Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

VĒRTS APMEKLĒT: Baroka krāšņums Rīgā un Kuldīgā

AICINOT BAUDĪT baroka mūzikas krāšņumu un daudzveidību, klavesīniste Aina Kalnciema ir gandarīta, ka festivāla apmeklētāji gadu no gada izglītojas un kļūst arvien erudītāki un prasīgāki © F64

«Visi festivāli man ir mīļi, bet katrs nākamais – vēl mīļāks, jo ikviens koncerts tiek īpaši pārdomāts un kopā ar māksliniekiem izlolots,» saka Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla idejas autore, direktore un dvēsele Aina Kalnciema. No 16. novembra līdz 6. decembrim festivāls norisināsies jau 17. reizi.

"Šā gada festivālā tā izveidojies, ka pirmais un noslēdzošais koncerts veidos tādu kā loku, kurā tiks demonstrētas franču un vācu baroka mūzikas interpretācijas īpatnības,» saka Aina Kalnciema, uzsverot, ka piecos koncertos Rīgā un divos - Kuldīgā būs iespēja dzirdēt labāko Francijas un Vācijas baroka orķestru sniegumu, baroka mūziku kora izpildījumā, čella un klavesīna saspēli un klavieru solo, kā arī Latvijā līdz šim nedzirdētu formu - vēsturiskā stīgu instrumenta viola da gamba kvartetu.

Pievērsiet uzmanību: trijos festivāla koncertos ieeja ir bez maksas.

16. novembrī pulksten 19 Mazajā ģildē 17. Baha kamermūzikas festivālu atklās viens no Eiropas šā brīža spilgtākajiem baroka orķestriem Les Ambassadeurs no Francijas, ko vada flautas virtuozs Aleksis Kosenko. Koncertā piedalīsies arī Eiropā ļoti pieprasītais kontrtenors Karlo Vitoli no Itālijas, un koncertprogrammā būs baroka laika itāļu komponistu darbi.

19. novembrī pulksten 17 Kuldīgā, E. Vīgnera mūzikas skolā, muzicēs jaunā itāļu pianisma zvaigzne Elioza Kašo, kura jau kopš studiju gadiem koncertē visā pasaulē. Viņa ar izcilību apguvusi baroka mūzikas izpildīšanas nianses, mācījusies meistarklasēs pie labākajiem Itālijas taustiņinstrumentu pedagogiem, kā arī studējusi kordiriģēšanu, kompozīciju un kamermūziku. Ieeja bez maksas.

24. novembrī pulksten 20 Rīgas biržas Portretu zālē pirmo reizi viesosies gambu kvartets Les Voix Humaines no Kanādas, klausītājiem piedāvājot J. S. Baha pēdējo darbu Fūgas māksla, kas Rīgā vēl nav dzirdēts.

26. novembrī pulksten 20 Rīgas Sv. Magdalēnas baznīcā pēc Ainas Kalnciemas iniciatīvas dibinātais Rīgas Baha festivāla koris, kas pulcē pašreizējos un bijušos dziedātājus no Latvijas izcilākajiem profesionālajiem un pašdarbības koriem, amerikāņu diriģenta Kristofera Volša Sinkas vadībā atskaņos K. Monteverdi kormūzikas interpretācijas. Ieeja bez maksas.

30. novembrī pulksten 20 Mazajā ģildē muzicēs 2017. gada Lielās Mūzikas balvas laureāts Daumants Liepiņš. «Viņš jau sekmīgi virzās uz priekšu, un es viņā saredzu vēl ļoti lielas potences,» saka Aina Kalnciema, atklājot, ka Daumants Liepiņš divus gadus pie viņas mācījies arī klavesīna spēli.

3. decembrī pulksten 17 Kuldīgā, E. Vīgnera mūzikas skolā, koncertēs pati festivāla direktore, klavesīniste Aina Kalnciema un pazīstamais čellists, Hopfgartenes/Tiroles kamermūzikas festivāla dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Ramons Jafe no Vācijas. Viņi izpildīs J. S. Baha un G. F. Hendeļa darbus, kā arī karstasinīgu flamenko. Ieeja bez maksas.

6. decembrī pulksten 19 ar koncertu Mazajā ģildē festivālu noslēgs baroka orķestris Hofkapelle München no Vācijas, kas spēlē ar senajiem mūzikas instrumentiem, un tā skanējumu raksturo ārkārtīgi precīza vēsturiskās muzicēšanas maniere.