Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Aktrisei Puķei rītvakar pirmizrāde - Megijas loma Tenesija Viljamsa pasaules bestsellerā

KAĶIS ir simbols drosmei dzīvot neatkarīgi un rīkoties pēc savas sirdsapziņas. Aktrise Ieva Puķe šoruden ir kaķene Megija © Foto: Matīss MARKOVSKIS

«Dzēšot attiecību ugunsgrēku, dažkārt gadās sajaukt kannas un uzliet nevis ūdeni, bet benzīnu,» saka Valmieras teātra aktrise Ieva Puķe. Viņai rītvakar pirmizrāde – kaķenes Megijas loma Tenesija Viljamsa pasaules bestsellerā Kaķis uz nokaitēta skārda jumta, ko teātra LMT Mansards zālē iestudējusi režisore Inese Mičule.

Kaķis uz nokaitēta skārda jumta ir viena no populārākajām Tenesija Viljamsa lugām, kas 1955. gadā ieguvusi Pulicera prēmiju dramaturģijā, un atšķirībā no citām viņa lugām tā tikai šogad piedzīvo savu uzvaras gājienu uz Latvijas teātra skatuves - režisore Laura GrozaĶibere pavasarī to iestudēja Dailes teātrī ar Rēziju Kalniņu galvenajā lomā.

Ir 20. gadsimta piecdesmitie gadi. Amerikas dienvidos dzīvo kāda liela un bagāta ģimene. Ir silts un mierīgs vasaras vakars. Ir Lielā tēta 65. dzimšanas diena. Ģimene sanāk kopā, lai svinētu. Vakara gaitā svinības pārvēršas par ģimenes savstarpējo attiecību krīzi, bet gadiem krātie meli vienam pret otru un sevi pašu nebūt nav sliktākais, ko viņi visi kopā lobīs kā sīpolu - kārtu pēc kārtas. Pārējās lomās: Rūta Dišlere, Kārlis Freimanis, Mārtiņš Liepa, Skaidrīte Putniņa un Rihards Rudāks. Iestudējuma radošajā komandā strādā arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece Agnese Kaupere, horeogrāfe Liene Stepena un gaismu māksliniece Baiba SīmaneAmbaine. Nākamās izrādes: 19., 22. un 28. novembrī.

«Tas ir ļoti sāpīgs stāsts par vienu ģimeni, kurā viss ir nokaitēts līdz pēdējam, pamats zem kājām brūk, un cilvēki izvēlas runāt patiesību - gan paši par sevi, gan viens par otru. Un tas ne vienmēr ir viegli - ne pašam teikt, ne no otra dzirdēt,» saka Ieva Puķe, uzsverot, ka šajā darbā skartās tēmas ir ļoti atpazīstamas, jo vipārcilvēciskas. «Tas ir stāsts par mīlestību un naidu, par uzticēšanos un meliem, par vientulību un savas identitātes meklējumiem. Par līdz galam nepateikto, kas vienā dienā sprāgst vaļā kā augonis, un tad ne tikai Megija, bet visa ģimene ir uz skārda jumta, kas ir tā nokaitēts, ka uz tā palikt nav iespējams. Un nav iespējams arī nolēkt,» stāsta Megijas lomas atveidotāja. Arī viņa pati, strādājot pie šīs lomas, aizdomājusies par robežām, līdz kurām ir gatava iet, lai apmierinātu savu ego, un cik tālu ir gatava ziedoties otra cilvēka labā. Un uz jautājumu, kas kopīgs ir Megijai un Ievai, aktrise pavisam vaļsirdīgi atzīstas, ka tā ir dzīvotgriba, dzīvotalkas. «Tā ir sajūta, ka dzīvei ir jāturpinās, kā saka Megija, lai arī visas ilūzijas par to ir zudušas. Jā, ir jāiet uz priekšu, lai arī kā dažbrīd liekas, ka viss ir beidzies...»

Rīt līdz ar pirmizrādi aktrisei būs beidzies viens mēģinājumu posms un jau tūlīt sāksies nākamais, liels un apjomīgs - pie režisores Indras Rogas, kura iestudēs Rūdolfa Blaumaņa/Justīnes Kļavas Vidzemnieki. Nestāstītie stāsti. Pirmizrāde 23. februārī Lielajā zālē.

Bet no 10. novembra Latvijas kinoteātros Ieva Puķe un Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš ir redzami galvenajās lomās režisora Jāņa Norda jaunajā spēlfilmā - attiecību trillerī Ar putām uz lūpām, kur mīla un trakums iet roku rokā.

Tikmēr Ievai Puķei roku rokā iet darbs teātrī un rūpes par ģimeni, par meitām Katrīnu (15) un Mariju Doroteju (3). Tiklīdz ir kāds brīvs brīdis, visi kopā brauc uz laukiem un priecājas par skaisto rudeni. Citreiz lielā māsa pieskata mazo, ja mamma ar tēti reizē ir aizņemti teātrī. «Jā, palīdzam viens otram, kā vien varam,» piebilst lieliskā aktrise.