Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Kultūra

E-grāmatām Latvijā desmit gadi

© Publicitātes foto

Šomēnes apgāds Zvaigzne ABC atzīmē pirmās publicētās e-grāmatas desmito dzimšanas dienu, jo 2010. gada 8. martā Zvaigzne ABC izdeva pirmo e-grāmatu latviešu valodā – Lorensa Frīmena un Jura Rubeņa darbu Krīzes iespējas. Meditācija kā dzīves līdzsvarošanas māksla.

2020. gada martā Zvaigzne ABC piedāvā jau vairāk nekā 1600 e-grāmatu savā mājaslapā, kā arī vairāk nekā 600 e-grāmatu Apple Books lietotnē un 300 e-grāmatu pašvaldību publisko bibliotēku lasītājiem e-grāmatu bibliotēkā. Tas nozīmē, ka ikviens interneta lietotājs var iegādāties vai lasīt jaunas grāmatas, neizejot no mājas. Pietiek, ja mājās ir dators vai telefons un internets. Protams, var izmantot arī jebkuru no elektronisko grāmatu lasītājiem: kindle, kobo, nook, pocketbook vai citus.

Apkopojot statistiku par desmit gados visvairāk pirktajām e-grāmatām, izdevniecības pārstāvji secinājuši, ka dominē mācību e-grāmatas. Starp vispopulārākajām mācību e-grāmatām ir vidusskolēniem paredzētās e-grāmatas Matemātika 11. klasei, Matemātika 10. klasei un Bioloģija vidusskolai, 4. daļa. Ja starp populārākajām e-grāmatām neieskaita mācību literatūru, tad desmitgades top 10 izveidojas šāds: Saplēstās mežģīnes, Mūsdienu organizāciju psiholoģija, Deviņdesmit dienas Ženevjēvai, Nepakļāvīgā, Sniegavīrs, Atkailinos tevī, Sātana zvaigzne, Debesis pelnos, Sikspārnis,

After. Pēc mūsu tikšanās.

Sintija Buhanovska, Zvaigzne ABC digitālo materiālu nodaļas vadītāja, piebilst: «Desmit gadu laikā ir izveidojies stabils e-grāmatu cienītāju loks, kas novērtē iespēju lasīt jebkurā vietā, kā arī izmantot tehnoloģiju sniegtās iespējas (burtu palielināšana, ekrāna apgaismojums utt.). Nereti e-grāmatu lasītāji ir ārzemēs dzīvojošie, kuriem ir būtiski lasīt darbus latviešu valodā. E-grāmatu priekšrocības novērtē arī skolēni un studenti, kuri var piekļūt mācību e-grāmatām sev ērtā laikā.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2020/03/13/e-gramatam-latvija-desmit-gadi