© Publicitātes foto

Liels uzsvars 2024. gada sezonas modes tendencēs ir tieši virsdrēbēm un jāsaka, ka mūsu platuma grādos tas ir sevišķi izdevīgi, jo silto sezonu nākas gaidīt ilgi un pat vasarā mēdz būt vēsi.

Tieši tādēļ garderobē būtu noderīgi vairāki un pēc iespējas dažādi mēteļi, trenči un jakas atkarībā no gadalaika, plānotā pasākuma un noskaņojuma, turklāt siltākas sezonas sākumā tieši virskārta ir tā, kas veido stilīgu tēlu.

Vērojot šīs sezonas aktuālākos virsdrēbju modeļus un veidus, jāpiebilst, ka lielākā daļa lieliski iederēsies bāzes garderobē, līdz ar to nošaut greizi šoreiz risks ir minimāls.

Uzsvars ir uz visa veida ādām (izvēle par labu dabīgajai vai mākslīgajai lai paliek katra paša ziņā), īpaši izceļot zamšādu un lakādu, dažādu reptīļu faktūras un arī metallic nokrāsas.

Tāpat ir plaši pārstāvēts džinss jeb denim, tvīds un velvets, savukārt stilīgākos mēteļu un dažādu virsjaku veidus, ko izvēlēties šajā pavasarī, apskatīsim tālāk.

Maxi mētelis ar izteiksmīgu plecu līniju

Publicitātes foto

Liels, masīvs mētelis vienmēr ir modē - maxi ir šīs sezonas labākais garums, arī mēteļos. Izvēlēties to biezāku vai plānāku ir jūsu ziņā, atkarībā no gadalaika, taču aktuālākie piegriezumi ir ar izteiktu un strukturētu plecu līniju. Audumu un krāsu ziņā droša ir klasiskā gamma - visi bēšie, pelēkie, melnie un navy toņi, kam šogad pievienojas bordo, sārts, šokolādes brūns, zaļš.

Vilnas vai ādas mētelis ar strukturētiem pleciem padarīs tēlu pārliecinošu un pēdējo modes aktualitāšu iedvesmotu.

Divrindu vai vienrindas, vilnas vai ādas - svarīgākais, ka zem mēteļa var viegli uzvilkt jebkuru apģērbu un kādu papildu kārtu, labāk, lai tas ir nedaudz lielāka izmēra.

Pieguļošs mētelis ar izteiktu vidukli

Publicitātes foto

Sievišķīgā silueta popularitāte stilu tendencēs sniedzas arī līdz klasiska piegriezuma mētelim - tas ļaus izskatīties seksapīli arī vēsākā laikā. Lai optiski padarītu vidukļa līniju vēl šaurāku, vērts izvēlēties modeļus ar asāku plecu līniju.

Pieguļošs mētelis daudzveidības ziņā piekāpjas oversize maxi modelim - zem tā grūti valkāt apjomīgus džemperus un jakas, toties plāna trikotāža, krekli un cits cieši pieguļošs apģērbs būs ideāla opcija.

Maxi trencis

Publicitātes foto

Klasisks maxi garuma trencis ir pavasara garderobes “must have” un neaizstājams pamats - tas piestāv visiem, neiziet no modes un ir universāls. Stilīgākie un trenda modeļi šogad ir brūnā, smaragdzaļā, gaišzilā, baltā un salvijas krāsā, kā arī tumši zilā navy kā melnā alternatīva. Klasiskā un apnikušā bēšā trenča vietā var izvēlēties modeli pelēkā, ceriņu vai putekļu rozā krāsā.

Aktuāls būs plānas zamšādas, lakādas un atlasa vai zīda trencis, nemirstoša klasika, kas ir viegli kombinējama ar visu esošo garderobi, piedodot tēlam nobeigtības sajūtu un pilsētnieces šarmu.

Trencis nekad neiziet no modes, lieliski uzsver figūru un dizaineri piedāvā vairākus siluetus, kas atbilst katrai gaumei - klasiski taisni, apgriezti, apjomīgi vai ar platu jostu.

