© Foto: Pexel.com

Mēdz sacīt, ka jātiesā pīrādziņi, kamēr tie vēl ir karsti. Tikko izcepti un mīksti. Turklāt tad tie ir visgardākie! Tāpat ir arī ar ziemu un tās sniegtajām iespējām. Īpaši janvārī, kad sirdī pamodies ziemas prieks un aiz loga balti mirdz sniegs.

Piever acis par bargo salu. Lieki piebilst, ka ikviens pazīst Latvijas ziemu. Kad tā kā īsts pusaudzis nespēj izvēlēties - priecēt ar skaistu ziemu un bagātīgām kupenām tikai Ziemassvētku gaidīšanas laikā vai tomēr atnākt paciemoties vēlāk - janvārī, februārī un varbūt pat vēl marta sākumā.

Foto: Pexel.com

Aicinu doties un baudīt ziemas priekus. Paķer līdzi sev mīļu cilvēku, var arī vairākus, jo kopā taču jautrāk, kā arī saģērbies silti - šalle, cepure, vilnas cimdi un citi ziemas aksesuāri. Tāpat neaizmirsti par termosu ar ko garšīgu un labi karstu, kas tevi sasildīs kaut uz mirkli. Kad viss sagatavots, dodies piedzīvojumos - gan tālos, gan tuvos!

Sāc ar pikošanos

Foto: Pexel.com

Kad pēdējo reizi pikojies? Cēli sniegavīru? Un tā no sirds. Ja atbilde ir bērnībā, tad nokaunies, jo šie ir īsti ziemas prieki, kas, starp citu, nemaksā ne centa. Tieši tāds pats stāsts arī par eņģelīšu veidošanu, noguļoties sniegā vien nieka dažas sekundes.

Neaizmirsti ragaviņas, kas lieliski noderēs tuvākajam kalnam. Un es nerunāju par mazu bērnu izklaides programmu ziemā. Ar šiem piemēriem gribu atgādināt, ka ikvienam ir vērts uzdāvināt sev prieku.

Turklāt, liekot roku uz sirds, varu teikt, ka ziemas priekiem ir bērnības garša un ticu, ka katrs to izjūt. Taču tie nedrīkst palikt tikai bērnības atmiņās kopā ar vecākiem un vecvecākiem, tiem jābūt arī pieaugušo vecumā. Turklāt tas atgādina, ka viss priekpilnais slēpjas vienkāršībā. Nemaz nerunājot par jautrību un īstu piedzīvojumu mednieku garu.

Dodies elpu aizraujošā pieredzē pie haskijiem

Foto: Pexel.com

Jā, tu pareizi izlasīji. Tepat Latvijā ir iespēja būt gluži kā vikingu karalienei un karalim. Izbrauciens ar haskijiem pajūgā profesionāļu pavadībā būs ne tikai jauna pieredze, bet arī viens no neaizmirstamākajiem brīžiem.

Haskiju rimtie soļi vienlīdz patīk gan maziem, gan lieliem. Un pats skaistākais ir, ka šajā mazliet pat ārzemju pieredzē, jo kurš gan nav šo prieku redzējis īstās ziemas filmās, būsi tikai un vienīgi ieguvējs.

Ne tikai pašam piedzīvot braucienu ar šiem unikālajiem suņiem, bet arī izbaudīt Latvijas dabas bagātību - skaistos mežus, kas ziemā atgādina pasaku valstību.

Romantika kamanās

Foto: Pexel.com

Izbrauciens kamanās zirga pajūgā ir vilinošs, jo tajā šķietami apstājas laiks.

Domas, raizes, pienākumi aizslīd tālu, tālu prom, jo brauciena laikā ir iespēja notvert ziemas maģiju. Turklāt braucieni ir piemēroti ne tikai divvientulībā, lai baudītu romantiku, bet arī visai ģimenei.

Vēl omulīgāku braucienu padara kamanās visbiežāk esošā sega, kas liek sajusties gluži kā mājās, ieritinoties pledā pie kamīna.

Ziemas pikniks - gan maziem, gan lieliem

Foto: Pexel.com

Ziemas pikniki ir vieni no skaistākajiem ziemas priekiem. Manuprāt, tas ir tāpēc, ka, esot ārā, ēdiens garšo pavisam citādāk. Tam uzreiz ir cita garša.

Īpaši skaists notikums ir doties pastaigās ar karstās šokolādes termosu rokās, kas atgādinās par aizgājušajiem Ziemassvētkiem, un, ja vēl paņemsi līdzi kādu piparkūku vai mandarīnus, ko vēl, starp citu, var veikalos nopirkt, tādā veidā pagarinot svētkus. Satikšanās ar mīļajiem pārtaps par pēc svētku mazo jampadraci. Ar sarunām un vēl “sulīgākiem” smiekliem.

Īpašie pirts rituāli

Foto: Pexel.com

Nav melots, ka pirts rituāliem piemīt neaprakstāms spēks. Tie aicina un saista. Turklāt ne tikai gada siltākajā laikā. Ziemā pirts rituāliem ir cita vērtība.

Pēc kārtīgas izkarsēšanās pirtī var rīvēties ar sniegu, vārtīties sniegā, aplaistīt sevi ar ledainu ūdeni, kā arī drosmīgākajiem iegremdēties āliņģi, rituālu padarīs par maksimāli izbaudītu.

Protams, jāseko līdzi savam ķermenim un nevajag pārcensties. Tāpēc par vilnas zeķēm, lūdzu, padomā uzreiz.

Zemledus makšķerēšana

Foto: Pexel.com

Kurš teica, ka zemledus makšķerēšana ir paredzēta tikai stiprā dzimuma pārstāvjiem? Nekā nebija. Dāmas, šis ir vienkārši jāpiedzīvo.

Protams, drošība ir pirmajā vietā, taču šis ziemas prieks var kļūt par atkarību. Tas tāpēc, ka arī šeit pasaule nonāk otrajā lomā.

Esi tikai tu, viss nepieciešamais zemledus makšķerēšanai un tavas domas. Ne velti saka, ka pēc makšķerēšanas viss liekais ir prom, jo pēkšņi vairs nav steigas. Ienāk rāms miers. Un, ja vēl būs izdevies kaut ko arī izmakšķerēt, tad laime būs pilnīga.

Ziemas klasika - kalns un slidotava

Foto: Pexel.com

Un ziemas prieka ceļvedi noslēdzam ar kalnu un slidotavu. Tev nav jādodas uz Itālijas Alpiem, lai izbaudītu, ko nozīmē - kalnu slēpes un snovborddēlis vai jādodas slidot uz pasaules slaveno Centrālparka slidotavu Ņujorkā. Šos ziemas priekus var baudīt Latvijā.

Kalnu slēpošanas trases ir gandrīz katrā Latvijas novadā. Mums ir Žagarkalns, Riekstukalns, Rāmkalni un arī sniega parks Mežaparkā.

Tas pats ar slidotavām. Rīgā vien ir vairākas slidotavas, kas katru gadu aicina slidot, mazpilsētās ir slidotavas. Piemēram, manā dzimtajā pusē Gulbenē katru ziemu speciāli gatavo slidotavu stadionā, un vietējie ir sajūsmā. Mans secinājums - jāgrib. Turklāt interneta dzīlēs var atrast daudz iespēju, kur doties.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv