Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Kultūra

Ziedoņa muzejs sāk otro sezonu

DZIRNAKMEŅI. Imanta Ziedoņa muzejs atrodas dzejnieka vasaras mājās Dzirnakmeņi, Murjāņos, ko viņš 2010. gadā novēlēja fondam Viegli – lai īstenotu senu sapni par to, ka šī māja top par neparastu muzeju – vietu jaunradei © Publicitātes foto

Topošais Imanta Ziedoņa muzejs Murjāņos savu otro sezonu sāk ar jēgpilno sarunu ciklu Visā visumā, kas notiks jau šovakar pulksten 20, kad tur viesosies literatūrkritiķe Anda Kubuliņa.

Sarunā Tas skaistais jaunīb`s laiks Belševicas radošajā biogrāfijā viņa stāstīs par Vizmu Belševicu - dzejnieci, rakstnieci, tulkotāju un atdzejotāju, kurai šogad tiek atzīmēta 85 gadu jubileja. Rosinot pasākuma viesus iesaistīties sarunā par sev nozīmīgiem literātes darbiem, īpaša uzmanība tiks veltīta V. Belševicas agrīnajai prozai Ķikuraga stāsti (1965), un ikviens tiks aicināts pārdomāt autores radošā mantojuma nozīmību šodienas kultūrā.

Kopš pagājušās vasaras, kad Dzirnakmeņos notika kino vakari un tika piedāvātas dienas programmas grupām, klāt nākuši vairāki jaunumi. Šovasar muzejā būs aktivitātes trešdienās, ceturtdienās, piektdienās un sestdienās.

Trešdienu vakaros muzejs piedāvās nakts pārgājienus Varenā tumsa, jo Imants Ziedonis savos darbos aicinājis iet tumsā, lai meklētu gaismu sevī. Šie pārgājieni solās būt neparasti un pārsteigumiem pilni, ar izaicinošiem uzdevumiem gan individuāli, gan visiem kopā.

Ceturtdienās jēgpilnu sarunu ciklā Visā visumā ik nedēļu viesosies kāds Imanta Ziedoņa laikabiedrs vai arī tiks runāts par tēmām, kas bijušas tuvas dzejniekam. Nākamā saruna Visā visumā - 16. jūnijā ar Rozāliju Stiebru.

Piektdienu vakari tiks veltīti dzejai un mūzikai, un jau 17. jūnijā Dzirnakmeņos gaidāms dzejnieka Reiņa Runča akustiskais dzejas vakars.

Sestdienās ikvienam, kurš vēlas ļauties radošam procesam, sevis izzināšanai, pārvarēšanai un ideju iedvesmai, lai soli pa solītim, ejot jaunrades ceļu, veidotu sevi labāku, ir iespēja pieteikties un piedalīties trīs stundu garā muzeja programmā Tutepatās. Šī programma būs diena vasarnīcā jeb iedvesmojoša viesošanās pie Imanta Ziedoņa, kas būs interesanta gan lieliem, gan maziem (kuri sasnieguši jau 14 gadu vecumu).

Nokļūšana - ar sabiedrisko transportu, kas dodas pa Valmieras šoseju līdz pieturai Murjāņi un ar kājām 15 minūšu ilgā pastaigā līdz muzejam. Adrese: Krasta ielā 12.