Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_downwardKultūra

Kā sargāsim un vai kara apstākļos nosargāsim mūsu muzeju krājumus – saruna ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktori Māru Lāci un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktores vietnieci krājuma darbā Ivetu Derkusovu.
21.apr Ieva Zemīte
Latviešu populārākais un, tagad jau jāsaka, arī pretrunīgāk vērtētais režisors Alvis Hermanis Jaunajā Rīgas teātrī iestudējis izrādi “Melnais gulbis” pēc Fjodora Dostojevska romāna “Idiots” motīviem. Šis iestudējums neapšaubāmi ir ar noteiktu politiski ideoloģisku ievirzi, tāpēc daži vārdi par pašu Dostojevska daiļradi, viņa literāro un politisko mantojumu.
21.apr Bens Latkovskis
Aprīlis Rotko muzejā allaž bijis svētku mēnesis. Pirms 11 gadiem Daugavpils cietoksnī tika atklāts Rotko muzejs daudzfunkcionāla mākslas un kultūras institūcija, kas kardināli mainīja pilsētas vaibstus, iezīmējot Daugavpili kā stratēģisku vietzīmi Latvijas kultūrkartē.
19.apr Monika Sila
Jau trīs gadus Mežotnes pils stāv tukša. Vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki atklātā vēstulē, izveidojot iniciatīvas grupu, aicina Mežotnes pils ansambli atstāt valsts īpašumā un attīstīt tajā muzeju – Rundāles pils muzeja filiāli. Kultūras ministrija sola rast labāko risinājumu. Savukārt pils saglabāšanas iniciatīvas grupas pārstāvji preses konferencē pauda bažas, vai labākā varianta meklēšana gadiem ilgi neiestrēgs darba grupu diskusijās un valsts institūciju darbinieku kabinetos.
19.apr Andra Ozola
Šveices kuluāru sarunās – kā pērn apgalvoja politikas pētniece, “Sorosa fonda Latvija” pirmā izpilddirektore Vita Matīsa, – esot izskanējis, ka Raiņa un Aspazijas muzejs Šveicē, Lugāno, varētu izbeigties 2025. gadā. Muzejs durvis vēra 1980. gadā, Matīsa piedalījusies tā veidošanā. Ne jau satura dēļ, bet, visticamāk, telpas vajadzīgas citiem mērķiem, un kas gan šveiciešiem ir Rainis un Aspazija? Situāciju skaidrot devās kultūras ministre Agnese Logina.
19.apr Elita Veidemane
Performancei ar Puškina Rīgas pieminekļa novākšanu seko Rīgas jaunā teātra (JRT) jaunās zāles atklāšana ar Fjodora Dostojevska romāna “Idiots” izspēlēšanu klaunādes formā.
14.apr Arnis Kluinis
«Man ir diezgan garlaicīgi, nu, loģiski. Neko neredzu, tikai klausos, pamatā – Latvijas Radio 2. Palūdzu, lai man pārslēdz prom no Latvijas Radio 1, jo vairs nespēju klausīties ziņu pārraides – to ārprātu, kas notiek pasaulē, tostarp Ukrainā, Austrumu zemēs, manas smadzenes nespēj aptvert. Tā taču ir sātana agonija!» domā tautā mīlētais aktieris Rūdolfs Plēpis (73).
12.apr Santa Raita
Kinoteātrī "Splendid Palace" 10. aprīlī tika aizvadīta režisora Andreja Ēķa daudzsēriju mākslas filmas "Dumpis" pirmizrāde, kas pulcēja filmas radošo komandu, kino nozares pārstāvjus, atbalstītājus un pazīstamus ļaudis.
11.apr Lauma Ozola
Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Vaice un Parša, Skutelis un Kučinska, Vasks un Kalniņš, “Vilki” un “Blagovest”.
11.apr Santa Raita
Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) no 27.aprīļa līdz 28.jūlijam norisināsies izstāde "Iekāres vārdā", kas atklāj seksualitātes un jutekliskuma tēmu daudzveidību Baltijas vizuālās mākslas vēsturē un mūsdienās, aģentūru LETA informēja LNMM pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.
10.apr Ziņu aģentūra LETA
Jau divas nedēļas turpinās Jaunā Rīgas teātra atklāšanas izrāžu vakari. Pirmā izrāde jaunajās telpās - “Sapņu tulkotāju sekta”, kurā piedalās visa teātra trupa.
6.apr Portāls nra.lv
Pirms 120 gadiem – 1904. gadā – latgaliešu valodai tika atcelts latīņu drukas aizliegums. Toreiz Latgale vēl atradās Vitebskas guberņā. Savukārt 1917. gada 26. aprīlī Rēzeknē notika pirmais Latgales kongress, kas aktualizēja ideju par savas valsts radīšanu un apliecināja, ka Latgale ir gatava apvienoties ar Vidzemi un Kurzemi Latvijas valsts veidošanai. Latvijas valsts ideja pirmo reizi izskanēja tieši Latgales kongresā. Latgale arī tagad neatpaliek ideju ģenerēšanā un realizācijā. Par to rūpējas latgalieši. Un viņu ir daudz, un viņi ir aktīvi.
5.apr Elita Veidemane
Latvijas izcilais pianists un komponists Raimonds Pauls ir apmeklējis Rakstniecības un mūzikas muzeju, kas atrodas netālu no Iļģuciema, kur viņš nācis pasaulē pirms vairāk nekā 88 gadiem. Maestro uzdāvināja muzejam vijoli, ar kuru kādreiz bija sācis savu radošo ceļu. Un tad sekoja tikšanās mūzikas salonā, kuras laikā klasiķis parādīja sevi nedaudz īdzīga džentlmeņa tēlā ar tikai viņam raksturīgo humoru.
3.apr Novaja Gazeta. Baltija / Andrejs Šavrejs
Četrās nominācijās pasniegs Rīgas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta gada balvu kultūrā "Baltais zvirbulis", lai izteiktu atzinību par kvalitatīva kultūras procesa nodrošināšanu galvaspilsētā, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.
2.apr Portāls nra.lv
Vērts apmeklēt: Lieldienu koncerti, izrādes, izstādes, sadziedāšanās un rotaļas ar folkloras kopām.
28.mar Santa Raita
Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Skrastiņš un Ķesteris, Šmits un Kmins, Grava un Dīcis, Žilinskis un Pauliņš, Jurka un Zemītis.
28.mar Santa Raita
Kāpēc tik daudziem no mums ir grūti patiesi atpūsties? Tas var būt tāpēc, ka relaksācijai ir vajadzīgas nelielas pūles.
26.mar Monika Sila