Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Citi raksti

Ceļot vienam vai ar grupu? Būtiskākie plusi un mīnusi

© Unsplash.com / Jakob Owens

Ceļojumi ir lielisks veids, kā atpūsties, iepazīt jaunas kultūras un paplašināt savu redzesloku. Taču katram no mums perfektais ceļojums asociējas ar ko citu – kādam tā ir laiska sauļošanās pludmalē, citam, savukārt, pie sirds iet izglītojošas ekskursijas un muzeju apmeklējumi. Šoreiz centīsimies noskaidrot, kad un kur ceļot vienam, bet kādos gadījumos pareizā izvēle ir grupas ceļojumi!

Ceļojumi grupā piedāvā daudz un dažādas priekšrocības

Unsplash.com / Felix Rostig

Grupas ceļojumi ir ļoti izplatīts veids, kā apmeklēt un iepazīt citas valstis. Un ne velti - tam ir vairāki būtiski plusi:

  • Iespēja iegūt jaunus draugus - zinot latviešu mentalitāti, doma par došanos ceļojumā ar virkni nepazīstamu cilvēku sākotnēji var šķist mazliet neērta, taču patiesībā tā ir lieliska iespēja iepazīt sev līdzīgi domājošus cilvēkus un reizēm pat iegūt draugus uz mūžu;

  • Ievērojami lielāka drošība - ceļojumi nav iedomājami bez dažādiem pārsteigumiem un reizēm tie ir arī nepatīkami, sākot ar apmaldīšanos vietējā tirgū un beidzot ar zādzību vai pat laupīšanu. Ceļojot grupā, šādi scenāriji notiek krietni retāk. Tas ir īpaši būtiski apmeklējot vietas, kas izceļas ar dažādiem drošības apdraudējumiem (ar Ārlietu ministrijas sagatavotiem ceļojumu brīdinājumiem vari iepazīties ŠEIT);

  • Viss ceļojums ir izplānots Tavā vietā - ja ceļojuma laikā vēlies kārtīgi iepazīt vietējo kultūru, virtuvi, paražas, arhitektūru un daudz ko citu, tā plānošana var aizņemt patiešām daudz laika. Dodoties grupu ceļojumā, Tev par šo aspektu galvu lauzīt nevajadzēs.

Runājot par trūkumiem, jārēķinās, ka grupu ceļojumos grafiks mēdz būt visai saspringts un intensīvs, kas reizēm ir ļoti nogurdinoši. Arī par privātumu praktiski vari aizmirst un jābūt gatavam, ka ar dažiem grupas dalībniekiem var rasties arī domstarpības.

Kad un kur ceļot vienam?

Unsplash.com / Rifath @photoripey

Ceļošana vienatnē sniedz pilnīgi pretēju pieredzi, salīdzinot ar grupas ceļojumiem. Līdz ar to, arī priekšrocības ir ļoti atšķirīgas:

  • Pilnīga kontrole, kad un kur doties - ceļojuma vidū jūties saguris un dienu vēlies veltīt spēku uzkrāšanai viesnīcā? Varbūt kāds no galamērķiem Tevi tik ļoti uzrunājis, ka vēlies tur pavadīt papildu dienas? Ceļojot vienatnē, Tu par visiem 100% varēsi noteikt ceļojuma gaitu;

  • Iespēja augt, kā personībai - dodoties ceļojumā vienatnē, Tev diezgan bieži nāksies iziet no savas komforta zonas un pilnībā paļauties uz saviem lēmumiem. Sākotnēji tas var šķist apgrūtinoši, bet ilgtermiņā no šādas pieredzes tikai iegūsi.

Ceļojot vienatnē, ļoti būtisks trūkums ir drošība, tāpēc šīm aspektam jāpievērš īpaši liela nozīme gan plānošanas fāzē, kad vēl tikai meklē, kur ceļot vienam, gan pašā ceļojumā. Itin bieži ceļojuma laikā vēlamies dalīties ar nupat ieraudzīto, pieredzēto un pagaršoto - dodoties ceļojumā vienatnē, Tev šādas pieredzes iztrūks. Arī izmaksu ziņā, ceļošana vienatnē lielākoties izmaksā dārgāk, ja vēlies iegūt tādu pašu komfortu un izklaides iespējas, kā grupu ceļojumos.

Neatkarīgi no tā vai Tu interesējies par grupu ceļojumiem, vai to, kur ceļot vienam, nemainīgs ir fakts, ka ceļošana saistās ar zināmām izmaksām. Vēlies noskaidrot, kā sakrāt naudu gan ceļojumam, gan jebkuram citam mērķim? Ienāc VIZIA blogā - tajā nupat publicēts raksts Metodes un rīki personīgā budžeta plānošanai!

APMAKSĀTA REKLĀMA