Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

"Ziemeļblāzmā" iestudējums, kas veltīts Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes 100 gadu jubilejai

IZRĀDES Valka. Latvija. Brīvība centrā ir igauņu meitenes un latviešu strēlnieka mīlas stāsts, un caur divu cilvēku likteņu un mīlas stāstiem tiek atainota Latvijas valsts dibināšana © Publicitātes foto

Pirmdien, 6. novembrī, kultūras pilī Ziemeļblāzma unikāla iespēja noskatīties muzikālo iestudējumu Valka. Latvija. Brīvība, kas veltīts Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes (LPNP) 100 gadu jubilejai un ko vienīgo reizi vasarā bija iespējams noskatīties Valkā, kur 1917. gada nogalē tika izveidota LPNP, kas bija pirmais solis Latvijas valsts dibināšanas virzienā. Pirmā padomes konfidenciālā sapulce notika 1917. gada oktobra beigās.

Izrādes centrā ir igauņu meitenes un latviešu strēlnieka mīlas stāsts, un caur divu cilvēku likteņu un mīlas stāstiem tiek atainota Latvijas valsts dibināšana. Iestudējuma dramaturģiskā materiāla autors ir Eduards Liniņš, režisors - Gundars Silakatiņš, scenogrāfs - Aigars Ozoliņš, muzikālo noformējumu veidojis Valdis Zilvers. Galvenās lomas atveido Zane Dombrovska un Raimonds Celms, izrādē vēl piedalās aktieri Ivars Puga, Kārlis Reijers, Ivars Kļavinskis, Ģirts Liuziniks un citi. Izrādi muzikāli papildinās Valkas pilsētas kultūras nama vokālais vīriešu ansamblis Lai skan!. Uzveduma Valka. Latvija. Brīvība vizuālajā tēlā svarīga loma ir vēsturiskām fotogrāfijām un videomateriāliem.

Šis ir viens no Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes 100 gadu jubilejai veltītajiem pasākumiem. 19. novembrī Valkas pilsētas kultūras namā paredzēta piemiņas plāksnes Latvijas iecerēšana atklāšana, kā arī Neiespējamais skrējiens dažādās distancēs - no 100 kilometru distances līdz 1000 metru simboliskajai distancei. Savukārt 2. decembrī LPNP simtgades svinības noslēgsies ar pasākumu programmu visas dienas garumā - norisināsies LPNP veltīta starptautiskā zinātniskā konference, Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijā būs iespēja skatīties Latvijas filmu programmu, bet Valkas pilsētas novadpētniecības muzejā tiks atklāta ekspozīcija Valka - Latvijas neatkarības šūpulis, un svētku izskaņā tiks atklāts tēlnieces Artas Dumpes monuments Vēstījums Latviešu Pagaidu Nacionālajai padomei. Svinības Valkā noslēgsies ar gaismas objekta vērošanu, kurā būs skatāmi bērnu veidoti animēti stāsti par Latviju.