© Foto: pixabay.com

Lai arī kā mēs priecājamies par saviem telpaugiem tikai to jauko lapu dēļ, kad parādās ziedi un ienes telpās krāsu, tas ir kā nozīmīgs notikums. Taču daudzi istabas augi dara vairāk kā tikai piešķir skaistumu mājām.

Pētījumi liecina, ka mijiedarbība ar telpaugiem var samazināt stresa līmeni, un rūpes par iekštelpu apstādījumiem var būt ārstnieciskas un nomierinošas. Daži zaļo lapu telpaugi, piemēram, arekas palmas un gumijkoki, var palīdzēt attīrīt gaisu mājās, izvadot toksīnus un smakas. Gerberas un margrietiņas turpina izdalīt skābekli arī pēc saules norietēšanas, tāpēc guļamistabā turiet dažus podus, lai labi izgulētos, raksta Viveka Neveln no bhg.com un piedāvā iecienītus istabas augus, lai piešķirtu telpām papildu krāsu un patīkamu aromātu. Piešķiriet telpai papildu krāsu un vienmērīgu aromātu ar šiem ziedošajiem telpaugiem. Par telpaugiem, kas domāti katrai zodiaka zīmei lasiet vairāk šeit.

Āfrikas vijolīte

Foto: pixabay.com

Viens no vienkāršākajiem istabas augiem Āfrikas vijolītes (Saintpaulia ionantha) zied vairākas reizes gadā, pieliekot pat nelielu piepūli. Tām ir simtiem šķirņu, dažas ar raibu lapotni raibām vai baltām malām.

Ir jautri savākt dažādas šķirnes, lai izbaudītu visas ziedu krāsas un formas. Āfrikas vijolītei patīk silti apstākļi un filtrēta saules gaisma, taču jāizvairās no ūdens nokļūšanas caur lapām; tas rada neglītus brūnus plankumus. Audzēšanas apstākļi: vidēja līdz spilgta gaisma; 15-230C; augsne jāuztur vienmērīgi mitra.

Oxalis

Foto: pixabay.com

Šim jaukajam augam ir trīsstūrveida, āboliņam līdzīgas purpursarkanas lapas, kas nolaižas naktī vai vājā apgaismojumā. Virs lapotnes gandrīz nemitīgi parādās gaiši rozā vai balti ziedi. Var arī atrast oksāļu šķirnes, kam ir vienkārša zaļa lapotne ar vai bez sudrabainiem akcentiem. Audzēšanas apstākļi: vidēja līdz spilgta gaisma; 15-230C; augsne jāuztur vienmērīgi mitra.

Miera lilija - spatifīla

Foto: pixabay.com

Miera lilijas (Spathiphyllum wallisii) vertikālie baltie ziedi varētu nebūt īpaši balti, taču tiem piemīt stalta elegance, jo tie parādās virs glancētās lapotnes uz gariem, slaidiem kātiem. Šis viegli kopjamais istabas augs var ziedēt visu gadu, bet visvairāk ziedu ražo vasarā.

Turklāt tās lielās, dziļi zaļās lapas piešķir jebkurai telpai tropisku pieskārienu. Augšanas apstākļi: zema līdz spilgta gaisma; 15-230 C; augsne jāuztur vienmērīgi mitra. Brīdinājums. Šis augs ir toksisks cilvēkiem un mājdzīvniekiem. Novietojiet to nepieejamā vietā, ja pūkainajiem draugiem patīk košļāt augus.

Antūrija

Foto: pixabay.com

Antūriju (Anthurium andraeanum) ziediem un lapotnēm ir sirds formas. Ilgstoši ziedi ir rozā, sarkanā, lavandas vai baltā krāsā. Ir arī ilgstoši griezti ziedi, kad tos var nogriezt no auga. Pat tad, kad tas nezied, tās spīdīgi zaļās lapas ir pievilcīgas pašas par sevi.

Audzēšanas apstākļi: vidēja līdz spilgta gaisma; 15-230C; augsne jāuztur vienmērīgi mitra, tik tikko mitru rudenī un ziemā. Brīdinājums. Šis augs ir toksisks cilvēkiem un mājdzīvniekiem. Novietojiet to nepieejamā vietā, ja pūkainajiem draugiem patīk košļāt augus.

Ziemassvētku kaktuss

Foto: pixabay.com

Daudzi augi, kas tiek pārdoti kā Ziemassvētku kaktusi (Schlumbergera x buckleyi), patiesībā ir cieši saistītas sugas, ko dažreiz sauc par Pateicības kaktusiem, kas parasti zied dažas nedēļas agrāk. Abi šie augi zied, reaģējot uz vēsu temperatūru un īsām dienām rudenī un ziemā. Audzēšanas apstākļi: spilgta gaisma; 15-230C, 12°C rudenī; augsne jāuztur vienmērīgi mitra.

Ziedoša kļava

Foto: pixabay.com

Kā norāda nosaukums, ziedošajai kļavai (Abutilon x hybridum) ir lapas, kas izskatās kā kļavas lapotne. Tomēr abi augi nav saistīti. Ziedošajai kļavai ir arī kreppapīram līdzīgi ziedi sarkanos, rozā, oranžos toņos vai dzelteni, kas karājas starp šīm lapām kā svētku laternas.

Daudzām šķirnēm lapotne ir plankumaina vai raiba, lai iegūtu papildu interesi. Šo ziedošo augu var audzēt vertikāli kā koku, apgriežot tas būs krūms, var audzēt to piekārtā grozā. Augšanas apstākļi: no spilgtas līdz intensīvai gaismai; 15-230C; augsne jāuztur vienmērīgi mitra.

