Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Tūristu iecienītajā Tenerifē izsludināta ārkārtas situācija

© Pixabay.com

Salai nāksies cīnīties ar mēnešiem vai, iespējams, pat gadiem ilgu kritisku ūdens trūkumu, raksta euronews.com.

Tenerife piektdien plāno izsludināt ūdens avārijas situāciju, jo ilgstošā sausuma dēļ ūdenskrātuves izsīkst. Dažos Spānijas un Kanāriju salu apgabalos valda liels sausums - Tenerifes valdības prezidente Rosa Davila saka, ka šī salai ir bijusi viena no "sausākajām ziemām nesenajā vēsturē".

Tenerifē plānots jau šodien, 1. martā noteikt ūdens ārkārtas situāciju.

Salai nāksies cīnīties ar mēnešiem vai, iespējams, pat gadiem ilgu kritiska ūdens trūkuma, saka eksperti. Saskaņā ar tehniskajiem ziņojumiem, Tenerifes vidusdaļas apgabalos ir ārkārtējs un ilgstošs sausums ar nopietnu ūdens trūkumu, kas varētu turpināties mēnešiem vai pat gadiem.

Neraugoties uz to, ka Tenerife ir viena no zaļākajām Kanāriju salām, tā ir piedzīvojusi kritisku lietus trūkumu mitrākajos ziemas mēnešos, īpaši ziemeļu apgabalos. Pēdējos gados arī nokrišņu daudzums ir samazinājies par 15-40 procentiem, bet ūdens iztvaikošana ir palielinājusies par 10 līdz 25 procentiem salas lauksaimniecības viduszemē augstākas temperatūras dēļ.

Šī janvāra vidējā temperatūra reģistrēta 20,9°C, padarot to par karstāko pēdējo 60 gadu laikā.

Ekstrēmie laika apstākļi likuši pašvaldībai rīkoties jau tagad, lai garantētu ūdens piegādi sausajiem vasaras mēnešiem.

Vietējie ziņojumi liecina, ka 1. februārī rezervuāru ietilpība bija vairs tikai 34,6%, salīdzinājumā ar 52% tajā pašā laikā pagājušajā gadā.

Tenerifes salas ūdens padome un Tūrisma ministrija plāno uzsākt sabiedrības informēšanas kampaņas - tās būs paredzētas iedzīvotājiem, kā arī tūristiem un apmeklētājiem, uzsverot atbildīgas ūdens lietošanas nozīmi.

Tā kā salā nav upju, 80% no ūdens piegādes ir atkarīga no pazemes avotiem.

Arī citi Spānijas apgabali cīnās ar ūdens trūkumu - Katalonijas varas iestādes 1. februārī Barselonā izsludināja sausuma ārkārtas situāciju, bet Andalūzijas reģions ierobežos ūdens izmantošanu vasarā dažās pilsētās, tostarp Seviljā un Kordovā.