© Foto: Scanpix

Tam ir grūti noticēt, taču XX gadsimta galvenajai blondīnei šogad apritētu 97 gadi. Lai gan kopš Merilinas Monro nāves 1962. gadā jau ne reizi vien mainījušies skaistuma standarti, leģendārā aktrise joprojām ir Holivudas galvenā seksa ikona.

Viņas pievilcība vienmēr bijusi mītu ieskauta. Klīda baumas, ka viņas apaļīgās lupas esot bišu kodumu rezultāts, bet viņas firmas krūtīm esot mākslīga izcelsme. Mūsdienās visi Merilinas Monro (MM) skaistuma paradumi ir labi izpētīti. Tajos nav nekā ārkārtēja - atteikšanās no saules, ilgs miegs, kontrastduša, mērena fiziskā aktivitāte... un, protams, tas viss nespēj izskaidrot viņas maģiju. Merilinas galvenais ierocis tomēr bija viņas harizma, kurai nav receptes.

10 Merilinas Monro skaistuma noteikumi

Foto: Scanpix

1.Ilgs miegs

Aktrise apzinājās miega svarīgumu un, neskatoties uz vētraino personīgo un sabiedrisko dzīvi, centās iet gulēt laikus un pavadīt atpūtas režīmā no 7 līdz 10 stundām. Svētdienās viņa gulēja līdz pat pusdienlaikam.

2.Atteikšanās no saules

Kalifornijā 1950.gados bija modē iedegums, bet Merilina nekad nelietoja saules vannas - ne jau ultravioletā starojuma postošās ietekmes dēļ (par to tolaik maz runāja), bet gan tāpēc, ka viņai patika būt maigai blondīnei ar pienbaltu aristokrātisku ādu.

Foto: Scanpix

3.Platīna blonds

No dabas Merilina bija brunete ar sprogainiem matiem, un tieši veiksmīgā frizūra - platīna krāsas mīkstie viļņi - palīdzēja viņai radīt neaizmirstamu tēlu. Aktrise savus matus krāsoja ik pēc trim nedēļām, un savu matu toni dēvēja par “baltu kā spilvendrāna”. Lai nemazgātu matus pārāk bieži (tas ietekmē krāsu), MM izmantoja mūsdienu sausā šampūna analogu - Johnson 's Baby bērnu pūderi.

4.Ādas kopšanas rituāls

Monro regulāri apmeklēja ungāru dermatologu Erno Lāslo, kas bija arī Odrijas Hepbernas ārsts. Viņš noteica stingru ādas kopšanas procedūru, izmantojot savus firmas produktus Erno Laszlo. Vakara rituāls sākās ar ādas attīrīšanu, izmantojot Active Phelityl eļļu, tad uz ādas tika uzklāts Active Phelityl krēms, pēc tam tas tika noskalots, bet noslēgumā izmantots losjons. Tāpat zināms, ka aktrise lietojusi Nivea un Elizabeth Arden Eight Hour krēmus.

Foto: Scanpix

5.Mērena fiziskā aktivitāte

MM nebija sporta fane un apmeklēja sporta zāli tikai galējas nepieciešamības gadījumā. Turklāt nevis tāpēc, lai nomestu svaru (dažādos laikos tas svārstījās no 53 līdz 66 kg), bet gan muskuļu tonusa dēļ. Parasti Merilina deva priekšroku skriešanai un jogai, pa retam arī jāja ar zirgu. Vienīgais vingrinājums, ko viņa veica regulāri un pēc savas gribas, bija divu 2,25 kg smagu atsvaru pacelšana virs galvas. Tā bija viņas iecienītā krūšu stiprināšanas procedūra, ko viņa veica no rītiem, vēl atrodoties gultā.

6.Mirdzoša āda

1950.gados vēl nebija hailaiteru un šā rīka lomu izpildīja parastais vazelīns zem tonālā krēma. Tāpat pastāv leģenda, ka aktrise atteikusies likvidēt vieglu pūku uz saviem vaigiem. Viņa apgalvoja, ka studijas lampas gaismā tie piešķir ādai vieglu, maigu mirdzumu.

Foto: Scanpix

7.Tilpuma lūpas

Seksīgās sarkanās lūpas vienmēr bijušas Monro rozīnīte. Protams, nekādas bites aktrise nav izmantojusi. Viņas vizāžists pielietoja piecus dažādus sarkanās lūpu krāsas toņus. Tumšāki toņi tika uzklāti no ārpuses, gaišāki iekšpusē - lai radītu lūpu apjoma un pilnīguma ilūziju.

8.“Kaķa” skatiens

“Sievietēm ir tikai divi ieroči - skropstu tuša un asaras. Bet mēs nevaram tos izmantot vienlaikus,” teica Monro. Viņas maģisko skatienu veidoja skropstas - reizēm pašas, biezi uzkrāsotas, reizēm arī mākslīgas (no Glorene of Hollywood). Merilina uz plakstiņiem zīmēja konturu ar asu astīti. Šim nolūkam viņa izmantojusi ne tikai melnu zīmuli, ko parasti savienoja ar koši sarkanām lūpām, bet arī brūnu - maigākam meikapam.

9.Aromāts

Merilinas frāze, ka, ejot gulēt, viņa uzklāja tikai pāris Chanel Nr. 5 pilienus, kļuvuši par kulta vārdiem. Tāpat runā, ka Monro pievienojusi dažus šo smaržu pilienus savai ledus vannai (bet visticamāk, ka tas jau ir mīts).

Foto: Scanpix

10.Proteīna brokastis

Aktrise uzskatīja, ka brokastīm jābūt pamatīgām un sātīgām. No rītiem Merilina parasti taisīja sev improvizētu omleti - uzsildīja pienu, iesita tajā divas jēlas olas un samaisīja ar dakšiņu. Šī proteīna deva palīdzēja nepārēsties dienas laikā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv