Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Laika zīmju vērotājs: Īsta vasara būs vien no jūlija vidus līdz augusta vidum

© F64

Laika puisis Toms Bricis sola, ka ceturtdien, 29. jūnijā, sagaidīsim dienvidu vējus un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 25–30 grādiem. Latviju pāršalks pērkona lietusgāzes, krusa un spēcīgas vēja brāzmas, bet no piektdienas kļūs vēsāks. Brīvdienās vidējā gaisa temperatūra sasniegs vien 20 grādus.

Šodien toties ir Septiņu gulētāju diena, un tautas ticējums brīdina - ja ielīs, tad līs nedēļu. Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs saka - uz to pusi būšot, periodisks lietus gaidāms līdz pat 10. jūlijam - Septiņu brāļu dienai. Viņš vērojis laikapstākļus un laika zīmes 8. jūnijā, un tad Latvijas austrumu pusē lija. Tātad līņās vēl 40 dienas, un akurāt sanākot līdz 10. jūlijam. Gaidāmi periodiski nokrišņi, pāris dienu bez lietus, var būt pat karstuma vilnis un atkal līs. Pēc 12. jūlija viņš sola sausāku laiku, bet īpaši karstu gan ne. Apmēram 30 dienas varēs baudīt gan ūdens priekus, gan saules vannas, jo sausāks un tīkamāks laiks no jūlija vidus līdz augusta vidum. Pirms Annām un Jēkabiem uznāks īslaicīgs karstuma vilnis, bet kopumā šovasar būšot mērens vasaras siltums, augusta beigās jau salnas un tikšot ieskandinās rudenīgas noskaņas. Vasara nemanāmi pāries rudens fāzē, gaiss iesils vidēji līdz 20-23 grādiem, būs vējains. Par īsu vasaru liecinot dzeguzes un lakstīgalas. Viena beigusi kūkot, otra arī vairs ņipri nepogo.

Arī īstais siena laiks varētu sākties pēc 12. jūlija, un labība rādās itin labi padevusies. Toties priecīga vēsts sēņotājiem. Pēc Pēterdienas var sākt meklēt sēnes. Par kartupeļu ražu nevajadzētu sūkstīties. Ogulājiem, arī piemājas dārzos, vismaz austrumpusē pavisam čābīga raža.

Vēl jāvēro liepu ziedēšana, un, ja oktobrī agri snigs (ap 12. oktobri), tad ziema varētu būt pēdējos piecos gados aukstākā un stiprākā. V. Bukšs piebilst: «Īsta ziema, salīdzinot ar dažām iepriekšējām.»

VĒROJAM DABAS NORISES!

Lietus Septiņu gulētāju dienā nes lietu septiņas dienas no vietas, bet Septiņu brāļu dienā septiņas nedēļas no vietas.

Ja Septiņu gulētāju dienā spīd saule, tā spīdēs septiņas dienas no vietas; ja lietus līst, līs vēl 7 dienas no vietas. Ja pēc 7 dienām nepārstāj, līs vēl 7 nedēļas.

Ja Gulētāju dienā guļ ilgi no rīta, tad visu gadu no rītiem jākaujas ar miegu.

Ja Pēterdienā (29. jūnijs) līst, tad līs līdz Annas dienai (26. jūlijs). Ja dzeguze beidz kūkot līdz Pēteriem, tad būs silts rudens.

Tautas ticējumi