Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Kultūra

KULTŪRA: Akuraters, Daudziņš, Šmits un Zebris

© Ekrānšāviņš

Šodien, Starptautiskajā muzeju dienā, pulksten 19.00 Ojāra Vācieša muzejā notiks literārs vakars Estēts jeb Nav daiļuma bez mīlestības un Bīstamā spēle.

Jāņa Akuratera muzejā, kur šobrīd notiek restaurācija darbi, tiek rīkots vakars, kurā rakstnieka stāstus Estēts un Bīstamā spēle lasīs aktieris Vilis Daudziņš. Savukārt rakstnieks Osvalds Zebris un režisors Gatis Šmits diskutēs par tēmu 20. gs. sākuma vēstures notikumu interpretācija mūsdienās. Informācijai: Osvalds Zebris sarakstījis 1905. gada notikumiem veltīto romānu Gaiļu kalna ēnā, kas ir sērijas Mēs. Latvija, XX gadsimts pirmais darbs, savukārt Gatis Šmits šobrīd veido vēsturisku filmu 1906.

No literatūras vēstures zināms, ka abos Akuratera stāstos ir daudz autobiogrāfisku motīvu. Stāsts Estēts uzrakstīts 1915. gadā, iedvesmojoties no iespaidiem un pārdomām, ko raisīja 1913. gada nogale Parīzē, kur dzejnieks apmeklēja lekcijas Sorbonas universitātē, kā arī baudīja vietējo kultūras dzīvi - apmeklēja muzejus, teātra izrādes, izstādes... Savukārt stāsts Bīstamā spēle tapis 20. gadsimta 20. gados. Stāsta varoņi ir satikušies Parīzes Monparnasa kafejnīcā un atceras 1906. gadā Somijā revolucionāru teroristu grupējumā pārdzīvotos notikumus. Lai gan stāsts ir uzrakstīts pirms 90 gadiem, tomēr arī pašreizējo pasaules notikumu kontekstā diemžēl pārāk aktuāli skan stāstā paustais.