Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

RECENZIJA: Izlase “Sviests 7”

© Publicitātes foto

Šķiet, labākais un demokrātiskākais mūzikas produkts, ko varētu piedāvāt progresīvi domājošiem līgotājiem – pēc skaita nu jau septītā etnomūzikas izlase “Sviests”.

Tāpat kā visos iepriekšējos “sviestainajos” (labā nozīmē) izdevumos, arī šajā iekļauti žanriski ļoti dažādi skaņdarbi, kurus varētu apzīmēt ar vārdiem etnomūzika, postfolklora vai “world music”». “Galvenokārt te izmantots latviešu tautas mūzikas materiāls - melodijas, vārdi vai instrumenti, taču nevairoties no mūsdienu muzikālo strāvojumu ietekmes. Šoreiz piedāvājam vairākas spēcīgas puišu un meitu balsis, kuras iepriekšējos “Sviestos” nebija dzirdamas, kas tikai nozīmē, ka šis žanrs turpina attīstīties un vērsties plašumā,” informē mūzikas izdevniecības “Lauska” pārstāvji. “Albuma mērķis ir parādīt, cik daudzveidīgi krāšņi un reizēm negaidīti mūsdienās izpaužas tautas muzikālās tradīcijās.” Kopumā šajā izlasē iekļauta akurāt 21 dziesma, no pazīstamākajiem izpildītāju vārdiem gan pieminams vien “Jauno Jāņu orķestris”. Lai gan - attiecīgās aprindās droši vien pazīstams ikviens no viņiem.

PAR. Ļoti elegants un katram noklausīties iesakāms mūzikas izdevums, kas sniedz labu ieskatu nepieradinātā mūzikas frontē ar tautas mūzikas piesitienu. RTU vīru koris “Gaudeamus” ar dziesmu “Ar vilciņu Rīgā braucu” - eh, kā šo varētu “iekaverēt” kādā metālmūzikas versijā... No pārējiem atmiņā paliek vienmēr atmiņā paliekošā, vokāli sensacionāli spēcīgā Elza Rozentāle (šoreiz ar projektu “Bur mani”), superīgā grupa “Rāva”, reperis Misters, tad vēl arī smieklīgais “bebru regejs” projekta “Bezgalībieši” izpildījumā un vēl.. Ai, ko nu visus te pārskaitīsi, klausieties paši. Starp citu, CD bukletā ir pieejama gana plaša informācija par izpildītājiem - mūsdienās tas ir retums.

PRET. Izglītojošā nozīmē šīs disks, protams, ir ārkārtīgi interesants, bet kam to gribēsies klausīties vairāk par vienu reizi, tas ir, pirkt?

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.