Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Kultūra

Filma "Melānijas hronika" saņem balvu Tallinas Starptautiskā filmu festivālā

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Viestura Kairiša spēlfilma "Melānijas Hronika", kas bija iekļauta Tallinas starptautiskā filmu festivāla "Melnās naktis" (POFF) konkursa skatē saņēma balvu - bronzas vilka statueti - par labāko operatora darbu, ko 26. novembra vakarā Tallinā pasniedza filmas "Melānijas hronika" operatoram Gintam Bērziņam.

Filma "Melānijas hronika" bija vienīgā Baltijas valstu filma, kas starp 12 filmām bija iekļauta Tallinas filmu festivāla "Melnās naktis" konkursa skatē un kuras itāļu kinoproducenta un režisora Uberto Pazolīni vadībā vērtēja starptautiskā žūrija, kurā ietilpa arī islandiešu kinorežisors Fridriks Tors Fridriksons, amerikāņu komponists Viljams Goldšteins, somu aktrise Laura Birne, dāņu scenārists Stīns Bille un korejiešu aktrise Kang Sou Juna.

"Absolūts un neliekuļots prieks par šo balvu!

Filmēt "Melānijas hroniku" bija emocionāli smagi. Jebkurā gadījumā tas bija liels izaicinājums gan no radošās puses, gan tīri tehniski, pieņemot dažādus, brīžam arī ne tik patīkamus lēmumus, bet ir prieks apzināties, ka tas nav velti un ka tas ir novērtēts. Un novērtēts, līdz ar šo balvu, ir arī visas filmēšanas grupas darbs. Jebkurš "Melānijas hronikas" sasniegums ir veltījums visiem uz Sibīriju izsūtītajiem," pēc balvas saņemšanas sacīja filmas operators Gints Bērziņš.

Starptautiskais izdevumus "Screen Daily", kas ir viens no nozīmīgākajiem kino industrijas izdevumiem pasaulē, pēc filmas pirmizrādes rakstīja, ka"Melānijas hronika" ir "acis piesaistošs darbs, kam vajadzētu gūt ievērību festivālos".

Somijas kinoteātros filmu "Melānijas hronika" rādīs jau decembra beigās un pēc pirmizrādes Tallinā Somijas lielākais laikraksts Helsingin Sanomat 23.novembrī par "Melānijas hroniku" rakstīja, ka "iespējams, šī ir pirmā par vēsturi stāstošā latviešu filma, kuru var ieteikt ārzemniekam."

"Mēs esam gandarīti, ka filmai izdevās piesaistīt lielu starptautisko uzmanību gan no mediju, gan festivālu, gan arī izplatītāju puses. Pēc starptautiskās pirmizrādes par filmu "Melānijas hronika" interesi izrādīja starptautiskie izplatītāji, kā arī festivālu pārstāvji no Vācijas, Irānas, Ukrainas, Lietuvas Norvēģijas, kuri izteica vēlmi iekļaut filmu savu festivālu programmās. Tallinā vienojāmies ar vairāku valstu kinoteātru distributoriem un festivālu pārstāvjiem par to, ka filma "Melānijas hronika" nonāks uz šo valstu ekrāniem" stāsta filmas producente Inese Boka-Grūbe.

Tallinas kinofestivāls šogad notika jau 20.reizi un otro reizi tas bija nostājies vienā rindā ar Kannām, Berlīni, Venēciju, Sansebastjenu un citiem, kopumā 15, pasaules kinofestivāliem, kurus starptautiskā producentu apvienība FIAPF akreditējusi kā A klases festivālus. Šogad festivālā piedalījās vairāk nekā 800 ārvalstu viesi un pasaules kino industrijas pārstāvji.

Igors Guskovs, kinokritiķis un viens no Kannu un Tallinas filmu festivālu programmu konsultantiem par "Melānijas hroniku" sacīja: ""Melānijas hronika" galvenajā konkursā ir ļoti intersanta un dziļa filma. Tā sanāca, ka "Melānijas hronika" gan debijas, gan lielajā konkursā izrādījās vienīgā filma, kas pārstāvēja Baltijas valstis. Latvija te ir avangardā kino veidošanas jomā. Tā ir spēcīga filma, bet tai pat laikā atvērta publikai. Un vienmēr svarīgi, kā autors risina savus radošos uzdevumus. Filmā nav nekāda propagandstiska kliedziena, laba akteiru izvēle, galvenās lomas atveidotāja spēlē izcili."

Filma "Melānijas hronika" ir Latvijas (Mistrus Media), Somijas (Inland Films) un Čehijas (8HeadsProductions) kopprodukcija.

Filmā galveno lomu atveido šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo, kura filmējusies tādās filmās, kā Alises Rorvaheres "Brīnumi", Filipa Greninga filmā "Mīlestība, nauda, mīlestības," kas godalogotas Kannu, Berlīnes un citos festivālos. Sabīne Timoteo pagājušā gadā tika atzīta par Šveices labāko aktrisi kino.

Viestura Kairiša jauno spēlfilmu "Melānijas hronika" turpina demonstrēt 200 dažādās vietās Latvijā un mēneša laikā to jau noskatījušies 60 000 skatītāji, tādājādi tā ir pēdējo gadu skatītākā Latvijas filma kinoteātros.