© Foto: Depositphotos

Šie pieci augi labi noder, lai izveidotu nelielus vasarnīcu dārziņus. Vasaras puķu dārzs sastāv un apvieno puķu jucekli, un tajās sastādītas dažādu krāsu un formu dārza puķes. Šie pieci augi ir lieliski piemēroti mazām vietām, piemēram, pie vasarnīcas malas.

Lielāko daļu šo augu jāstāda pa trīs blokos, lai nodrošinātu maksimālu skaistumu un atvieglotu apkopi. Tikai pelargonijas ir jāstāda atsevišķi, jo tās izplešas, savienojot citus augus.

Šo ziedu ekspozīcijas maksimums būs vasaras vidū, taču tas labi izskatīsies no vasarnīcu sezonas sākuma līdz pat beigām. Pievienojot ekspozīcijai pavasara un vasaras puķu sīpolus, lai iegūtu papildu skaistumu. Var pagarināt ziedu sezonu pēc iespējas ilgāk ar jebko, sākot no sniegpulkstenītēm līdz gladiolām.

Pienainais zvaniņš (Campanula lactiflora)

Foto: pixabay.com

Ideāli piemērots stādīšanai dobes vidū vai aizmugurē, šis ķekarus veidojošs daudzgadīgs augs ir klasisks piemājas dārza augs. No jūlija līdz septembrim uz gariem, stāviem, spēcīgiem kātiem tas zied ar ceriņsārtiem zvaniņiem, radot viļņojošu efektu. Vislabāk to audzēt, izmantojot balstu, lai neliektos pie zemes, kad ir slapjš.

Ehinācija (Echinacea purpurea)

Foto: pixabay.com

Rozā margrietiņas formas ziedi zied no jūnija līdz septembrim. Rudenī galviņas ar sēklām piesaista arī daudz putnu. Lai gan Echinacea purpurea bieži tiek uzskatīta par prēriju augu, tā tikpat labi aug arī piemājas dārzā, jo tās spēcīgie kāti un augstums labi iekļaujas dobes aizmugurē. Ziedu formas lieliski kontrastēs ar pārējām.

Erysimum jeb sienpuķe

Foto: pixabay.com

Erysimum zied vasaras mēnešos, pievēršot minimālu uzmanību. Novērots, ka tās zied martā un arī septembra beigās. Dienvidu reģionos tas var ziedēt visu gadu.

Pelargonija

Foto: pixabay.com

Izturīgās pelargonijas ir lieliski augsnes segumi un pildaugi plikām zemes zonām, un lielākā daļa ilgstoši zied. Zied ilgi, jo tas saglabājas kompakts un dažādās krāsās ar ābeļzaļām lapām, veidojot vieglu paklāju zem un ap citiem augiem.

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Foto: pixabay.com

Tā kā lavanda ir glīts mūžzaļš krūms. Tās ziedu smailes ir dziļi violeti zilā krāsā, kas zied no jūlija sākuma līdz augusta beigām, un tajās ir nepārprotama vasaras smarža. Lielākā daļa lavandu izskatās lieliski, ja tās tiek stādītas gar malu, audzētas kā dzīvžogi vai izmantotas kā mazāk formālas.

Rūpējieties par savu vasarnīcas dārzu

Foto: pixabay.com

Pavasarī

  • Uzlabojiet augsni kompostu.
  • Noklājiet augsni ar mulču.
  • Daudzgadīgie augi ir ātri augoši, tāpēc neuztraucieties jaunu augu iegādi; tā vietā apsveriet iespēju pavasarī iegādāties vairākus vasaras puķu podus.
  • Ja draugiem vai kaimiņiem ir kādi augi vai kas līdzīgs vai papildinošs, jautājiet, vai varat ar dažiem samainīties un tā iegūt kāroto.

Vasarā

  • Regulāri notīriet erysimum ziedgalvu, un tas turpinās ziedēt visu vasaru.
  • Katru gadu augusta beigās apgrieziet lavandu, lai izveidotu glītu krūmu un vienlaikus ņemiet spraudeņus.
  • Apgrieziet pelargoniju un pabarojiet to vasarā pirms došanās atvaļinājumā, un tai vajadzētu otrreiz ziedēt un salapot.
  • Lavandu ir viegli pavairot ar spraudeņiem vasarā, un tā var vienkārši palielināt to skaitu. Pēc tam var turpināt izmantot visus pavairotos augus, lai paplašinātu lavandas stādījumus un aizpildīt dārzā visas nepilnības.
  • Zvaniņi, ehinācija un pelargonija var izsēties pašas, ja tām ļaus vai arī var viegli savākt un iesēt sēklas, kad tās nogatavojušās.

Rudens

  • Sākot oktobra, samaziniet ziemciešu augšanu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv