Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

KĀ LAI IZDZĪVO: Latvijā par darbu stundā maksā nieka 70 centus

© F64

70, citviet 80 vai 90 centi stundā – tik „lielu” samaksu par dežuranta sarga darbu sola darba devēji, ko apzvanījis darba meklētājs Rolands, vēsta raidījums „Bez Tabu”.

Valsts darba inspekcijas pārstāve informē, ka tas ir pārkāpums, jo minimālā darba samaksa mēnesī par pilnu slodzi ir 380 eiro, bet minimālā stundas tarifu likme ir nedaudz atšķirīga (tas atkarīgs no darbadienu skaita mēnesī), piemēram, aprīlī minimālā stundas likme ir 2 eiro 30 centi.

Arī raidījums atsaucas uz kādu sludinājumu - par 24 stundu diennakts dežūru, kuras laikā nedrīkst gulēt, bet būs atbildīgs darbs un jādežūrē celtniecības objektos, piedāvā tikai vienu eiro stundā, tāda pati alga tiek piesolīta arī apkopējiem.

Valsts darba inspekcijas pārstāve informē, ja tiek maksāts mazāk nekā valstī noteikta minimālā darba samaksa, sods darba devējam ir no 850 līdz 7100 eiro, taču pieķert darba devējus likumpārkāpumā esot sarežģīti. Kad inspektori ierodas ar savam atpazīstamības zīmēm, darba devēji aizmūkot, bet pēc tam noformētos protokolus apstrīdot.