Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Elīna Dambe. Ļoti ražena pirmā sezona

JAUNĀ SEZONĀ AR JAUNU UZVĀRDU. VDT aktrise Elīna Dambe atklāj, ka šovasar, 30. jūnijā, viņu gaida ļoti skaists dzīves notikums – kāzas ar mīļoto vīrieti Hariju Hanzenu. Un tas nozīmē arī to, ka jaunajā sezonā viņa atgriezīsies teātrī jau kā Elīna Hanzen © F64

«Man nav saprotama mīlestība starp deviņpadsmitgadīgu meiteni un septiņdesmit piecus gadus vecu vīrieti. Man tomēr šķiet, ka tas ir zināms aprēķins, jo es tiešām nezinu nevienu piemēru, kur šādu attiecību pamatā būtu nesavtīga mīlestība,» saka Valmieras Drāmas teātra (VDT) jaunā aktrise Elīna Dambe (24).

Viņai sestdien pulksten 18.30 pirmizrāde teātra Apaļajā zālē - čehu klasiķa Pāvela Kohouta 2003. gadā sarakstītajā detektīvā Eross, ko režisors Varis Brasla iestudējis kā Mīlestības testamentu - lai pētītu mīlestības dažādo dabu vienas ģimenes ietvaros.

Tas ir stāsts par vienu dienu Heidenreihovu ģimenē, kad visi satiekas, lai veiktu sazvērestību pret pašu ģimenes galvu - tēvu, kurš spītīgi atsakās darīt to, ko no viņa sagaida. Šajā laikā viņu ir piemeklējusi, iespējams, skaistākā slimība, kāda vien var piemeklēt cilvēku mūža nogalē - viņš ir iemīlējies... Iestudējumā satiekas visjaunākās un vecākās paaudzes VDT aktieri: Elīna Dambe, Alise Danovska, Klinta Leja un Eduards Johansons, kā arī Rihards Rudāks, Januss Johansons, Vizma Kalme un Inese Ramute. Šajā iestudējumā apvienojušies arī Vara Braslas pastāvīgie domubiedri - scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa, komponists Emīls Zilberts un video mākslinieks Gatis PriednieksMelnacis.

«Šis stāsts man liek aizdomāties galvenokārt par to, ka būtu svarīgi nenosodīt un neliegt otram laimi, lai kāds būtu viņa izvēlētais dzīves ceļš. Nosodīt jau ir ļoti viegli, bet varbūt vajag mēģināt saprast, noticēt, vismaz ieklausīties otrā. Varbūt tā tiešām ir mīlestība?... Un manis atveidotā varone arī mēģina noticēt,» saka Elīna Dambe, uzsverot, ka viņa savukārt mēģina saprast savu Elvīru, kura esot absolūts pretstats viņai. «Kad Varim Braslam teicu, ka mēs ar Elvīru esam ļoti atšķirīgas, viņš bija izbrīnīts: «Ja? Vai tad? Tad laikam viens otru vēl nepazīstam...» Uz ko režisoram atteicu, ka vēl nepazīstam gan...» aktrise pasmaida.

Viņa stāsta, ka jauniestudējuma mēģinājumu procesā daudz domājusi arī par Elvīras tēva teikto, ka vajag iet uz visu banku un meklēt laimi - kaut īsu, bet īstu. «Varbūt tiešām svarīgāk, lai laime ir īsta vismaz desmit minūtes, nevis neīsta visa mūža garumā... Jā, tādas domas man raisās,» atzīst Elīna Dambe.

Viņa ir dzimusi un augusi Alūksnē, 2008. gadā absolvējusi Alūksnes Mūzikas skolas klavierspēles nodaļu, 2012. gadā - Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju, bet pēc Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktieru kursa beigšanas pērn kļuvusi par VDT aktrisi. «Vienmēr esmu teikusi un teikšu, ka Valmieras teātrī jaunos uzņem brīnišķīgi. Cilvēki, kuri šeit strādā, ir šā teātra vislielākā bagātība. Kolektīvs tiešām ir ļoti foršs, un mēs, jaunie, pie saviem pieredzējušajiem kolēģiem ejam ar jaunu enerģiju, bet viņi mums pretī - ar savu pieredzi. Un tā ir liela vērtība,» uzskata Elīna Dambe.

Izvērtējusi savu pirmo sezonu teātrī, jaunā aktrise secina, ka tā bijusi ļoti ražena un veiksmīga - gan ar Mērijas lomu A. Puškina traģikomēdijā Mazās traģēdijas, gan ar dalību gadumijas koncertā Latviešu romantiķi, gan ar Lienes, Ievas, Līzes lomām R. Blaumaņa/J. Kļavas Vidzemniekos, gan ar Elvīras lomu sestdien gaidāmajā pirmizrādē Mīlestības testaments.

«Starta skrējiens ir izdevies veiksmīgs,» domā Elīna Dambe, paužot cerību, ka arī jaunajā sezonā tas turpināsies tikpat veiksmīgi. «Man pašai ir gandarījums, un tas nozīmē, ka ir vērts strādāt šajā profesijā,» mirkli pirms pirmizrādes priecīgi secina jaunā aktrise.