© Publicitātes foto

Jau klāt grūtniecības trešais trimestris. Tas sākas no pilnām 28. grūtniecības nedēļām un ilgst līdz augļa piedzimšanai. Šis ir ļoti būtisks laiks, jo attīstās augļa ķermenis, lai būtu gatavs dzīvei ārpus mammas ķermeņa. Apsveicu, esam pavisam tuvu ilgi gaidītajam pirmsdzemdību atvaļinājumam.

Atgādināšu, tas sākas ar 30 grūtniecības nedēļu (šo laiku aprēķinām pēc pirmā trimestra skrīninga CRL un atbilstošajām nedēļām). Tad nu lūk, šis ir tas laiks, ko vienmēr rekomendēju veltīt sev. Masāžas, spa apmeklējumi, pirmsdzemdību kursi, meditācijas un viss cits , kas sirdij tīkams. Protams, neaizmirstam par oftalmologa un stomatologa apmeklējumu ( ja tas vēl nav izdarīts).

Publicitātes foto

Šajā trimestrī tavs svars var pieaugt par 30-40% no kopējā svara pieauguma grūtniecības laikā.Tāpēc ir īpaši jāpiedomā pie uztura un fiziskajām aktivitātēm. Ir normāli, ja no krūtīm mazliet iztek pirmpiens, tavas krūtis fizioloģiski jau ir gatavas mazuļa barošanai, bet ne vienmēr tā ir. Uz krūtīm var kļūt redzamākas un izspīlētākas vēnas, jo krūšu apjoms palielinās. Noteikti rūpējies par krūtīm jau tagad. Svarīgi, lai krūšturim ir atbilstošs izmērs un lai nav sintētisks materiāls. Pigmenta svītriņa uz vēdera arī paliek izteiktāka, jo pigmentācija ir pastiprināta. Obligāti lietojam SPF saules aizsargkrēmu.

Publicitātes foto

Strauji pieaug organismā cirkulējošo asiņu daudzums, un sirdij tā ir lielāka slodze, tāpēc, iespējams, jutīsi sirdsklauves, reiboņus vai nespēku. Brīžiem var just aizdusu un elpas trūkumu, tas tāpēc, ka auglim augot tiek nospiesti orgāni, kas atbild par elpošanas sistēmu. Atpūties pēc iespējas biežāk. Var rasties vajadzība biežāk apmeklēt tualeti, jo dzemde spiež gan uz urīnpūsli, gan uz taisno zarnu, un tas var izraisīt hemoroīdu rašanos. Tāpēc uzturā jālieto tādi produkti, kas veicina vēdera izeju un ir bagāti ar šķiedrvielām, jākustas un jāuzņem pietiekami daudz šķidruma. Biežāk var just krampjus kājās. Šīm abām problēmām rekomendēju vēnu kompresijas zeķes. Krampjiem vēl palīdz produkti, kuri satur magniju, kā arī magniju saturoši preparāti.

Gaidāmais mazulis jau ir proporcionāls, tas nozīmē, ka galvas un ķermeņa proporcija, jau ir tāda, kā mazulim piedzimstot. Sejiņa paliek izteiktāka un vairs nav tik grumbaina, jo zem ādas uzkrājas tauciņi. Mazulis spēj atvērt un aizvērt actiņas, tāpēc tas var reaģēt uz spilgtiem gaismas stariem (atceramies, ka, ejot saulē, vienmēr piesedzam vēderu). Atšķir garšas un turpina pilnvērtīgi attīstīties.

Publicitātes foto

Kustības jau ir izteikti jūtamas un mazliet paprovocējot un paspiežot vēderu, gaidāmais mazulis var atbildēt ar vieglu spērienu. Turpinās augļa skeleta kaulu nostiprināšanās, tāpēc īpaši piedomā pie kalciju saturošu produktu ēšanas. Tie ir piena produkti, apelsīnu sula, siers u.c. produkti. Kalciju iesaka uzņemt kopā ar D vitamīnu, jo tad tas labāk uzsūcas.

