Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Minimālās algas paaugstināšana neapmierinot lauksaimniekus

© Gints Ivuškāns/f64

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) kopumā atbalsta grozījumus ar nodokļu reformu saistītajā uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā un likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, bet neatbalsta rosinājumu strauji palielināt minimālo algu - no patlaban noteiktajiem 380 eiro līdz 430 eiro jau no nākamā gada, informē LOSP.

LOSP norādīja, ka padome visu nodokļu reformas izstrādes laiku ir līdzdarbojusies politikas izstrādē un LOSP dalīborganizāciju finansisti un ekonomisti regulāri analizējuši plānoto nodokļu izmaiņu ietekmi uz laukos strādājošo un darba devēju labklājību. LOSP kopumā atbalsta nodokļu reformas ietvaros sagatavotos grozījumus "Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā" un likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", jo to izstādē ir ņemti vērā būtiskākie lauksaimnieku iebildumi un izprasta lauksaimnieku situācija, konkurētspēja Latvijā un Eiropas Savienībā (ES).

LOSP ģenerāldirektors Guntis Vilnītis norādīja, ka LOSP ieskatā likumprojektos veiktās izmaiņas nepasliktinās uzņēmējdarbības vidi laukos un stimulēs uzrādīt patiesos ražošanas apjomus, atbalstot valsts un ES maksājumu saņēmējus pēc saražotajiem apjomiem no katra hektāra. Tomēr LOSP neatbalsta priekšlikumu palielināt minimālo algu līdz 430 eiro mēnesī.

"Uzskatām, to nevajadzētu darīt tik strauji. Strikti paliekam pie ieteikuma ar iedzīvotu ienākuma nodokli neapliekamo darba algas daļu palielināt līdz 300 eiro mēnesī. Neapliekamā minimuma palielināšana ļautu darbiniekam saņemt lielāku algu uz rokas, neradot papildus izmaksas darba devējam," uzsvēra Vilnītis.

Viņš paskaidroja, ka laukos uzņēmēju maksātspēja nav tik liela kā pilsētās. Liela daļa darbu laukos ir sezonas rakstura un ir būtisks darbaspēka pieprasījuma pārsvars ir mazkvalificētiem darbiem. Šo iemeslu dēļ LOSP pastāv uz to, ka nodokļu reformas pilnveidošanas gaitā minimālā darba alga valstī pagaidām jāsaglabā 380 eiro līmenī, to palielinot pakāpeniski. LOSP uzsver, ka saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta aprēķiniem 40% strādājošo nodokļu maksātāju saņem minimālo algas vai vēl zemāku algu par minimālo, kas spilgti iezīmē situāciju valstī.

Tāpat LOSP joprojām pastāv uz to, ka lauksaimniekiem kā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājiem ir jāsaglabā atvieglojumi un līdz 2023.gadam ar IIN apliekamajā ienākumā nedrīkst iekļaut summas, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai ES atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai. Tāpat līdz 2023.gadam, kā paredzēts, jāpagarina atvieglojumu, kas dod iespēju zemes pārdevējam, kurš zemi pārdod lauksaimniekam, nemaksāt iedzīvotāju ienākumu nodokli un iedzīvotāju ienākuma nodokļa režīmā saglabāt esošo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 10%apmērā un esošo iedzīvotāju nodokļa aprēķināšanas kārtību zemes nomas darījumiem.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pagājušajā nedēļā informēja, ka valdība ar sociālajiem partneriem apspriedīs iespēju minimālo algu paaugstināt pakāpeniski - 2018.gadā to noteikt 410 eiro un 2019.gadā 430 eiro apmērā.

LOSP ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 59 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.