Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

APRITĒ: "Lielais dzintars" svin 3. jubileju

LAIKMETĪGĀS MŪZIKAS VĒSTNEŠI. Ņujorkas grupa Bang on a Can All-Stars, kas ir viens no ietekmīgākajiem laikmetīgās mūzikas vēstnešiem pasaulē, savas pasaules tūres ietvaros oktobrī un novembrī koncertēs trīs kontinentos un septiņās valstīs – ASV, Meksikā, Argentīnā, Nīderlandē, Krievijā, Vācijā un Latvijā. Koncerts Liepājā būs viņu šogad vienīgais koncerts Ziemeļeiropā © Publicitātes foto

Sestdien, 27. oktobrī, pulksten 18 Liepājas koncertzāle Lielais dzintars svinēs savu trešo jubileju – ar izcila un tradīcijām bagāta Ņujorkas ansambļa Bang on a Can All-Stars koncertu.

«Šā gada jubilejas reizē vēlējāmies liepājniekiem un pilsētas viesiem sagādāt ko ļoti īpašu. Bang on a Can All-Stars ir unikāla mūzikas vienība, kas izceļas ar savu autentisko, nekur citur nedzirdēto skanējumu. Netipiskais instrumentu salikums - čells, basģitāra, klavieres, bungas, ģitāra un klarnete - rada inovatīvu ansambļa rokrakstu, kurā netieši var saklausīt klasiskās mūzikas, džeza un roka intonācijas, kas savienotas ar tipiski minimālistisko, urbāno un ritmisko amerikāņu mūziku,» stāsta Lielā dzintara mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča. «Ja vienu brīdi var rasties asociācijas ar angļu rokmūzikas grupas Pink Floyd skanējumu, tad citā mirklī tiekam ievesti jau pilnīgi citā estētikā - tā ir absolūti holistiska domāšana! Ansamblis ved mūziku vēl neapzinātās teritorijās, satricinot definīciju par to, kas mūsdienās ir koncerta mūzika,» piebilst Baiba Bartkeviča.

Grupa Bang on a Can All-Stars dibināta deviņdesmito gadu sākumā, un šodien to pazīst visā pasaulē - ar īpaši dinamiskiem koncertiem un mūsdienu mūzikas inovatīvākajiem ierakstiem, ko izdevušas ierakstu kompānijas Sony, Universal un Nonesuch.

Ansamblī muzicē čelliste Ešlija Batgeita, basģitārists Roberts Bleks, pianiste Vikija Čo, perkusionists Deivids Kosins, ģitārists Marks Stjuarts un klarnetists Kens Tomsons. Ar dabisku vieglumu pārkāpjot robežas starp klasisko mūziku, džezu, roku, pasaules un eksperimentālo mūziku, viņi ir radījuši pašu savu grupas identitāti.

Grupa sadarbojusies ar visu laiku ievērojamākajiem mūsdienu mūziķiem - Stīvu Reihu, Ornetu Kolmenu, Braienu Īno, bet viens no Bang on a Can All-Stars nesenākajiem veikumiem ir projekts Field Recordings. Tas ir grandiozs multimediju projekts, kam savus jaundarbus veltījuši 18 komponisti no visas pasaules. Balansējot starp mūziku un skaņu mākslu, Field Recordings apvieno mūziku, filmu, skaņas un dažādus audiovizuālos darbus.

***

Pirms koncerta - pulksten 17 - koncertzāles mākslas telpā Civita Nova ikviens tiek aicināts uz koncerta ievadsarunu, kas palīdzēs izprast laikmetīgo mūziku, jauno mūzikas tradīciju ASV, kā arī gaidāmo ansambļa Bang on a Can All-Stars koncerta programmu.