Grūtniecībai progresējot novērojam fizioloģisku hematokrīta un hemoglobīna mazināšanos. Svarīgi ir sekot līdzi dzelzs rezervēm - feritīnam. Dzelzs trūkums organismā var radīt reiboņus, sirdsklauves, aizdusu un nespēku. Parasti no sākuma rekomendējam uzņemt dzelzi ar pārtikas produktiem, tad nepieciešamības gadījumā liekam klāt dzelzs preparātus, bet parasti tos rutīnā nerekomendē , jo no tiem var būt blakusparādības. Ja nekas no šā nelīdz, veicam intravenozas infūzijas. Produkti, kas satur dzelzi ir pilngraudu produkti, tumši zaļie dārzeņi, liellopa gaļa, bietes, zemenes , upenes, granātāboli u.c. produkti.

Runājot par kustībām. Ja grūtniecība noris bez riska faktoriem, tad augļa kustību skaitīšanu sākam tikai tad, ja kustības samazinās. Grūtniecei ar riska faktoriem kustības skaitam no 28. līdz 32. grūtniecības nedēļai. Augļa kustību skaits 2 stundu laikā nedrīkst būt mazāks par 6 kustībām, ideālā variantā 10 kustības. Jāatceras, ka 40 minūtes mazulis var gulēt. Kustības skaitam, miera stāvoklī esot, apguļoties uz kreisajiem sāniem. Ja liekas, ka mazulis ir neaktīvs, to vēl var paprovocēt apēdot ko saldu, pamainīt pozu un iedzerot ko aukstu. Attiecīgi, ja kustības kaut kādu iemeslu dēļ ir samazinātas, vajag sazināties ar savu aprūpes sniedzēju.

Publicitātes foto

Uzmani savu stāju, citādi, pieņemoties svarā un vēderam augot, var rasties kūkumiņš un nepareiza gaita, kas var ietekmēt muguras veselību. Tāpēc nozīmīga ir fizioterapija, grūtnieču vingrošana, joga un peldbaseina apmeklējumi. Ir grūtnieces, kurām vēdera balstam palīdz teipi, ir kurām palīdz vēdera balsta josta.

Ja tev ir rēzus negatīvā asinsgrupa, tad 28. grūtniecības nedēļā tev būs jāveic asins analīze, kas noteiks, vai tavās asinīs ir antivielas pret rēzus faktoru. Gadījumā, ja antivielu tavās asinīs nav, bet bērna tēvam ir rēzus pozitīvs (vai arī ja tas nav zināms) - ārsts var ieteikt imūnglobulīna ievadīšanu. To dara, lai tavā organismā neveidotos antivielas, jo pastāv iespēja, ka tavam bērniņam būs rēzus pozitīva asinsgrupa. Ja tas būs nepieciešams, sīkāk par to, kādēļ to dara un kur to var veikt, tev pastāstīs tavs ārsts vai vecmāte. Imūnglobulīna ievadīšanu apmaksā valsts. Zināšanai - nav jāsatraucas, ja tas netiek izdarīts, tad 72 stundu laikā pēc dzemdībām tiks ievadīts imūnglobulīns.

Grūtniecības trešajā trimestrī sākas Brekstona - Hiksa kontrakcijas jeb sarunvalodā runājot “treniņkontrakcijas”. Tās ir neregulāras, velkošas, krampjveidīgas sāpes vēdera lejas daļā.

Kā atšķirt īstās kontrakcijas no treniņkontrakcijām?

Kritērijs

Īstas dzemdības

Neīsta dzemdību darbība

Kontrakciju intensitāte

Dinamikā pieaug

Nemainās

Kontrakcijas

Regulāri intervāli

Neregulāri

Intervāli

Dinamikā saīsinās

Kļūst garāki

Sāpju vieta

Mugura un vēders

Vēdera lejas daļa

Sedatīvie līdzekļi

Nav reakcijas

Biežāk darbojas

Pozas maiņa

Maz ietekmēs

Var ietekmēt sajūtas

Apmēram 37.nedēļā, kad norunāta vizīte, vecmāte paņems uzsējumu uz beta hemolītisko streptokoku (BGS). Tā ir nesāpīga procedūra, kad no maksts apakšējās daļas, starpenes un ap anālo atveri ar vates kociņu tiek paņemts uzsējums. No rezultāta nav jāsatraucās, jo ne mātei, ne auglim, esot vēderā, tas ļaunumu nenodara. Toties jaundzimušajam gan tas var būt ļoti bīstams, tāpēc, ja streptokoks būs uzrādījies, tad dzemdību laikā intravenozi ik 4 stundas tiks dotas antibiotikas jaundzimušā profilaksei. Ja kaut kādu iemeslu dēļ streptokoka analīze nebūs paņemta, tad arī tiks dotas antibiotikas (profilakses nolūkos).

