Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Senioru seansi kinoteatrī "Splendid Palace" notiks arī nākamgad

© Publicitātes foto

Katra mēneša pēdējā otrdienā kinoteātri Splendid Palace ap pusdienlaiku piepilda senioru čalošana – kinoteātris jau piekto gadu gādā par īpaši viņiem piemērotu un interesējošu filmu repertuāru. Ņemot vērā cilvēku lielo interesi par senioru seansiem, tie tiks rīkoti arī 2018. gadā. Splendid Palace ir arī parūpējies, lai kino apmeklējums kļūtu vēl ērtāk pieejams – pārdošanā nonācis kino abonements.

Senioru abonementa ieviešana ir solis pretī, lai filmu skatīšanās pieredze kļūst vēl patīkamāka un pieejamāka, nesagādājot senioriem liekas raizes ar biļešu iegādi un vietu pieejamību, - ir iespējams iegādāties senioru abonementu uz kinoteātra Splendid Palace 2018. gada 5 (pieciem) senioru seansiem. Senioru abonementus un senioru seansu biļetes var iegādāties kinoteātra Splendid Palace kasē un internetā - www.splendidpalace.lv. Starp citu, kino abonements var būt vērtīga dāvana gada izskaņas svētkos.

Ikmēneša tradīcija

Kino kritiķe, kinoteātra kuratore Daira Āboliņa stāsta, ka īpaši kino seansi cienījama vecuma ļaudīm tiek organizēti kopš 2013. gada. Pirmais seanss vairāk bija kā eksperiments, bet tika trāpīts desmitniekā - senioriem trūka tieši viņu auditorijai atbilstoši piedāvājumi, jo maldīgi ir uzskatīt, ka Latvijas seniori ir mājās sēdētāji - viņi joprojām grib baudīt kultūras norises, un kino ir viens no tiem. Interesentu pulks auga ar katru seansu, un, kā stāsta D. Āboliņa, tagad daudziem senioru seanss ir kā svētki, kā ikmēneša tradīcija, ko nevar palaist garām. «Saposušies, priecīgi un atvērti komunikācijai - tā viņi ierodas Splendid Palace. Tā ir ļoti īpaša un pacilājoša gaisotne, kas valda kinoteātrī katra mēneša pēdējā otrdienā pulksten 13. Tā nav tikai kino skatīšanās, bet arī atkalredzēšanās prieks, jo laikā gaitā regulārie kino apmeklētāji ir sadraudzējušies, izveidojušās domu biedru grupiņas, kas pēc filmas beigām nesteidzas mājup, bet labprāt kopīgi pārrunā redzēto un citas viņiem aktuālas lietas,» norāda D. Āboliņa.

Draudzīga cena

Kino biļešu cena ir pensionāriem draudzīga - biļete uz filmu maksā trīs eiro, tāpat ir padomāts par senioriem piemērotāko seansa norises laiku - filma sākas pulksten 13, un, kā zināms, dienas laikā sabiedriskā transporta līdzekļi kursē bieži, tie nav pārpildīti, ziemas laikā ir arī svarīgi, ka līdz ar tumsas iestāšanos cilvēks jau ir nokļuvis mājās.

Repertuārs tiek īpaši izmeklēts, lai atbilstu senioru gaumei. Tiek rādīts gan visjaunākais latviešu kino režisoru veikums, piemēram, ļoti emocionāls seanss piedzīvots 2016. gada nogalē, kad tika demonstrēta filma Melānijas hronika. Gan asaras, gan smaidus daudzos raisīja, piemēram, Vara Braslas filma Vectēvs, kas bīstamāks par datoru, turklāt uz filmu seniori tika mudināti nākt kopā ar saviem mazbērniem.

Senioru gaume

Publikai pie sirds iet dažādi vēsturiski un biogrāfiski stāsti, tā labprāt seko līdzi savas jaunības dienu elku dzīvei uz lielā ekrāna. «Senioru vērtējumam tika nodota arī diskutablā filma Matilde [Krievijas pēdējā imperatora Nikolaja II un slavenās balerīnas Matildes Kšesiņskas kaislīgā un skandalozā mīlas stāsta ekranizējums]. Esam sapratuši, ka seniori vēlas arī ko asāku, mūsdienīgāku, kas raisa pārdomas, diskusijas pēc filmas. Viens no mūsu aktīvākajiem kino apmeklētājiem ir 95 gadus vecais kino vecmeistars Rolands Kalniņš - viņš noskatās pilnīgi visas jaunākas filmas, un tas apliecina vien to, ka dvēsele nenoveco. Senioru aptaujās atklājas, ka uz lielā ekrāna viņi skatītos arī, piemēram, dokumentālas filmas un animāciju. Izstrādājot programmu, piedomājam, lai filmu skatīšanās pārtaptu par krāšņu piedzīvojumu. Repertuārā ir komēdijas un drāmas, tādejādi aptverot plašu emociju buķeti.» Aptuveni mēnesi iepriekš tiek izziņots jauns seanss - tuvākais gaidāms janvāra beigās.

Jāpiebilst, ka Splendid Palace rīko arī speciālus seansus un pasākumus skolu jaunatnei, studentu auditorijai un ģimenēm.