Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu ārstēšanai būtiski ziedojumi

© REUTERS/ SCANPIX

Katru gadu Bērnu slimnīcas fonds palīdz Bērnu slimnīcas pacientiem saņemt neatliekamu medicīnisku palīdzību ārvalstīs, jo viņu veselībai nepieciešamās medicīniskās manipulācijas Latvijā netiek veiktas. Šāgada 11 mēnešos palīdzība sniegta 161 bērnam. Lielākajā daļā gadījumu mazajiem pacientiem bija nepieciešami izmeklējumi, kādus Latvijā neveic, vai medikamenti, kādus Latvijā neapmaksā no valsts budžeta līdzekļiem.

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa norāda, ka situācijās, kuras Bērnu slimnīcā dēvē par ārkārtas gadījumiem, ir jāreaģē operatīvi, nodrošinot bērnam iespēju saņemt medicīnisko palīdzību ārpus Latvijas vai arī nodrošinot nepieciešamos medikamentus un izmeklējumus, kas nav valsts apmaksāti, bet ir svarīgi bērna ārstniecības procesā. Bērnu slimnīcas ārsti sazinās ar ārvalstu kolēģiem un organizē bērna ārstniecības procesu, savukārt fonds uzņemas rūpes par bērna un viena no vecākiem, kā arī atsevišķos gadījumos donora un pavadošā ārsta uzturēšanos ārvalstu klīnikā. Fonds sedz visus nepieciešamos izdevumus, kas nav saistīti ar tiešajām ārstēšanās izmaksām -lidojumus, analīzes un slimības diagnostiku, atsevišķu medikamentu iegādi, ja to nekompensē valsts, kurjerpasta pakalpojumus analīžu nogādāšanai laboratorijā, kā arī vecāka uzturēšanās izdevumus bērna ārstēšanās laikā.

Šā gada laikā palīdzība sniegta 161 bērnam. L. Dambiņa raksturo palīdzības veidus, kādi bijuši nepieciešami pacientiem: 18 pacientiem bija nepieciešama speciālistu konsultācija vai izmeklējumu veikšana ārvalstīs, 32 bērniem - izmeklējumi, kādus valsts neapmaksā, bet 29 bērniem - medikamenti, kādus arī valsts neapmaksā. Bērnu slimnīcas fonds apmaksājis arī 38 kurjerpasta sūtījumus, lai operatīvi transportētu izmeklējamo materiālu 53 pacientiem, kā arī 13 ģimenēm ceļa un dzīvošanas izdevumus ārvalstīs, jo bērns saņēma ārstniecību ārpus Latvijas. Trīs ārvalstu speciālisti konsultēja un operēja Bērnu slimnīcā, sniedzot palīdzību 12 pacientiem Latvijā. Bērnu slimnīcas fonds apmaksāja šo speciālistu ceļa un uzturēšanās izdevumus.

Kopumā šogad šiem mērķiem izlietoti 103 260 eiro. Atkarībā no nepieciešamās palīdzības un slimības smaguma viena ārkārtas gadījumā nokļuvuša pacienta ārstēšanai, kad nepieciešama palīdzība ārpus Latvijas, fonds piešķir no 300 līdz 5000 eiro un vairāk. Ja bērnam ārstniecības uzsākšanai Bērnu slimnīcā nepieciešams ārpus Latvijas veikt tikai analīzes vai diagnostiku, izmaksas ir zemākas. Taču, ja nepieciešama, piemēram, aknu transplantācija, tad izmaksas var pat pārsniegt 5000 eiro, jo uzturēšanās laiks klīnikā ir aptuveni trīs mēneši un arī vēlāk bieži vien ir nepieciešams veikt vairākas pārbaudes pie ārvalstu klīnikas speciālistiem (jāpiebilst, ka pašu aknu transplantācijas operāciju bērniem apmaksā valsts, jo tā ir iekļauta valsts apmaksājamo veselības pakalpojumu sarakstā). Lai palīdzētu uzkrāt līdzekļus un nodrošinātu, ka visi bērni, kuri nonākuši ārkārtas situācijā, var saņemt atbalstu, svarīgi ir līdzcilvēku ziedojumi. Bērnu slimnīcas fonda vadītāja L. Dambiņa stāsta, ka šogad labdarības kampaņas Dod bērnam iespēju laikā sadarbībā ar uzņēmumu InCredit Group fonda ziedojumu konts papildinājies par 40 000 eiro.

Viena no saslimšanām, kuras gadījumā bērnu vecāki nereti vēršas pēc palīdzības slimnīcas fondā, ir onkoloģiskas slimības. Katru gadu vidēji 40-50 bērniem tiek diagnosticēta onkoloģiska slimība. Katru gadu ap 70 000 eiro fonds novirza tieši bērnu onkoloģisko slimību ārstēšanai. Atbalstam šo mazo pacientu ārstēšanai iesaistījušās BENU aptiekas, organizējot ziedojumu kampaņu Ar sirsnību pret slimību.