Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Par latviešu filmas izrādīšanu būs jāmaksā 254 eiro

© Ekrānuzņēmums

Nacionālais kino centrs (NKC) ir konstatējis, ka pēdējo 10 gadu periodā ir mainījušies vairāki Nacionālā kino centra sniegto maksas pakalpojumu cenu veidojošie faktori, kas liek pārskatīt sniegto pakalpojumu klāstu un cenu, liecina Ministru kabinetā izskatīšanā iesniegtie dokumenti.

Rīt valdība lems par grozījumiem Ministru kabineta noteikumos "Noteikumi par metodiku, kādā Nacionālais kino centrs aprēķina maksu par filmu izmantošanu, kuru autortiesības vai blakustiesības pieder vai piekrīt valstij".

Pašlaik spēkā esošie MK noteikumi ir jāaktualizē, jo kopš 2017.gada saskaņā ar Latvijas Republikas Augstākās tiesas 2017.gada 31.janvāra spriedumu autortiesības uz 973 padomju laikā uzņemtajām filmām nepieder ne Latvijas valstij, ne akciju sabiedrībai “Rīgas Kinostudija”. Savukārt autoru - fizisko personu, kuru radošā darba rezultātā tapa šīs filmas, - tiesības turpina pastāvēt, un tās aizsargājamas vispārīgā kārtībā. Tādējādi Nacionālais kino centrs vairs nav tiesīgs piešķirt filmu izrādīšanas tiesības padomju laikā uzņemtajām filmām. Izņēmums ir Latvijas valstij Nacionālā kino centra personā saskaņā ar Rolanda Kalniņa dāvinājumu piederošās sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Filmu studija “Trīs”” filmu blakustiesības kopskaitā 14 filmām. Līdz ar to Nacionālā kino centra darba apjoms, lai izsniegtu filmu izrādīšanas tiesības, ir samazinājies par 98%.

Noteikumu projektā minēts, ka par filmas izrādīšānas tiesībām (demonstrēšanai filmu izrādīšanas vietās un kinoteātros, televīzijā un televīzijas interneta vietnēs (divas raidīšanas reizes, tai skaitā atkārtojumi ēterā un internetā), elektroniskā plašsaziņas līdzekļa audiovizuālajā pakalpojumā pēc pieprasījuma (gads), filmas fragmentu izmantošana, ietverot tos jaunā audiovizuālā darbā) būs jāmaksā 254 eiro.

Pakalpojumu saņēmēji ir ļoti ierobežota sabiedrības daļa, kā arī Nacionālā kino centra rīcībā esošo filmu skaits ir ierobežots. Sabiedriskajiem medijiem filmas tiek nodotas bez maksas, līdz ar to sabiedriskos medijus šis projekts neietekmēšot. Pakalpojumu ņēmēji pamatā ir komercuzņēmumi, kā, piemēram, TET, LMT, Go3, kuriem ir ievērojams apgrozījums.