Ādas jaka

Publicitātes foto

Ādas jaka jau sen ir kļuvusi par klasisku pavasara sezonas virsdrēbju piemēru - to daudzveidība, sākot no bombera tipa līdz kreklu jakām, ar vieglu atsauci uz 90. gadiem vai izteikti platiem pleciem ir vērojama arī šā gada pavasara sezonā.

Trendā noteikti ir jakas ar izteiktu plecu līniju un šaurāku vidukli, kombinējamas ar svārkiem un biksēm un vienlīdz labi izskatīsies ikdienā ar džinsiem un elegantām kleitām.

Workers jeb strādnieku tipa jaka

Publicitātes foto

Strādnieku jeb darba tipa virsjaka, kas (vēlams) ir oversize izmērā, šīs sezonas modes skatēs redzētas daudz un ir viens no stilīgākajiem jaku veidiem šogad.

Krāsu gamma variē no neitrāliem līdz spilgtākiem toņiem, saglabājot būtiskāko niansi - aktuālākas ir tieši oversize izmērā. Līdz ar outdoor stila ienākšanu, darba jakas veids iegūst popularitāti un dizaineru zīmoli iesaka tos kombinēt ar uzsvērti sievišķīgu apģērbu.

Oversize bomberis

Publicitātes foto

Vēl kāds moderns šā pavasara virsjaku variants ir apjomīga bomber jaka - tā var būt ādas vai neilona, plānāka un biezāka, jebkurš veids būs labs, atbilstoši gaumei un koptēla stilistikai.

Svarīgi ir izvēlēties augumam atbilstošu jakas izmēru un veidu, lai saglabātu nevis deformētu figūras proporcijas.

Izvēloties apjomīgu bomberi, kombinējiet to ar sievišķīgiem svārkiem un blūzēm, maigākam tēlam un cargo biksēm vai džinsiem relaksētam ikdienas tēlam.

Džinsu jaka

Publicitātes foto

Denim ir atvēlēta liela loma modes tendencēs jau kopš pagājušā gada sezonas - modes dizaineri džinsu izmanto visur, sākot no apģērba līdz pat apaviem, somām un aksesuāriem.

Tomēr vislielākās likmes šķiet tiek liktas uz džinsu jaku - aktuālāks būs oversize izmērs un neparasti apstrādāts denim audums, kas var būt balināts, dedzināts vai izteiksmīgos metallic toņos.

Vējjaka

Publicitātes foto

Praktiska un daudzpusīga dažādu piegriezumu vējjaka lieliski noder starpsezonai - tā pasargā no lietus un vēja, kā arī ir viegli kombinējama un iekļaujama garderobē.

Vējjaku pavasara sezonā var droši kombinēt ar sporta apģērbu, taču tikpat labi arī ar klasisku lietišķu kostīmu, svārkiem un kleitām. Piemēram, Sabato de Sarno savā Gucci debijas kolekcijā iesaka valkāt sportisku vējjaku ar vilinošu minikleitu un zīmuļsvārkiem.

Žakete

Publicitātes foto

Žakete ir klasika - teju katrā jaunajā modes kolekcijā tā ir pārstāvēta un savu aktualitāti nezaudē arī šogad. Sezonas aktuālākie piegriezumi ir divi - siluetam pieguļoša, kas izcels vidukli, vai nedaudz oversize, kas novērojams arī pārējos jaku un mēteļu piegriezumos.

Vēsākā laikā oversize žakete no biezāka materiāla kalpo gandrīz kā pusmētelis, svinīgākas žaketes var kalpot kā izejams tērps teātrim, darba ballītei vai restorāna apmeklējumam.

Viennozīmīgi universāls apģērbs garderobē, kas jebkuru tēlu var atdzīvināt un piešķirt tam raksturu - stingrāka un strukturētāka forma piedos svinīgumu un nopietnību, bet brīvāka griezuma - padarīs koptēlu maigāka rakstura un mazāk formālu.

Faktūras jaka

Publicitātes foto

Šāda tipa jaka var būt praktiski jebkura veida - klasiskā ādas, bomberis, džinsu jaka un pat mētelis, garderobē tā kalpos kā stila “odziņa”, piešķirot devu rotaļīguma, pateicoties dekora elementiem. Uzšuves, kabatas, aplikācijas un dekori - viss, kas pievērš uzmanību.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv