Tikai pirms dažām dienām 1. martā 102 gadu vecumā nomira modes ikona Īrisa Apfela, kuras dzīves stāsts ir vērienīgs gluži tāpat kā viņas mūžs. Tāpat kā tas, ka par viņu runās vēl gadiem ilgi, jo viņas atstātās pēdas modes pasaulē ir grandiozas.

Pirms 10 gadiem par viņas dzīvi uzņēma dokumentālo filmu, ko veidoja režisors Alberts Meisls.

Kādā no intervijām Īrisa Apfela teica: Es uzskatu, ka ir svarīgi būt oriģinālam un patiesam pret sevi. Ļaudis mūsdienās ir tik līdzīgi stila ziņā, ka tas var kļūt garlaicīgi.

Foto: Scanpix.com

Šī atziņa ir tikai viens no apliecinājumiem, ka viņa sava mūža garumā pieredzēja daudz. Arī biogrāfija, izpētot tuvāk, modes karalienei bijusi interesanta. Viņas aizraušanās ar modi sākās 11 gadu vecumā, kad kādā mazā pagraba veikaliņā viņa nejauši ieraudzīja piespraudi. Tolaik mazā Īrisa krājusi naudu, lai šo piespraudi iegūtu savā īpašumā. Un tā lēnītēm sākās mīlestība pret modi.

Tāpat viņas dzīvē nozīmīgu lomu spēlēja mamma, kura meitai mēdza dot padomus, kas ir saistīti ar modi un kas vairāku gadu garumā Īrisai kalpoja par iedvesmu. Šos padomus modes māksliniece turpināja pielietot savā dzīve, radot savu modes impēriju.

Foto: Scanpix.com

Iegādājies melnu, vienkāršu kleitu, kas noderēs ne tikai smalkākajiem dzīves notikumiem, bet arī vienkāršām ikdienas situācijām. Pieskaņojot tai aksesuārus, ar melnās kleitas tēlu krasi mainīsies un izcelsies tu pati.

Izglītību Īrisa Apfela ieguva, studējot mākslas vēsturi. Tolaik viņa fokusējās uz interjera dizainu, īpaši tekstilizstrādājumos. Zināms, ka vairākus gadu desmitus viņa arī strādāja savā izvēlētajā profesijā. Viņa kļuva par atzītu un slavenu interjera dizaineri.

Piedalījusies arī Baltā namā restaurācijā, kas bijis viens no vērienīgākajiem viņas dzīves sasniegumiem.

Īrisas Apfelas darbs bija pieprasīts un novērtēts daudzu slavenību vidū. Turklāt viņa ir tā, kas ir radījusi interjera dizainus deviņiem ASV prezidentiem, taču modes ikona savu apģērbu dizaina karjeru sāka salīdzinoši nesen. Savu iedvesmu spilgtajiem un neredzētajiem dizainiem viņa ieguva, pateicoties ceļojumiem, ko mēroja pasaulē kopā ar savu nu jau mūžībā aizgājušo vīru Karlu, ar ko laulībā viņa pavadīja 68 gadus.

Foto: Scanpix.com

Tieši vecumdienās Īrisa meklēja krāšņus un autentiskus aksesuārus dažādos mazos privātos veikaliņos, kas bija gluži kā atgriešanās pie saknēm, atminoties sevi 11 gadu vecumā, kad pagrabiņā reiz ieraudzīja piespraudi, kas neapzināti ietekmēja viņas turpmāko dzīvi.

Par Īrisu Apfelu arī rakstīja, ka viņa bija tā, kas nemitīgi pārkāpa modes likumus, un netika melots, jo, kombinējot dažādus rakstus, krāsas un formas, citiem modes smagsvariem tas likās nesaderīgi.

Viņa mīlēja izcelties ar savu individualitāti, lai ko par to domātu pasaule. Viņa drosmīgi sekoja savai sirdsbalsij, kad runa bija par modi un tieši tā ietekmēja daudzus savus sekotājus. Pierādot, ka mode var būt mazliet kliedzošāka par ierasto. Tāpat Īrisa Apfela ir tā, kas, sasniedzot 100 gadu slieksni, nemaz neplānoja pamest darbu.

Foto: Scanpix.com

Līdz savas dzīves pēdējam elpas vilcienam viņa strādāja. Izvēloties darba ikdienu, kas viņai radīja zināmu atkarību, sniedzot ne tikai gandarījumu, bet arī dvēseles piepildījumu.

Viņa veiksmīgi turpināja iesākto, pierādot sevi ne tikai kā interjera dizaineri, bet arī, veidojot savu briļļu kolekciju, kas ieguva plašu sabiedrības uzmanību. Savā kolekcijā viņa iekļāva lasāmās brilles ar lieliem, apaļiem ietvariem, kādus viņa valkāja ikdienā pati. Parādot piemēru, ka brilles var būt ne tikai krāšņas, bet arī ikdienas nepieciešamība, bet gaumīgāk.

Foto: Scanpix.com

Vien divas dienas pirms savas 100. dzimšanas dienas, Īrisa laida klajā savu jauno briļļu kolekciju. Tajā viņa prezentēja 12 dažādus briļļu rāmjus krāšņās krāsās, kā arī interesantās un vēl neredzētās formās. Visi briļļu ietvari tika radīti ar redzes koriģējošajiem, kā arī saules aizsargājošajiem stikliņiem.

Taču arī tas vēl nav viss. Īrisa Apfela pārsteidza pasauli no jauna. Viņa kļuva par profesionālu modeli.

Zināms, ka viņa noslēdza savu pirmo modeles līgumu 97 gadu vecumā. Viņa nespēja un negrasījās samierināties ar to, ka modes industrija aizmirst par vecākiem cilvēkiem, par modeļiem izvēloties tikai jaunus cilvēkus.

Foto: Scanpix.com

Viņa uzskatīja, ka vecums modē nav šķērslis: Neviena vecāka sieviete nespēj identificēties ar pusaugu modelēm, kas prezentē jaunākās kolekcijas.

Vēl interesants fakts šķiet tas, ka Īrisas Apfelas ikoniskie un leģendārie tērpi tika izstādīti Ņujorkas Metropolitēna Mākslas muzejā. Mediji nerimās rakstīt, ka tas patiesi ir kas neredzēts, jo šādi nenotiek, taču modes karaliene bija patiesi lepna. Viņa publiski atzina, ka vienmēr likās, ka ir jābūt mirušam, lai tevi parādītu muzejā, taču viņai izdevās to piedzīvot, dzīvai esot.

Intervijās pēc tam modes dizainere atklāja, ka viņai nekad nav bijuši modes elki, kuriem būtu vēlme līdzināties.

Foto: Scanpix.com

Kad biju pusaudze, eksperimentēju tik ilgi, kamēr atradu to, kas man tiešām pašai patika. Man nepatīk modes untumi, man patīk tradīcijas. Un man vēl aizvien patīk tās pašas lietas, kas patika jaunībā. Izklausās dīvaini, kad saku, ka nemainos, jo cilvēki taču ar gadiem mēdz mainīties. Taču es domāju, ka mēs pieaugam, bet mūsu stila sajūta savos pamatos paliek tā pati.

Par viņas izskatu un atstātajām pēdām nerimstas runāt arī pēc viņas aiziešanas, apliecinot, ka viņas ietekme ir uz palikšanu.

Foto: Scanpix.com

Pūkas, dārgakmeņi un koša bižutērija, milzu brilles, grezni raksti un gaisīgs tills - to visu viņa spēja sakombinēt tik meistarīgi, ka izskatījās miljons vērta. Un tā jau arī bija.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv