Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA. Auļi. “Deviņvīru spēks”

© Publicitātes foto

Ar koncertu Kultūras centrā “Ulbrokas pērle” šo piektdien, 29. septembrī, iesākas dūdu un bungu grupas “Auļi” divdesmitgades tūre, kuras laikā līdz pat Valsts proklamēšanas svētkiem dūdotāji un bungotāji plāno sniegt vairāk nekā desmit koncertu (grandiozākais droši vien būs 7. oktobrī VEF Kultūras pilī), taču šoreiz ne par koncertiem stāsts – uz tiem sagatavota arī “Auļu” labāko dziesmu izlase.

Kopumā izlasē iekļautas 18 dziesmas, sākot no 2005. gadā izdotajā albumā “Sendzirdēju” iekļautās “Sūda dziesmas”, līdz pat pēdējos gados izdotajos albumos iekļautajiem gabaliem “Pērkons brauca pār debesi” (“Latvju zīmēs rotāties”, 2022), “Līgo lauki, līgo pļavas” (“Sit, Jānīti!”, 2022), “Laid, māmiņa, istabā” un “Man bij’ kaltis kumeliņis” (“Ķekatās”, 2023). Ja pēdējie četri “Auļu” albumi nav izdoti fiziskā formātā, tad izlase atkal ir CD un reāli aptaustāma. “Savas darbības laikā “Auļi” izdevuši vienpadsmit mūzikas albumus. Uz šo tūri mums ir sagatavota jubilejas izlase - tās pašas dziesmas, kuras spēlēsim koncertos, būs pieejamas arī jubilejas kompaktdiskā. Nekā jauna gan tur nav, taču ir iekļautas dziesmas, kuras nav bijušas albumos vai kā citādi publicētas, līdz ar to cilvēkiem, kuriem CD formāts joprojām ir aktuāls, šī izlase būs ļoti interesanta,” stāsta “Auļu” līderis Kaspars Bārbals.

Jāatgādina, ka grupa “Auļi” dibināta 2003. gada maijā, kad Mikus Čavarts apvienoja tobrīd aktīvākos dūdu un celma bungu spēlētājus Latvijā. Šo gadu laikā “Auļu” sastāvs ir nedaudz mainījies, un šobrīd aktīvajā sastāvā ir bundzinieki Kaspars Indrēvics, Mārtiņš Miļevskis, Edgars Krūmiņš un Edgars Kučiks, dūdinieki Kaspars Bārbals, Edgars Kārklis, Leanne Barbo, Gatis Indrēvics un Normunds Vaivads, kā arī basists Gatis Valters. Ik pa laikam instrumentālistiem pievienojas arī kāds dziedātājs, taču Andreja Plandera, kura vārds parādās albuma ierakstā, sastāvā vairs neesot, toties koncertos piedalīsies Ernests Medenis.

Par “Auļu” unikalitāti un muzikālajām kvalitātēm nevienam nav šaubu, bet apskatnieku īpaši iepriecināja arī šīs izlases paskaidrojošā sadaļa, tas ir, CD bukletā pieejamais īsais apraksts par katru no grupas izdotajiem albumiem - latviski un arī angliski. Vēl ir arī grupas dalībnieku foto, lai katrs beidzot viņus iepazītu vaigā (un gūtu apstiprinājumu savai pārliecībai, ka Leanne Barbo tiešām ir dāma). Ņemot vērā, ka no katra albuma ir pa vienam vai pāris gabaliem, katrs varēs arī izspriest, kurš no “Auļu” albumiem viņam labāk tīk. Piemēram, apskatnieks nonāca pie pārsteidzoša slēdziena, ka subjektīvi tīkamākie ir 2007. gadā izdotais “Auļos…” un 2017. gadā kopā ar apvienību “Tautumeitas” radītais “Lai māsiņa rotājās!” (šis albums gan izlasē ir pārstāvēts tikai ar vienu dziesmu), bet subjektīvi netīkamākais ir

“Senču balsis” (2019), kas, objektīvi vērtējot, tajā pašā laikā ir jāatzīst par novatoriskāko, daudzveidīgāko un savdabīgāko. Tādas, lūk, dīvainas lietas ar mums izspēlē subjektīvā gaume - teju katram droši vien būs citādāks viedoklis.