Publicitātes foto

Svarīgi zināt! Tuvojoties grandiozajam finišam ir pēdējais laiks, kad sākt domāt par dzemdībām un dzemdību vietas izvēli. Tātad, ja plāno slēgt līgumu ar konkrētu vecmāti, apmēram 36. nedēļās jāsazinās un jānorunā tikšanās. Jāizrunā visi sev interesējošie jautājumi, ieteiktu atrunāt lietas, ko ļoti vēlies un arī ko ļoti nevēlies piedzīvot dzemdībās. Pārrunāt iespējamo dzemdību plānu. Laikus jau sarunā kādu, kas pieskatīs vecāko bērnu vai bērnus, mājdzīvniekus gadījumā, ja sākas dzemdības. Ja šīs ir atkārtotas dzemdības, visticamāk tās noritēs straujāk nekā pirmās dzemdības, rēķinies ar to.

Dzemdību somai jau jābūt sakārtotai. Nepieciešamo lietu saraksts parasti ir norādīts katras iestādes mājaslapā, bet atceries, ka vari paņemt līdzi ko sev sirdij tīkamu. Vai tā ir maza mūzikas tumbiņa, kurā vari klausīties mūziku (respektējot citus nodaļā esošos), kas tev palīdz relaksēties, vai tās ir kādas lampiņas mājīgākai atmosfērai, vai kāds veiksmes talismans.

Noteikti paņem kādu našķi, ko apēst brīdī, kad spēki sāk izsīkt. Piebildīšu, ka dzemdības ir neparedzams process un var sākties negaidīti, tāpēc noteikti pilnīgi vienmēr, kad ej ārpus mājas, ņem līdzi mātes pasi.

Dažreiz pacientes jautā, vai obligāti ir jārazē intīmā zona. Varu teikt, ka nav tādas obligātas prasības, tas viss ir pēc pacientes pašas gribas. Dažreiz meitenes pārcenšas, vai izmantojušas nolietotas žiletes un tad gan es teiktu, labāk nē, jo rodas ādas iekaisumi un papildus infekcijas risks. Ticu, ka katrai ir sava izvēlēta labākā metode kā atbrīvoties no liekā apmatojuma. Pēc pieredzes gan varu teikt, ja rodas kādi plīsumi, kas dzemdībās jāsašuj, tad gan ērtāk to darīt, ja nav daudz lieka apmatojuma.

Ja tiks veikts ķeizargrieziens, tad nepieciešams veikt razēšanu.

Otras bažas ir par klizmas taisīšanu. Mūsdienās aptiekās nopērkamas ļoti saudzējošas mikrolax klizmas. Pašai būs ērtāk, ja veiksi to pirms aktīvas dzemdību darbības. Zarnas iztīrīsies pirms dzemdībām un nebūs šis mulsinošais moments, kaut gan gribu teikt, tas ir pilnīgi normāli un vecmātes tas noteikti nemulsina, jo tas ir fizioloģiski. Ar visu to, visticamāk fēces nedaudz izdalīsies.

Publicitātes foto

Svarīga ir augļa guļa. Lai dzemdētu pa dabīgiem dzemdību ceļiem (vagināli) auglim ir jāguļ galvas priekšguļā vai saucamajā tūpļa guļā (iegurņa priekšguļā). Tūpļa guļas dzemdības nepieņem vecmāte, bet gan ārsts. Ja gadījumā auglis ir izvēlējies tūpļa guļu, tad ir iespējams veikt augļa ārējo apgrozījumu USG kontrolē. Augļa ārējā apgrozīšana ir manipulācija, kad ārēju spēku ietekmē auglis no iegurņa priekšguļas tiek apgriezts galvas guļā. Šo manipulāciju, kuras mērķis ir dzemdēt pa dabiskajiem dzemdību ceļiem, samazinot ķeizargriezienu skaitu. No 36. gestācijas nedēļas piedāvā pirmdzemdētājām un no 37. gestācijas nedēļas vairākkārt dzemdējušām sievietēm, kam USG izmeklējumā nekonstatē kontrindikācijas.

