© Foto: Pexels.com

Lai arī kā mēs priecājamies par saviem telpaugiem tikai to jauko lapu dēļ, kad parādās ziedi un ienes telpās krāsu, tas ir kā nozīmīgs notikums. Taču daudzi istabas augi dara vairāk kā tikai piešķir skaistumu mājām.

Pētījumi liecina, ka mijiedarbība ar telpaugiem var samazināt stresa līmeni, un rūpes par iekštelpu apstādījumiem var būt ārstnieciskas un nomierinošas. Daži zaļo lapu telpaugi, piemēram, arekas palmas un gumijkoki, var palīdzēt attīrīt gaisu mājās, izvadot toksīnus un smakas.

Gerberas un margrietiņas turpina izdalīt skābekli arī pēc saules norietēšanas, tāpēc guļamistabā turiet dažus podus, lai labi izgulētos, raksta Viveka Neveln no bhg.com un piedāvā iecienītus istabas augus, lai piešķirtu telpām papildu krāsu un patīkamu aromātu. Piešķiriet telpai papildu krāsu un vienmērīgu aromātu ar šiem ziedošajiem telpaugiem.

Par laimīgajiem istabas augiem sākumu lasiet šeit.

Lūpu krāsas augs

Foto: Pexels.com

Foto: Pexels.com

Vēl viens Āfrikas vijolītes radinieks, lūpu krāsas augs (Aeschynanthus radicans) izskatās īpaši burvīgi piekārtos grozos, jo veido izliektus stublājus ar košiem ziediem, kas karājas zaru galos. Cauruļveida pāru ziediem ir tumši sarkani koši ziedi. Augs visspēcīgāk zied rudenī, bet var ziedēt sporādiski visu gadu. Audzēšanas apstākļi: vidēji gaiši; 15-230 C; augsne jāuztur vienmērīgi mitra.

Iksora

Foto: Pexels.com

Iksorai (Ixora coccinea), ko dažreiz sauc par meža liesmu, ir oranžas, sarkanas un dzeltenas ziedu kopas, kas parādās ziemā. Tās ādainie zaļumi kļūst bronzas, bet kļūst spīdīgi zaļi. Ja kāti kļūst pārāk garaini, neliela atzarošana palīdzēs saglabāt augu kompaktu. Audzēšanas apstākļi: spilgta gaisma; 15-250 C; augsne jāuztur vienmērīgi mitra.

Ģerānija

Foto: Pexels.com

Vairāki pelargoniju veidi (Pelargonium spp.) ir lieliski istabas ziedoši telpaugi. Attēlā redzamajai Regal jeb Martas Vašingtonas ģerānijai ir vislielākais un visspilgtākais zieds, taču tai nepieciešami vēsi augšanas apstākļi. Arī parastā dārza ģerānija (P. x hortorum) un efejas ģerānija (P. peltatum) piedāvā košus ziedus, taču tie ir vieglāk audzējami augi. Augšanas apstākļi: no spilgtas līdz intensīvai gaismai; 15-230 C; augsne jāuztur vienmērīgi mitra.

Eņģeļu spārnu begonija

Foto: Pexels.com

Vairākas sugas parasti sauc par eņģeļu spārnu begonijām (Begonia spp.). Visas ir stāvas, bet, saspiežot atpakaļ augstos stublājus, augi būs kupli. Papildus pievilcīgai zaļai, sudrabainai un sarkanbrūnai lapotnei eņģeļspārnu begonijas brīvi zied ar sarkaniem, rozā vai baltiem ziediem. Audzēšanas apstākļi: vidēja līdz spilgta gaisma; 15-230 C, augsne jāuztur vienmērīgi mitra. Brīdinājums. Šis augs ir toksisks cilvēkiem un mājdzīvniekiem. Saknes un stublāji var izraisīt sāpīgu mutes, lūpu vai rīkles kairinājumu.

Rīgerbegonija

Foto: Pexels.com

Rīgerbegonija (Begonia x hiemalis), kas aug no uzbriedušas bumbuļveida pamatnes, ir viegli audzējams ziemā ziedošs augs. Tās krāsaino rozēm līdzīgu ziedu kopas parādās virs kārtīga, spīdīgi zaļu lapotņu pilskalna. Ir pieejamas šķirnes ar ziediem siltos toņos, sākot no dzeltenas līdz oranžai un sarkanai. Audzēšanas apstākļi: vidēja līdz spilgta gaisma; 18-230 C; augsne jāuztur vienmērīgi mitra. Brīdinājums. Šis augs ir toksisks cilvēkiem un mājdzīvniekiem. Saknes un stublāji var izraisīt sāpīgu mutes, lūpu vai rīkles kairinājumu.

Vaska begonija

Foto: Pexels.com

Vaska begonija (Begonia semperflorens) ir viegli audzējams augs ar vaskainu lapotni un krāsainiem sarkaniem, baltiem vai rozā ziediem. Šī begonija, kas ir populāra kā āra augs, labi darbojas arī kā istabas puķe, un tā ziedēs visu gadu, ja tai būs pietiekami daudz gaismas. Vienkārši paņemiet savu augu spraudeņus dārzā. Spraudeņi ātri iesakņojas ūdenī vai mitrā augsnē. Audzēšanas apstākļi: spilgta gaisma; 15-230C, augsne jāuztur vienmērīgi mitra. Brīdinājums. Šis augs ir toksisks cilvēkiem un mājdzīvniekiem. Saknes un stublāji var izraisīt sāpīgu mutes, lūpu vai rīkles kairinājumu.

Bromēlija

Foto: Pexels.com

Bromēliju (Guzmania lingulata) parasti audzē tās krāsaino sarkano, oranžo, dzelteno vai purpursarkano ziedu seglapu dēļ, kas izskatās ļoti tropiski. Šim ananāsu dzimtas pārstāvim ir stingra, spīdīgi zaļa, zobaina lapotne, kas sakārtota vertikālā vāzes formā. Ziedošie dzinumi rodas no lapu centra. Ziedēšana var ilgt līdz sešiem mēnešiem. Audzēšanas apstākļi: spilgta gaisma; 15-230 C; turiet augsni mēreni sausu, bet ūdeni vāzē.

Sudraba vāzes augs

Foto: Pexels.com

Šī ananāsu radinieka stīvās, pelēkzaļās lapas ir ar sīku mistrojumu un veido vertikālu auga formu. Sudraba vāzes augs (Aechmea fasciata) veido lielu, ilgstoši noturīgu rozā seglapu kopu, kas nes sīkus, īslaicīgus purpursarkanus ziedus. Pēc seglapu izbalēšanas mātesauga pamatnē veidojas jauni atzari, ko var pavairot jaunos augos. Audzēšanas apstākļi: spilgta gaisma; 15-230 C; lejiet ūdeni podā, ko veido lapotne, nevis uz augsnes.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv