Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Kultūra

Kultūrizglītības centri būvēsies par Eiropas naudu

© SCANPIX

Kultūras ministrijas pakļautībā šobrīd ir četri kultūrizglītības centri: divi Rīgā, pa vienam Ventspilī un Liepājā. 1. septembrī šim pulciņam pievienosies vēl viens – Daugavpilī, bet gada beigās – arī Rēzeknē. Viens no burkāniem, kas rosināja veidot šādus profesionālās izglītības kompetences centrus (PIKC), ir iespēja tiem piesaistīt Eiropas Savienības (ES) fondu naudu un izmantot to būvniecībai.

Viens no jaunākajiem PIKC ir Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola, kas atšķirībā no pārējiem centriem ir nevis Kultūras ministrijas, bet pašvaldības dibināta izglītības iestāde. Tā jauno statusu ieguvusi, nepievienojot citu mācību iestādi, jo viena pati varējusi

izpildīt noteiktos skolēnu skaita, sekmības un citus kritērijus, skaidro skolas direktore Inguna Kokina. Nav noslēpums, ka Rīgā Nacionālās mākslu vidusskolas izveide nebija tik gluda, jo ne visas tās dalībnieces vēlējās zaudēt esošo statusu un iekļauties «konglomerātā».

I. Kokina nenoliedz, ka liels ieguvums ir ES finansējums lielāku projektu īstenošanai. Gandrīz 2,5 miljonus eiro, kas šobrīd jau «ir iezīmēti», izmantos, lai pabeigtu iesākto vidusskolas ēkas renovāciju, kā arī pārbūvētu vēl blakus esošo namu, sakārtotu mācību un koplietošanas bloku un ierīkotu dabaszinātņu kabinetu. Tas ļaus skolai darboties pilnvērtīgi vienā kvartālā. Šobrīd tā esot izmētāta pa dažādām vietām, bet nu ir cerība uz skaisti sakārtotu teritoriju visiem 410 skolas audzēkņiem, kas mācās 13 profesionālās vidējās, kā arī profesionālās ievirzes un pieaugušo izglītības un tālākizglītības programmās. Daļu līdzekļu iecerēts atvēlēt arī aprīkojumam jaunajai multimediju dizaina izglītības programmai. Jurģus esot plānots svinēt uz valsts simtgadi 2018. gada rudenī. I. Kokina norāda, ka ir arī citi bonusi, ko nodrošina nokļūšana «elites grupā» - gan labāku sadarbību ar darba devējiem, kas nav mazsvarīgi skolas audzēkņiem, jo tā ir iespēja iziet pilnvērtīgāku praksi, kā arī, iespējams, noskatīt potenciālo darbavietu. Tāpat ciešāku saikni veidos ar Mākslas akadēmiju.

Šīs nedēļas sākumā līgumu par projekta ieviešanu parakstījusi Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola. Tā kopējā summa 2,1 miljons eiro (valsts līdzfinansējums vairāk nekā 300 000 eiro), un to paredzēts pamatā tērēt infrastruktūras sakārtošanai un būvniecībai. Bez Eiropas naudas nebūtu iedomājams atjaunot arī dienesta viesnīcu. Ir arī iecere iegādāties krēslus koncertzālei. Vai izdosies īstenot visu iecerēto, esot grūti teikt. Ja ne, tad vajadzēs ko no tā optimizēt, teic skolas direktore Inga Auziņa. Katrā ziņā, projektu paredzēts pabeigt 2019. gada nogalē. Vaicāta, kā noritējusi abu skolu apvienošanās, viņa atzīst, ka tā bijusi gluda, jo sapratuši, ka «tas būs spēks» - gan finansiālā, gan mācību kvalitātes ziņā. Jo papildu nauda tiks arī pedagogiem un metodiskajam darbam, turklāt apvienošanās ļauj nodrošināt papildu stundas vispārējo priekšmetu pedagogiem, kas tagad var mācīt abās skolās.

Šogad PIKC statusu iegūs arī Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola. Tās direktors Osvalds Zvejsalnieks gan mazliet ironiski piebilst, ka vecais nosaukums gan viņam esot sirdij tuvāks, taču cerot, ka jaunais dos arī kādus taustāmus labumus. Pašlaik gan nav zināms, uz cik lielu summu skola varētu cerēt, taču, iespējams, tas būs līdz vienam miljonam eiro. Neko grandiozu gan neplānojot būvēt, taču ir vajadzības, ko līdz šim nav varējuši apmierināt - tām tad Eiropas nauda ļoti noderētu. Piemēram, dienesta viesnīcas uzpucēšanai, kā arī aprīkojuma iegādei.

Jāatgādina, ka līdz 2017. gada maijam PIKC statusu ir ieguvušas četras Kultūras ministrijas padotībā esošas mākslas un mūzikas vidusskolas - Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola (apvienojot Rīgas Doma kora skolu un Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu), Ventspils Mūzikas vidusskola, Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola un Nacionālā Mākslu vidusskola un pašvaldības dibinātā Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola. 2017. gada vasarā uzsākts Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas un Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas pievienošanās process Nacionālajai Mākslu vidusskolai.