Istabas jasmīns

Foto: Depositphotos

Ir daudz veidu jasmīnu. Ziedu jasmīns (J. polyanthum) un arābu jasmīns (J. sambac) ir divi no visvieglāk audzējamajiem; vienkārši dodiet tiem daudz gaismas un mitruma. Uz tie ziedēs no smaržīgi rozā līdz baltiem ziediem. Šie ir daži no smaržīgākajiem istabas augiem. Augšanas apstākļi: no spilgtas līdz intensīvai gaismai; 15-230C, 10-120C ziemā; augsne jāuztur vienmērīgi mitra.

Klīvija

Foto: pixabay.com

Kā istabas augs klīvija (Clivia miniata) parasti zied ziemā ķekaros līdz 20 sarkanīgi oranžiem vai dzelteniem cauruļveida ziediem. Klīvija zied tikai tad, ja ir pakļauta vēsiem, sausiem apstākļiem, tāpēc ziemā nodrošiniet tai zemāku temperatūru un turiet to sausā pusē. Audzēšanas apstākļi: vidēji gaiši; 15-230C, 10-120C ziemā; saglabājiet augsni tikko mitru. Brīdinājums. Šis augs ir toksisks cilvēkiem un mājdzīvniekiem. Novietojiet to nepieejamā vietā, ja jūsu pūkainajiem draugiem patīk košļāt jūsu augus.

Kalamondīna apelsīns

Foto: pixabay.com

Kalamondīna apelsīns (x Citrofortunella microcarpa) ir mandarīna apelsīna un kumkvāta hibrīds. Šim istabas augam ir smaržīgi balti ziedi ziemas beigās vai pavasarī. Ziedi attīstās par košiem 2,50 cm diametrā oranžiem augļiem uz krūma ar spīdīgi zaļu zaļumu. Augļi var palikt uz auga daudzas nedēļas. Tos var novākt pēc nogatavošanās un izmantot kā citronus vai kumkvātus vai pagatavot no tiem marmelādi. Augšanas apstākļi: no spilgtas līdz intensīvai gaismai; 15-230C, 10-120C ziemā; augsne jāuztur vienmērīgi mitra.

Brazīlijas salūts

Foto: pixabay.com

Interesanti, kā šis augs ieguvis savu nosaukumu? Uguņošanas daļai ir divi iemesli: vēlā pavasarī un vasarā šis skaisti ziedošais istabas augs zied ar dziļi sarkanām ziedu seglapiņām, radot krāsas eksploziju. Un, kad ziedi novīst, tas izdala mazas melnas sēklas, no kurām varat izaudzēt vēl vairāk augu. Turklāt tās zaļajām lapām ir uzkrītoši sudraba marķējumi. Tāpat kā daudzi telpaugi, arī Brazīlijas salūts (Porphyrocoma pohliana 'Maracas') ir lieliska izvēle audzēšanai arī ārā ēnainā dārzā. Audzēšanas apstākļi: vidēja līdz spilgta gaisma; 15-230C; augsne jāuztur vienmērīgi mitra.

Ērkšķu vainags - mirdzošā eiforbija

Foto: pixabay.com

Šai sausuma izturīgajai puansetijas radiniekam nav nepieciešama īpaša aprūpe, ja vien piešķirat tai daudz spilgtas gaismas un paturat to sausā pusē. Ērkšķu vainagam (Euphorbia milii) ir biezi, dzeloņi, pelēkbrūni kāti, kas ir reti zaroti. Tās krāsainie seglapām līdzīgie ziedi saglabājas vairākas nedēļas. Augšanas apstākļi: no spilgtas līdz intensīvai gaismai; 15-230C; augsne jāuztur vienmērīgi mitra. Brīdinājums. Šis augs ir toksisks cilvēkiem un mājdzīvniekiem. Piena sula var izraisīt slimības vai ādas kairinājumu. Tas ir arī ļoti ērkšķains.

Gloksīnija

Foto: pixabay.com

Gloksīnija (Sinningia speciosa), kas parasti zied ziemas beigās vai agrā pavasarī, sniedz uzkrītošus, 7,5 cm platus, zvanveida ziedus bagātīgās krāsās, ko bieži iezīmē kontrastējošas joslas vai balti plankumi. Kad ziedi ir izbalējuši, ļaujiet augam palikt miera stāvoklī, aizturot ūdeni. Kad atkal sākas jauna augšana, atsāciet laistīšanu. Audzēšanas apstākļi: vidēja līdz spilgta gaisma; 15-230C, 10-120C miera stāvoklī; augsne jāuztur vienmērīgi mitra, izņemot miera stāvoklī.

Gupiju augs

Foto: Depositphotos

Šis istabas ziedošais augs Āfrikas vijolītes radinieks, visvairāk zied vasarā, bet, ja tam ir pietiekami daudz gaismas, tas ziedēs visu gadu. Dažas sugas zied uz gariem kātiem, kas karājas kā makšķerēšanas aukla ar zelta zivtiņu auklas galā. Gupiju auga (Nematanthus) izliektie stublāji un nokarenie ziedi labi izskatās piekaramajos grozos. Audzēšanas apstākļi: vidēja līdz spilgta gaisma; 15-230C, 10-120C ziemā; augsne jāuztur vienmērīgi mitra.

Par laimīgajiem augiem - turpmāk vēl.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv