Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Jaunā Vienotība" iecerējusi, ka Latvijā vidējā alga varētu būt 1500 eiro

© F64 Photo Agency

"Jaunā Vienotība" par Saeimas vēlēšanu programmas mērķi noteikusi ieceri radīt apstākļus vidējās algas pieaugumam līdz 1500 eiro.

"Jaunās Vienotības" premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš šodien preses konferencē uzsvēra, ka politiskajām spēkam ir piecas galvenās prioritātes - izglītība, veselība, drošība, tiesiskums un algas.

Sadaļā par izglītību uzsvērts, ka sākumskolai un pamatskolai jābūt tuvu mājām.

Sadaļā par izglītību uzsvērts, ka sākumskolai un pamatskolai jābūt tuvu mājām, kvalitatīvai un daudzpusīgai 10.-12.klašu izglītībai gan Rīgā, gan reģionos, tāpat ir nepieciešama Latvijas zināšanu un augstskolu resursu konsolidācija, bet vienai no Latvijas universitātēm jābūt starp 100 labākajām Eiropas Savienībā.

Veselības aprūpes jomā starp prioritātēm ir valsts veselības apdrošināšanas sistēma, kurā nauda seko pakalpojumam, ko var sniegt gan valsts, gan privātās sertificētas ārstniecības iestādes. "Jaunā Vienotība" arī iecerējusi paplašināt mājokļa programmu jaunām ģimenēm, kā arī mājokļu īres tirgus sakārtošanu. Starp prioritātēm ir arī Latvijas autoceļu tīkla sakārtošana, ēnu ekonomikas apkarošana, kā arī atbildīga budžeta politika, kas izaugsmes gados paredz sabalansētu budžetu un virzību uz budžeta pārpalikumu.

Starp prioritātēm nosaukta arī demokrātiska un iekļaujoša sabiedrība, drošība, enerģētiskā neatkarība un tīra vide, kā arī zinoša un spējīga valsts pārvalde.

f64

Kariņš šodien arī nosaucis vēlēšanu sarakstu līderus: Rīgā ar pirmo vietu startēs ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Vidzemē - deputāte Inese Lībiņa-Egnere, Zemgalē - labklājības ministrs Jānis Reirs, Kurzemē - ekonomikas ministrs Arvils Ašeradns, Latgalē - Saeimas deputāts Aldis Adamovičs. Iepriekš bija iecerēts, ka pirmais numurs Vidzemē būs politiķis Hosams Abu Meri, tomēr viņš šajā apgabalā startēs ar pēdējo numuru.

Neoficiāli izskanējis, ka šāds lēmums - virzīt Lībiņu-Egneri kā pirmo numuru Vidzemē - varētu būt saistīts ar cita politiskā spēka piedāvājumu Rinkēvičam un Lībiņai-Egnerei saistībā ar vēlēšanām.

Neoficiāli izskanējis, ka šāds lēmums - virzīt Lībiņu-Egneri kā pirmo numuru Vidzemē - varētu būt saistīts ar cita politiskā spēka piedāvājumu Rinkēvičam un Lībiņai-Egnerei saistībā ar vēlēšanām. Rinkēvičs, šodien preses konferencē taujāts par citu politisko spēku piedāvājumiem, atbildēja, ka viņš privātas sarunas nekomentē. Politiķis uzvēra, ka, viņaprāt, ar savu klātbūtni preses konferencē "noņēmis spekulācijas" par jautājumu, no kura saraksta startēs.

Savukārt Abu Meri uzsvēra, ka viņš pats izlēma startēt kā saraksta pēdējais numurs, lai parādītu visiem domubiedriem gan partijā, gan frakcijā, ka visi ir pelnījuši būt saraksta pirmie numuri, bet ir tikai pieci saraksti un piecas sarakstu līderu vietas.