Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Neredzīgs četrgadīgs rīdzinieks tiek pie īpaša drauga: suņa-aistenta

© Marendas Zapoļskas foto

Cilvēku ar īpašām vajadzībām integrācijas biedrības „Es redzu” un BlueOrange Charity labdarības fonda projekta “Draugs īpašam bērnam” ietvaros pie četrkājainā drauga tika četrgadīgais rīdzinieks Everts Zaltāns.

Tā kā bērns ir neredzīgs kopš dzimšanas un ar attīstības aizturēm, viņa audzināšana kopā ar lielā šveices ganu suņa kucēnu Ori prasīs īpašu uzmanību un milzīgu darbu gan no Everta vecākiem, gan no Latvijas Kinoloģiskās Federācijas ekspertes Vladislavas Akimovas.


„Ļoti daudzi bērni vecākiem lūdzas pēc kucēna, bet man un vīram Kasparam ne tikai bija jāsaņemas tik svarīgam solim, bet arī pašiem vispirms tas jāgrib. Kucēns ir ģimenes pieaugums ar četrām ķepām un brašu garu. Zinām, ka viegli nebūs - bet mēs ceram, ka jaunais draugs palīdzēs mazajam Evertam augt, straujāk attīstīties, lai varētu pēc iespējas pilnvērtīgāk dzīvot blakus saviem vienaudžiem,” - cer mamma Aija Zaltāne.


“Petterapija ir ļoti nozīmīga bērnu ar īpašām vajadzībām attīstībā, palīdz pārvarēt sociālo atstumtību, ceļ pašvērtību, mazina neirozes un stiprina psiholoģisko noturību. Ir īpaši svarīgi, ka kucēni aug ģimenē kopā ar bērniem un viņu nepieciešamo apmācību profesionāli kinologi veic kopā ar bērniem,” uzsver biedrības “Es redzu” valdes priekšsēdētāja un projekta vadītāja Aivija Bārda.


Zaltānu ģimene kļuva par ceturto no tām, kas pieteikušies dalībai biedrības „Es redzu” un BlueOrange Charity labdarības fonda projektā “Draugs īpašam bērnam”. Tā ietvaros Latvijas bērniem ar īpašām vajadzībām tiek sagatavoti suņi- asistenti, kas dzīvo kopā ar jaunajiem saimniekiem jau no kucēna vecuma. Konkrētajam bērnam piemērotas šķirnes un rakstura īpašībām kucēnus palīdz atrast un izaudzināt Latvijas Kinoloģiskās Federācijas eksperti.


“Ir liels prieks redzēt tos rezultātus, kas sasniegti šo astoņu mēnešu laikā. Būtiskas, ļoti pozitīvas pārmaiņas notiek visu mūsu projekta dalībnieku ikdienā. Rīdziniecei Katrīnai, valmierietim Robertam un liepājniekam Kirilam topošie suņi-asistenti kļuvuši jau par nozīmīgu stimulu būt aktīvākiem ikdienā, drošāk iekļaujoties ikdienas norisēs”, atzīmē BlueOrange Charity valdes locekle Ingrīda Šmite.

Avots: "Es redzu" facebook konts.