Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

VIESIZRĀDES RĪGĀ: Par vientulību un satikšanās mēģinājumiem

LIKTENĪGA ir gan vācietes Emmijas un jaunā marokāņa Ali satikšanās izrādē Emmijas laime (atēlā), gan guvernantes Džeinas Eiras un mistera Edvarta Ročestera satikšanās izrādē Džeina Eira © Foto: Matīss MARKOVSKIS, VDT publicitātes foto

No rītdienas līdz 22. augustam ar divām izrādēm Rīgā notiks ikgadējās Valmieras drāmas teātra (VDT) viesizrādes, skatītājiem piedāvājot divus dažādos gadsimtos tapušus stāstus par cilvēku vientulību un satikšanās mēģinājumiem – Džeina Eira un Emmijas laime.

Viesizrādes sāksies JRT Muzeja zālē (Talsu ielā 1), kur no 16. līdz 20. augustam varēs noskatīties iestudējumu Emmijas laime Māras Ķimeles režijā, kas kopš pirmizrādes pērnā gada decembrī guvis nedalītu skatītāju mīlestību un tiek spēlēts izpārdotās zālēs. Šī izrāde tapusi pēc izcilā vācu kinorežisora Rainera Vernera Fasbindera (1945-1982) scenārija Bailes saēd dvēseli motīviem, un galvenās lomas spēlē Inese Ramute un Jānis Znotiņš.

Iestudējuma darbība risinās mūsdienu Berlīnē - Eiropas sirdī, kurā saplūst visdažādāko tautību cilvēki, katrs ar savām vajadzībām un ieražām. Tur notiek liktenīgā vācietes Emmijas un jaunā marokāņa Ali satikšanās. «Tā ir divu kultūru, divu priekšstatu satikšanās, un tas viss - uz mūsdienu notikumu fona: kā Eiropai sadzīvot ar šo svešo kultūru, kas bariem nāk no Austrumiem? Jo fakts jau ir noticis un nekādi labojumi vairs nav iespējami, tas nav ģenerālmēģinājums - tas, kas notiek, ir jau tiešā pārraide,» stāsta galvenās lomas atveidotāja Inese Ramute, piebilstot, ka Emmijas dzīves pavērsiens ir šoks gan kolēģiem, gan kaimiņiem, gan bērniem, bet visi kaut kā pieslīpējas un pamazām aprod ar situāciju. «Mēs jau neviens nezinām, kā beigsies šis stāsts par globalizāciju, un mūsu izrādē ir paņemti tuvplānā tikai divi cilvēki, kas pārstāv šo lielo problēmu. Bet jautājums, kas būs tālāk, paliek neatbildēts,» saka aktrise, uzsverot, ka slavenā vācu režisora Rainera Vernera Fasbindera 1974. gadā uzņemtā filma uzdod tos pašus jautājumus, kādus šodien uzdodam arī mēs - par rasi, imigrāciju, seksualitāti, morāli, un, lai arī situācija šodien ir krasi atšķirīga, arī pēc 43 gadiem tēma ir tikpat aktuāla.

Pārējās lomās: Elīna Vāne, Aigars Apinis, Dace Eversa, Ināra Ieviņa, Rihards Jakovels, Eduards Johansons, Juris Laviņš, Mārtiņš Meiers, Ilze Pukinska, Ieva Puķe, Ģirts Rāviņš, Baiba Valante un Māra Vīgante.

Foto: Matīss MARKOVSKIS, VDT publicitātes foto

Savukārt Dailes teātra Lielajā zālē tikai divas reizes - 20. augustā pulksten 18 un 22. augustā pulksten 19 - būs skatāms 19. gadsimta angļu klasiķes Šarlotes Brontē (1816-1855) pasaulslavenā un visvairāk ekranizētā romāna Džeina Eira iestudējums, kas vēsta par jaunās guvernantes Džeinas Eiras (Inga Apine) un mistera Ročestera (Ivo Martinsons) sarežģītajām attiecībām, kas spēja iedvesmot visu pasauli. Uz Latvijas teātra skatuves tas iestudēts pirmo reizi.

«Šī izrāde ir mākslinieciski psiholoģisks pētījums par cilvēka jūtu dabu. Stāsta uzsvaru esmu licis uz divu - Džeinas Eiras un mistera Ročestera - dzīves apbrāztu un cilvēcisko attiecību siltuma pieviltu cilvēku neprātīgajām alkām un bailēm vienam no otra,» saka izrāde režisors Reinis Suhanovs. Respektējot rakstnieces romāna gotiskā stila iezīmes, izrādē nozīmīgu vietu ieņem arī cilvēka kompleksu, atmiņu, ilgu, zemapziņas un sapņu pasaule.

Pārējās lomās: Rūta Dišlere, Januss Johansons, Agris Māsēns, Kārlis Neimanis, Skaidrīte Putniņa, Agnese Rutkēviča, Madara Rutkēviča, Krišjānis Salmiņš, Laura Siliņa, Megija Dzene vai Anete Kalniņa.

***

SKATĪTĀJU UZMANĪBAI

• 19. un 20. augustā pulksten 14 Rīgā tehnisku iemeslu dēļ atcelta izrāde Emmijas laime (JRT Muzeja zālē Talsu ielā 1). Skatītājiem, kuri iegādājušies biļetes uz kādu no šīm izrādēm, ir iespēja iestudējumu noskatīties sestdien, 19. augustā, pulksten 19 vai svētdien, 20. augustā, pulksten 19. Iegādātās biļetes uz vakara izrādēm derīgas.

• Ja nav iespējams apmeklēt kādu no vakara izrādēm, biļetes pret naudu var apmainīt jebkurā Biļešu paradīze kasē. Skatītājiem, kuri biļetes iegādājušies internetā, nauda tiks atgriezta kontā.