Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Pumpuru vidusskolā - jubilejas vietā sagruvuši griesti

© f64

Jūrmalā, Pumpuru vidusskolā, tikai pirms pāris gadiem par vairāk nekā miljonu eiro izremontētajā skolas daļā gaitenī nobrukuši griesti. Par laimi, cietušo nav. Patlaban korpuss ir slēgts un mācības tur nenotiek. Tas varētu vērt durvis tikai tad, kad tiks novērsti bojājumi un eksperti atzīs šo ēkas daļu par drošu. Visticamāk, ka arī skolas 80. jubilejas svinības 25. oktobrī nenotiks.

Skolas direktore Irēna Kausiniece savā kabinetā rāda veselu dokumentu mapi, kas apliecinot ēkas drošumu. Arī par iekārto griestu, kas 20 metru garumā atdalījās no pamatnes un nokrita zemē, stabilitāti speciālisti nekādas aizdomas nav pauduši. Projekts pat pirms uzlikšanas pārstrādāts, jo būvnieki uzskatījuši, ka griesti nav pareizajā slīpumā izplānoti un tie nav droši. Tāpēc jaunā konstrukcija tika īpaši pārbaudīta, būvinženieri rūpīgi rēķinājuši, kādai jābūt nestspējai. Vēl šogad jūnijā skolas saimniece kopā ar būvniekiem izstaigājusi visu skolu, izvērtējot darbu kvalitāti (garantijas termiņš beigtos tikai nākamā gada 30. augustā). Atrada plaisas un vēl citas kļūmes, kas tika novērstas. Augustā atbraucis arī celtniecības darbu vadītājs Oskars Balodis, kas vēlreiz visu pārlūkojis, bet konkrētajam griestu posmam neatradis ne mazākas plaisiņas. Tiesa, firmai, SIA SZMA Rīga, kas veica rekonstrukciju, šobrīd ierosināts maksātnespējas process, tomēr tās vadība solījusies novērst visus bojājumus, kas, iespējams, radušies savienojuma detaļu neizturības dēļ. Taču tie ir tikai minējumi, jo ekspertīze vēl nav veikta, uzsver direktore. 6. oktobrī te pabijuši dažādi atbildīgie dienesti, arī Būvniecības nodaļas pieaicinātais speciālists, un nopietni strādājuši stāvā, kur nogruva griesti, bet 7. oktobrī – otrajā un trešajā stāvā, lai pārbaudītu, cik droši ir ne tikai gaiteņos, bet arī klasēs, kur gan izmantotas vieglākas konstrukcijas.

Skolas kolektīvs par notikušo esot šokā, teic I. Kausiniece, piebilstot – nu reiz bijis gandarījums, ka beidzot izremontēts gan vecais korpuss (pirms pieciem gadiem), gan arī jaunais. Prieks, ka izglītības iestāde ir pilsētnieku iecienīta un skolojamo skaits stabili turas nedaudz virs 500 (šogad pat atvērtas trīs pirmās klases). Šo mācību gadu iesākuši uz īpaši pacilātas nots, jo skola oktobrī svin 80. jubileju. «Esam tik daudz darba ieguldījuši, lai 25. oktobrī sagaidītu salidojuma dalībniekus, bet nu tas būs jāatliek, jo neticu, ka tik ātri visu varēsim paveikt. Visticamāk, pasākums notiks nākamgad 30. maijā,» nopūšas I. Kausiniece, cilājot jubilejai sagatavoto bukletu kaudzīti un atzīstot, ka «sajūta ir ļoti, ļoti smaga». Visa skolas dzīve nu ir jāpārkārto, jo daudzi kabineti ar visiem mācību materiāliem ir slēgtajā daļā. Daļai skolēnu acīmredzot jau nākamnedēļ būs kādu laiku jādodas mācīties uz tuvējo Jaundubultu vidusskolu, bet līdz piektdienai darbs tiks organizēts uz vietas, jo notiek projektu nedēļa. Bērni tikšot gan pabaroti, gan būs arī pagarinātās grupas, kā arī sporta nodarbības (zālē var iekļūt no citas puses). Kad varētu atgriezties ierastais ritms, grūti esot teikt, jo vēl jāveic gaiteņa remonts un ekspertiem jāteic savas vārds attiecībā uz pārējām jaunā korpusa telpām, noplāta rokas skolas direktore.

I. Kausiniece apliecina, ka par notikušo ierosināts arī kriminālprocess par noziedzīgu nodarījumu pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību. Savukārt Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis uzdevis vizuāli apsekot visas tās pašvaldības izglītības iestādes, kurās pēdējo trīs gadu laikā notikuši remontdarbi. Viņš arī licis atstādināt no amata domes Būvniecības nodaļas vadītāju Māri Demmi, kurš bijis atbildīgs par skolas renovācijas uzraudzību.