Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Auļi “Sit, Jānīti!”

© Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē notiek Valmiermuižas etnomūzikas festivāls, kura galvenā “nagla” būs sestdien, 18. jūnijā, plānotā bungu un dūdu mūzikas grupas “Auļi” uzstāšanās, atrādot klausītājiem savu jaunāko Jāņu dziesmu programmu, albumu “Sit, Jānīti!” (neaizmirstiet ielikt komatu!). Albums ir pieejams visās straumēšanas vietnēs, tostarp arī mūsdienīgajā “Dolby Atmos” versijā – “Auļu” līderis, dūdinieks Kaspars Bārbals vienmēr bijis arī mūzikas tehnoloģiju avangardā.

Programmu izveidojuši un dziesmas aranžējuši grupas “Auļi” dalībnieki Kaspars Bārbals, Mārtiņš Miļevskis un Edgars Kārklis. Ierakstam tika pieaicināts arī koris “Pa Saulei” (diriģente Marta Ozola), kā arī vairāki pašmāju mūziķi: folkloras studija “Banga”, dziedātājas Asnate Rancāne un Anna Patrīcija Karele, arī vīri no folkloras kopām “Trejasmens” un “Vilkači” Andrejs Planders, Eduards Plankājs un Edgars Zilberts. “Visi klātesošie [festivālā] varēs atsvaidzināt savas Jāņu dziesmu zināšanas. Uz ekrāna būs redzami dziesmu teksti, un ceram, ka festivāla apmeklētāji dziedās kopā ar mums. Albums jau ir pieejams dažādās straumēšanas platformās, tomēr pirmo reizi visa programma izskanēs Valmiermuižā,” norāda Kaspars. Kopumā ducis kompozīciju.

PAR. “Auļu” mūziķu kā aranžētāju dotības ir apbrīnojamas - arī šoreiz viņi no jāņudziesmām izveidojuši folkloristiskus mākslas darbus, kuros galvenā loma, protams, ir bungām un dūdām, tomēr arī vokālās partijas nav atstātas novārtā. Šajā jomā visvairāk izceļas dziesmas ar “trejvīru” piedalīšanos (“Jānīts jāja visu gadu”, “Sanācieti, Jāņa bērni”, “Es redzēju Jāņu nakti” un “Līgo lauki, līgo pļavas”), kā arī tās, kur savu roku, tas ir, balsi pielikusi “tautumeita” Asnate Rancāne (“Saule brida miglājos”, “Ai, Jānīti, Dieva dēls”). Taču interesantas un savdabīgas ir visas, tās noteikti ienesīs dažādību bieži vien vienmuļajā Līgo svētku repertuārā. Protams, arī Valmiermuižas etnomūzikas festivālā.

PRET. Lielākais un arī vienīgais šī albuma mīnuss ir tā tematika - Līgo un Jāņu dziesmas, kā arī visu ap tām esošo muzikālo piedāvājumu gribas dzirdēt tikai uz pašiem svētkiem (ja gribas to dzirdēt vispār…) un varbūt vēl kādu dienu pēc tam, bet pārējā laikā pēc tām nav nekādas vilkmes.


Sandris Vanzovičs