© Foto: Pexels.com

Pētījumi liecina, ka skābo želeju konfekšu ēšana var novērst smadzenes no negatīvām emocijām, nepievēršot uzmanību skābuma un tirpšanas sajūtai mutē.

Daudz tiek runāts, ka skābas konfektes var palīdzēt potenciāli trauksmainos brīžos, krīzes momentos, piemēram, lidmašīnā lidojuma brīžos, īpaši, pacelšanās un nolaišanās mirkļos ar lidmašīnu, kā arī pirms publiskas uzstāšanās, raksta extension.usu.edu.

Skābo konfekšu lietošana panikas lēkmes mazināšanai, sakrīt ar pieeju, kur tiek izmantotas piecas maņas - tas, ko mēs dzirdam, tas, ko mēs jūtam, tas, ko mēs redzam. Un tas, kas mums garšo un sajūtam smaržojot.

Kā tas strādā?

Foto: Pexels.com

Metode ietver fizisko un garīgo vingrinājumu izmantošanu, lai novirzītu uzmanību uz pašreizējo brīdi un novirzītu uzmanību no nemierīgām domām. Tas tāpēc, ka jūs koncentrējaties uz konfekšu garšu un pašu procesu.

Mudinot prātu koncentrēties uz tagadni, izbaudot katru kumosu.

Lai maksimāli izmantotu šo paņēmienu, ņemiet vērā smaržu, kā arī īpašu uzmanību pievēršot garšām, kas paliek uz mēles. Metode nebūs efektīva, ja konfekti ieliks mutē un apēdīs uzreiz. Patiesais ieguvums rodas, koncentrējoties uz sajūtu mutē. Kas ir tas, ko jūs izjūtat konfektes ēšanas laikā un īsi pēc mielošanās ar skābajām konfektēm.

Kādam tas var likties absurdi, bet pētījumi liecina, ka skābo konfekšu ēšana ikdienā var palīdzēt izbēgt no stresu pilnām sajūtām gandrīz jebkurā dzīves situācijā. Tāpat konfektes palīdz, lai uzlabotu garastāvokli un atbrīvotos no trauksmes.

Ja konfektes nepalīdz

Foto: Pexels.com

Lai “stātos” pretī domām, kas maisa prātu, ir metodes, kas var palīdzēt. Īpaši krīzes brīžos, ko mēs ikdienā pazīstam kā panikas lēkmes.

  • Dziļa un mierīga elpošana. Izelpa, ieelpa;
  • Auksta duša;
  • Ēdiena vai dzēriena baudīšana, jo tad fokuss ir uz maltīti;
  • Pastaiga svaigā gaisā;
  • Ledus gabala turēšana mutē;
  • Apkārt notiekošā klausīšanās un domāšana par procesiem līdzi.

Ja tas nepalīdz, tad izmēģini citas alternatīvas

Foto: pixabay.com

Mūsu senči izmantoja garīgos prāta uzdevumus, lai liktu prātam strādāt. Piemēram, ir matemātikas vienādojumi, ko galvā var censties atrisināt. Tāpat var noderēt atmiņas pārbaude - “cilājot” prātā lietas, kas radījušas pozitīvas emocijas.

Vēl viena metode, kas noderēs, ir 5-4-3-2-1 metode. Šeit jūs uzskaitāt piecas lietas, ko dzirdat, četras lietas, ko redzat, trīs lietas, kur varat pieskarties no vietas, kur sēžat vai kur attiecīgajā brīdī esat. Divas lietas, kuras varat sasmaržot tagad, un viena lieta, ko varat nogaršot, kas atrodas rokas stiepiena attālumā.

Uzmanības pievēršana mazajām lietām, ko ne vienmēr izdodas pamanīt, palīdzēs novērst uzmanību no domām, kas attiecīgajā brīdī traucē un rada paniku.

Der atcerēties

Foto: Pexels.com

Protams, svarīgi ir pieminēt, ka skābo konfekšu ēšana, var būt noderīgs rīks uz mirkli, taču tas nenovērsīs panikas un trauksmes lēkmju galveno cēloni - pašu sakni.

Tikai darbs ar veselības speciālistiem - dažādiem terapeitiem palīdzēs noteikt panikas lēkmju cēloņus un strādāt ar tiem, lai tos mazinātu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv