Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra

Teterovskis nosauc lielāko apdraudējumu Dziesmu un deju svētkiem

© Flickr

"Dziesmu svētki nav tikai mūsu nacionālā vērtība, bet tā ir arī pasaules nemateriālā mantojuma sarakstā UNESCO, pirmais apdraudējums, kas noteikts tajā dokumentā, ir minēts - sistēmas maiņa, ja notiek šī sistēmas maiņa, kas ir bijusi līdz šim, tad tas ir lielākais apdraudējums Dziesmu un deju svētkiem," TV24 raidījumā "Preses klubs" izskaidro diriģents Ints Teterovskis.

Komentējot Saeimā notikušās diskusijas par pieprasījumu, kas iesniegts kultūras ministrei un izglītības un zinātnes ministrei par Dziesmu svētku tradīcijas iespējamu apdraudējumu, dirģents norāda, ka "trakākais ir tas, ka Dziesmu svētki ietver sevī dažādas paaudzes, tie ir Jauniešu dziesmu un deju svētki un lielie Dziesmu un deju svētki, kuros piedalās arī pieaugušie, un joprojām ir dalījums, ka par vieniem atbild Izglītības un zinātnes ministrija, bet par otriem Kultūras ministrija".
Teorētiski abām ministrijām vajadzētu sadarboties, jo tas viss esot noteikts normatīvajos aktos un Dziesmu un deju svētku likumā rakstīts, ka ir jābūt svētku saglabāšanas un attīstīšanas plānam, bet joprojām tāda neesot.
"Jo īpaši mūs uztrauc tas, ka tagad ir skolu reforma un IZM tiekas VARAM, ST, FM, bet kur ir Kultūras ministrija?! Jo tas atsitiens būs arī pret mūzikas skolām, bet par tām atbild Kultūras ministrija. Bērns jau ir viens un tas pats, tā pati izglītības sistēma, un, ja viņu ar autobusu aizvedīs projām uz citu skolu, kas notiks ar mūzikas skolām?" skaidro Teterovskis.