Pēc MK 611. noteikumiem, no 41. grūtniecības nedēļas sāk augļa sirdsdarbības novērtēšanu ar KTG (kardiotokogrāfu), taču mēs praksē to sākam darīt ātrāk. Noteikti no 37. grūtniecības nedēļas, pirms katras vizītes veicam KTG 20 min pierakstu, nepieciešamības gadījumā arī ātrāk. Ja grūtniecei ir samazināts augļa kustību skaits ( < 6 - 10 kustībām 2 h laikā) , vai kādas citas sūdzības, KTG pierakstu veicam pēc vajadzības. Ļoti svarīgi ir sekot līdzi augļa kustībām.

Publicitātes foto

Apmēram 10% grūtnieču trešā trimestra beigās cieš no grūtsirdības un pastāv risks, ka tā pārvērtīsies pēcdzemdību depresijā. Ja arī tu jūties nomākta, slikti guli, tev nav apetītes, dalies savās sajūtās ar ginekologu vai vecmāti. Un noteikti dari relaksējošas un patīkamas lietas — nodarbojies ar jogu, meditē, peldi, klausies mūziku un visu pārējo, kas tevi iepriecina. Ja tev grūtniecība noris bez sarežģījumiem, mīlējies ar partneri, uzņem laimes hormonus. Un, ja grūtniecības laiks ir liels - 40 nedēļas un vairāk, tad kā reiz rekomendē mīlēties, jo vīrieša sperma satur prostaglandīnus, kas stimulē dzemdību sākšanos.

Ja esi piekususi, atpūties, necenties kādam kaut ko pierādīt, ka visu vari. Miegs paliek arvien trauslāks, izmanto iespēju, kad vēl pati sev nosaki dienas grafiku, kad gribi, paguli diendusu. Ejot tu esi nestabilāka, tāpēc mainās arī tava gaita un pasliktinās līdzsvara sajūta. Arī tas ir normāli. Bet, neraugoties uz šīm grūtībām, dodiet pastaigās. Bērniņam nepieciešams skābeklis, ko tu ieelpo pastaigājoties.

Publicitātes foto

Nobeigumā vēlos atgādināt, kādi var būt (bet ne vienmēr tie ir) dzemdību priekšvēstneši. Tad nu tā :

  • vēdera noslīdēšana (jo auglis ieslīd iegurnī, maksimāli tuvojoties izejai);
  • biežāks labierīcību apmeklējums;
  • gļotaini izdalījumi (gļotu korķis), izdalījumi ar brūnganu vai rozīgu nokrāsu;
  • iespējams samazinās kustības, jo auglim paliek pavisam maz vietas;
  • sajūta, ka vieglāk elpot, jo vēders ir noslīdējis;
  • slikta dūša un pat neliela caureja, jo dabiski tiek iztīrītas zarnas, lai zarnu saturs netraucētu dzemdībās. Slikta dūša un vemšana var norādīt uz dzemdes kakla atvēršanos;
  • augļūdens noplūšana, tecēšana;
  • velkošas sāpes vēdera lejas daļā, mugurā;
  • regulāras kontrakcijas.

Ceru, ka šis raksts bija tev noderīgs un no tā paņēmi sev kaut ko vērtīgu. Pēc dzemdībām neaizmirsti un rūpējies par sevi. Jau pirms laika apsveicu ar jaunas dzīves sākumu. Būs kāpumi un kritumi, bet es kā mamma varu, liekot roku uz sirds, apgalvot, tas ir tā vērts.

P.s. Atgādinu, ja nav iemesla ātrāk doties pie ārsta, tad tiekamies 6. - 8. nedēļas pēc dzemdībām uz pēcdzemdību vizīti.

Mīlestībā, vecmāte Sabīne

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv