Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Grāmatu apskats

Dens Brauns atgriežas ar jaunu grāmatu

Dens Brauns © organizatoru

Beidzot noticis tas, uz ko tik ilgi gaidīja miljoniem Da Vinči koda fanu visā pasaulē – pie ASV lasītājiem nonācis Dena Brauna jaunākais grāvējs The Lost Symbol, kura nosaukuma oficiālais latviešu tulkojums tāpat kā pats romāna tulkojums būs pieejams itin drīz – pie tā jau pilnā sparā strādā apgāds Kontinents, kurš prognozē, ka latviešu izdevums varētu nākt klajā novembrī.

Laikraksts "The New York Times" tās apskatnieces Dženetas Maslinas personā šo pirmdien, apsteidzot The Lost Symbol iznākšanu par vienu dienu, jau publicējis jaunā romāna recenziju. Kā ierasts komerciālajiem apskatniekiem, Maslina visnotaļ sparīgi iepazīstina ar romāna satura kvalitātēm, piebilstot, ka Denu Braunu nav piemeklējusi parastā sērijromānu autoru liga, kad katrs nākamais romāns atgādina iepriekšējā darba atkārtotu uzlējumu. Rakstnieks esot spējis pacelt darbību jaunā līmeni pat tad, ja sākotnēji The Lost Symbol atgādinot iepriekšējo darbu klonu. Jāpiebilst, ka Denam Braunam neraksturīgi šāda žanra literatūrai arī iepriekš labāk veicies tieši ar turpinājumu, nevis ar pirmo romānu. Fenomenālos panākumus guvušais Da Vinči kods ir savulaik tā īsti nemaz nepamanītā romāna Eņģeļi un demoni otrā daļa, tomēr tieši Da Vinči koda veiksmes stāsts pacēla kases grāvēju līmenī gan pieminētos Eņģeļus un demonus, gan Ciparu cietoksni.

509 lappuses biezo romānu The Lost Symbol laidis klajā apgāds Doubleday. Tā cena 29. 95 dolāri būtībā nav neko lielāka par Latvijas grāmatu cenām, tāpēc stipri pieļaujams, ka uzticamākie Dena Brauna fani to jau ir rezervējuši ar interneta starpniecību. Tiem, kas angliski nelasa, jāgaida Kontinenta latviešu tulkojums. Savukārt par to, vai dzimis jauns bestsellers, varēsim pārliecināties tuvākā mēneša laikā. Viens no labākajiem indikatoriem šai ziņā būs The New York Times bestselleru tops. Ja romāns ne vien spēs sasniegt tā virsotni jau pirmajās nedēļās, bet arī palikt tajā uz ilgāku laiku, diezgan droši varēs teikt – grāmata ir reāli pieprasīta un tās panākumi nav tikai ažiotāžas vai reklāmas kampaņas nopelns. Jebkurā gadījumā Dena Brauna romānam The Lost Symbol «draud» miljonu tirāžas un jācer, ka viņa cienītājiem visā pasaulē vilties nevajadzēs, jo Brauna kungs ar saviem neticamajiem profesora Lengdona piedzīvojumiem ir panācis to, ka, neraugoties uz tehnoloģiju vilinājumiem, grāmatas lasa arī 21. gadsimtā. Piebilstams, ka Roberta Lengdona avantūrām iespējams sekot līdzi www.robertlangdon.com, savukārt Dena Brauna faniem jau šobrīd ir iespēja atsvaidzināt savas angļu valodas un simbolu zināšanas mājaslapā www.TheLostSymbol.com, kur atrodams grāmatas fragments un tiek piedāvāta iespēja izspēlēt simbolu spēli.