Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Pēc antisemītiskiem draudiem ASV universitāte atceļ nodarbības

© pixabay.com

Reaģējot uz apsūdzību izvirzīšanu kādam studentam par antisemītiskiem draudiem, Kornela universitāte ASV Ņujorkas štatā piektdien atcēlusi visas nodarbības.

Izraēlas un palestīniešu grupējuma "Hamās" kara dēļ ASV pieaug antisemītisku un islamofobisku incidentu skaits, brīdinājusi valdība.

Saskaņā ar ASV Tieslietu departamenta sniegto informāciju 21 gadu vecais Patriks Dai universitātes diskusiju forumā publicējis "aicinājumu nogalināt ebrejus" un paudis gatavību sarīkot apšaudi ēdnīcā, kurā pārsvarā uzturas ebreju studenti un kura atrodas blakus Kornela ebreju centram.

"Citā ierakstā Dai esot draudējis sadurt un pārgriezt rīkli visiem ebreju vīriešiem, kurus viņš ieraudzīs universitātes pilsētiņā, izvarot un nomest no klints visas ebreju sievietes un nocirst galvu visiem ebreju zīdaiņiem," teikts ASV Tieslietu ministrijas paziņojumā, piebilstot, ka Dai arī draudējis nošaut ebreju studentus universitātes pilsētiņā.

Viņš tika aizturēts otrdien un viņam izvirzītas apsūdzības par draudiem nogalināt vai ievainot citu cilvēku.

"Kornela universitātē mēs necietīsim antisemītismu; mēs patiešām necietīsim jebkāda veida naidu, tai skaitā rasismu vai islamofobiju," ceturtdien paziņoja Kornela universitātes prezidente Marta Pollaka.

ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlands norādīja, ka ASV ir ievērojami pieauguši draudi pret ebreju, musulmaņu un arābu kopienām.

Ilinoisas štatā 71 gadu vecs vīrietis ir apsūdzēts par sešus gadus veca palestīniešu izcelsmes amerikāņu zēna saduršanu. Uzbrukuma motivācija bijusi saistīta ar Izraēlas un "Hamās" karu.

Pēc Dai aresta deviņu Izraēlas universitāšu rektori atklātā vēstulē saviem amerikāņu kolēģiem apgalvoja, ka daudzas ASV studentu pilsētiņas ir kļuvušas par "pret Izraēlu vērstu un antisemītisku noskaņojumu perēkļiem, ko lielā mērā veicina naiva un neobjektīva konflikta izpratne".

Hārvardā, Stenfordā un Ņujorkas Universitātē domstarpības starp studentiem, pasniedzējiem un administrāciju ir izvērtušās virālās debatēs sociālajos medijos. Hārvardā asu reakciju izsauca vairāku studentu grupu parakstīts paziņojums, kurā teikts, ka viņi "uzskata Izraēlas režīmu par pilnībā atbildīgu par visu notiekošo vardarbību".