Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Citi raksti

Kāda veida kāpnes izvēlēties otram mājas stāvam?

© Publicitātes foto

Kāpnes ir ikviena mājokļa svarīgs elements, kas nes gan konstruktīvo, gan arī estētisku slodzi, un tādēļ kāpņu formai, izvēlētam materiālam un novietojumam telpā ir būtiska nozīme. Tā kā parasti kāpnes top vienlaicīgi ar pašu mājokli, tad šajos gadījumos, kā ierasts, visi aprēķini par pieļaujamām slodzēm un stiprinājumiem pārseguma konstrukcijā ir profesionālu kāpņu izgatavotāju vai arhitektu ziņā, tomēr arvien biežāk klientiem internetā iespējams iegādāties jau gatavas kāpnes, kuras piedāvā lielisku cenas un kvalitātes attiecību. 

Tās ir tā saucamās moduļu kāpnes, kas ir kompaktas un viegli uzstādāmas. Katrs kāpņu modulis ir izgatavots tā, lai būtu viegli pārvadājams un integrējams vienotā konstrukcijā. Šāda veida kāpnes ir vairāk funkcionāls elements, kas savieno vienu stāvu ar otru un aizņem ļoti maz vietas, tāpēc augšējā stāvā var izmantot minimālu grīdas platību. Kāpnēm ir norādīta maksimālā pieļaujamā slodze jeb nestspēja un horizontālā slodze, kura rodas ar ķermeņa svaru atbalstoties pret margām - piemēram, 50 kilogrami uz margas tekošo metru.

Viena no galvenajām priekšrocībām, izvēloties moduļu kāpnes, ir to iegādes ērtums un pieejamība. Moduļu kāpnes ir paredzētas vienkāršai un ātrai uzstādīšanai bez sarežģītas būvniecības vai īpašām montāžas prasmēm. Tām ir dažādi dizaini, materiāli un izmēri, ko iespējams piemeklēt atšķirīgam starpstāva augstumam un izmantojamās grīdas platībai.

Kāpņu materiāls

Koks ir populārākais kāpņu materiāls, turklāt tas iederas jebkurā interjerā. Koka kāpnēm praktiski nav trūkumu, ja neskaita lakojuma vai krāsojuma regulāru atjaunošanu. Metāls ir mūsdienīgs risinājums, kas atšķiras ar ilgmūžību un izturību. Modulāro kāpņu izgatavotāji visbiežāk materiālus miksē - balsta elementus izgatavo no metāla, savukārt pakāpienus no koka. Ne mazums ir moduļu kāpņu, kuru izgatavošanā tiek izmantota arī īpaši izturīgs plastmasas elementi.

Kāpņu parametri

Kāpnēm jābūt ērtām un drošām. Galu galā ikdienā par tām neskaitāmas reizes tiks kāpts augšā un lejā.

Vītņu kāpnes spēj ievērojami ietaupīt telpas platību, bet tās tiek uzskatītas par neērtām un ne īpaši drošām. Jo mazāks ir ailas diametrs, jo kāpnes ir mazāk ērtas kāpšanai. Jāņem vērā, ka instinktīvi kāju liekam uz pakāpiena platākā gala, kas šaurām kāpnēm ne vienmēr ir ar dziļumu ap 30 centimetriem. Šī iemesla dēļ, kāpšanas ērtībai, vītņu kāpnēm minimālais ailes diametrs tiek ieteikts 170 cm.

Cik stāvas drīkst būt kāpnes? Svarīgs ir kāpņu leņķis pret grīdu. Par drošām un komfortablām tiek uzskatītas kāpnes ar 30 līdz 40 grādu slīpumu. Pakāpiena augstums ir trešais svarīgais faktors, kas nosaka kāpņu ergonomiku. Viegli kāpjamām, lēzenām kāpnēm pakāpiena augstums ir 15 - 16 centimetri, savukārt “ātri” kāpjamām kāpnēm tas var būt arī 17 - 18 centimetri. Pa pirmām kāpnēm jūs kāpsiet ilgāk, toties bez piepūles.

Moduļu kāpnēm pakāpienu augstums tiek regulēts ar starpgredzeniem, atkarībā no starpstāva augstuma.

Ja mājās ir mazi bērni, svarīgi pievērst uzmanību attālumam starp margu statņiem, lai starp tiem nevarētu izlīst cauri un nokrist.

Salokāmas bēniņu kāpnes

Internetā gatavu iespējams iegādāties vēl vienu kāpņu veidu. Vienstāvu un divstāvu ēku slīpos jumtos parasti ir vieta plašiem bēniņiem, uz kuriem ved bēniņu kāpnes. Salokāmas bēniņu kāpnes ir ļoti kompaktas un aizņem maz vietas. Atšķirībā no stacionārām kāpnēm, iegādāties bēniņu kāpnes internetā ir viegli, un pirkuma summa ir salīdzinoši zema. Kāpņu montāža un to garuma pielāgošana telpas augstumam ir vienkāršs process. Kāpnes interneta veikalā 220.lv ir pilnībā nokomplektētas, un pirms uzstādīšanas tām nav nepieciešami papildus sagatavošanas darbi.

APMAKSĀTA REKLĀMA