© Publicitātes foto

Kinoteātros Latvijā no šodienas sāks demonstrēt pašmāju daudzsēriju filmas "Pansija pilī" noslēdzošās trīs sērijas, savukārt kinoteātrī "Forum Cinemas" pirms jauno sēriju pirmizrādes ceturtdien varēs tikties ar režisoriem un aktieriem, ziņo producente Inese Boka-Grūbe.

Mēnesi daudzsēriju filma "Pansija Pilī", kas veidota filmu studijā "Mistrus Media", ir viena no skatītākajām filmām Latvijas kinoteātros: pirmās četras sērijas jau noskatījušies 26 000 skatīju.

Paredzēts, ka 24.februārī kinoteātrī "Splendid Palace" visas dienas garumā tiks rādītas visas septiņas sērijas. Savukārt 26.februārī "Splendid Palace" būs iespēja noskatīties filmas astoto - dokumentālo - sēriju un tikties ar filmas veidotājiem.

Filma veidota pēc rakstnieka Anšlava Eglīša populārā romāna "Pansija pilī" motīviem, un tajā attēloti vienas vasaras notikumi, dzejniekam Viktoram Eglītim 20.gadsimta divdesmitajos gados dāvanā no valsts saņemot vācbaltu baronam piederējušu 150 gadus vecu nolaistu un izdemolētu muižu.

Filma ļauj izsekot notikumiem, kuros topošais rakstnieks Eglītis kopā ar brāli Vidvudu, tēvu Viktoru un viņa dzīvesbiedri Hildu Vīku sāk muižas atjaunošanu, vienlaikus atverot pansiju, kas kļūst par apkārtnes iedzīvotāju, pagātnes rēgu, pilsētas viesu un latviešu inteliģences attiecību krustpunktu un vienas vasaras skatuvi 20.gadsimta divdesmito gadu Latvijā.

Režisore Marta Elīna Martinsone veidojusi piekto un sesto sēriju, savukārt septīto - režisors Dāvis Sīmanis. Filmas noslēdzošajās sērijās skatītāji varēs tikties ar pansijas jaunajiem viesiem - mākslinieku Romanu Sutu ar ģimeni, skolas pārzini Bucinski, kurš ieradies "rakstnieku namā", lai strādātu pie nopietniem latviešu literatūras pētījumiem, un Fricsones kundzi ar meitu Malvīni, iepazīties ar nomnieku Liepiņu progresīvajiem tautsaimniecības eksperimentiem, skatīties, kā Inciemā gatavojas gada lielākajam notikumam.

Vēsturiskos Eglīša romāna varoņus atveido aktieri Gundars Āboliņš, Rihards Zelezņevs, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Ivars Kalniņš, Juris Strenga, Dana Bjorka, Dace Eversa, Lāsma Kugrēna, Olga Dreģe, Jānis Jarāns, Alise Dzene, Kaspars Dumburs, Artūrs Skrastiņš, Jēkabs Reinis, Gatis Maliks, Inese Kučinska un citi.

Filmas dokumentālā sērija kinoteātros un īpašos seansos būs skatāma no 26.februāra, un tā caur Eglīša privātās sarakstes un tuvinieku atmiņām vēsta par Eglīša, viņa tēva Viktora, brāļa Vidvuda, gleznotājas Vīkas likteņiem, vēsturisko Inciema muižu no laikiem, kad tur saimniekoja un atvēra pansiju Eglīši, līdz muižas zaudēšanai, kolektivizācijai, atgūšanai deviņdesmitajos gados un mūsdienām, kad Inciemā seno laiku stāsti kļuvuši par leģendu.

Filmai ir septiņas aktierkino sērijas, kuru režisori ir Andis Mizišs, Martinsone un Sīmanis, bet dokumentālā sērijas režisors ir Gints Grūbe. Operators ir Andrejs Rudzāts, scenāristi - Tabita Rudzāte un Ivo Briedis, mākslinieki - Kristīne Jurjāne un Jānis Kalniņš, grima māksliniece - Ilze Trumpe, kostīmu mākslinieces - Jurjāne un Rūta Kuplā, producenti Boka-Grūbe un Grūbe.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv