Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Izklaide

Greizais ratiņš svin 20

Vokāli instrumentālajā ansamblī Greizais ratiņš muzicē skatītāju iemīļoti Latvijas Nacionālā teātra aktieri Dace Bonāte, Ivars Puga, Normunds Laizāns, Uldis Anže un Juris Hiršs, kā arī komponists Valdis Zilveris © Publicitātes foto

«Tā jau saka, ka mākslā lielākā gudrība ir laikus pielikt punktu, bet nu izskatās, ka Greizais ratiņš to vēl netaisās darīt,» smaidot saka režisors un aktieru ansambļa Greizais ratiņš radītājs un tēvs Edmunds Freibergs. 1. un 4. maijā Greizais ratiņš ar diviem koncertiem Nacionālajā teātrī svinēs savu 20 gadu jubileju.

«Greizais ratiņš ir radīts ar pavēli,» 1995. gada pavasara notikumus atmiņā atsauc Nacionālā teātra režisors Edmunds Freibergs. «Mēs jau bijām labi ieskrējušies ar Teātra žurku, un man likās, ka līdzās Circenim un Kornēlijai nepieciešama arī kāda muzikāla un dziedoša vienība. Tagad jau mums teātrī ir ļoti daudz dziedošo aktieru, bet tajā laikā nemaz tik daudz nebija, tāpēc bija jāizvēlas no tiem, kuri kaut cik necik prata dziedāt,» režisors atklāj ansambļa tapšanas aizkulises. Kā dziedošais aktieris numur viens ansamblī tika iekļauts Juris Hiršs, viņam līdzās Uldis Anže, Ivars Puga un Normunds Laizāns. «Kad puiku sastāvs bija noformēts, iedomājos, ka ir vajadzīga arī kāda dāma – lai viņiem nebūtu garlaicīgi. Un mana izvēle bija par labu aktrisei Dacei Bonātei. Tā viņi 1995. gada Teātra žurkā sāka dziedāt kopā kā Greizais ratiņš un, man par brīnumu – joprojām turas kopā un nav izšķīrušies!»

Režisors stāsta: vienu laiku Greizā ratiņa dziedātāji bija regulāri Teātra žurkas dalībnieki, kur viņu uzdevumi bija ļoti dažādi, bet vienmēr – asprātīgi un muzikāli atsvaidzinoši. Vēlāk viņi uzsāka patstāvīgu koncertdzīvi pa visu Latviju, par ko ansambļa radītājs bija ārkārtīgi priecīgs. «Tas viņiem deva iespēju ne tikai mazliet piepelnīties, bet arī satikties ar saviem skatītājiem brīvdabā. Publika viņus ļoti labi uzņēma, jo viņi ar savu repertuāru, kas bija vienkāršs, bet ar labu humora devu, prata atrast ceļu uz skatītāju sirdīm. Viņi visi jau tolaik bija aktieri ar vārdu, zināmi un populāri, tāpēc arī tie skatītāji, kuri nevarēja bieži izbraukāt uz teātri Rīgā, bija laimīgi ar saviem iemīļotajiem māksliniekiem satikties vasaras estrādēs,» domā Edmunds Freibergs.

Viņš gan aizdomājas: kāpēc viņi, būdami izcili un vadoši Nacionālā teātra aktieri, joprojām vēlas saglabāt šo ansambli? «Iespējams, darbošanās šai kolektīvā piešķir viņu dzīvei vēl kādu īpašu krāsu, un tas ir ļoti jauki un aizkustinoši. Un te jau vairs nav runa par absolūti mirdzošu vokālo sniegumu, bet gan par to, ka pieci spoži aktieri, bez kuriem šodien Nacionālais teātris vispār nav iedomājams, grib satikties ar saviem skatītājiem un komunicēt ar viņiem pēc citiem spēles noteikumiem. Un es esmu pārliecināts, ka ir skatītāji, kuri to ļoti gaida, kuri ir priecīgi un laimīgi, ka tādi jubilejas koncerti būs.»

Jubilejas koncertā Greizais ratiņš izpildīs gan dziesmas no sava zelta fonda, gan daudzas pēdējo gadu populārākās dziesmas, kas lielisko aktieru izpildījumā būs ieguvušas jaunas un asprātīgas nianses. «Mūžīgu jaunību!» – to Greizajam ratiņam, kuru atveidotās dziesmu parodijas raksturo sirsnīgums un laba gaume, novēl viņu radītājs Edmunds Freibergs.