Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Inspicēs visas psihoneiroloģiskās slimnīcas

© Publicitātes foto

Veselības inspekcija veiks auditu visās bērnu psihoneiroloģiskajās slimnīcās, un pirmā būs Bērnu klīniskās universitātes slimnīca. Slimnīcās, kurās ārstējas pacienti ar psihiskām saslimšanām, pārbaudīs arī Tiesībsargs.

Savukārt Veselības ministrija vairs neslēpj plānu bērnu psihoneiroloģisko slimnīcu Ainaži pievienot kādai lielākai slimnīcai. Tā varētu būt Bērnu slimnīca vai Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs.

Tieši pēc Tiesībsarga ārkārtas pārbaudes bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā Ainaži atklājās virkne pārkāpumu bērnu ārstēšanā, kurus konstatēja ar Veselības inspekcija. Lai arī Ainaži ir lielākā tieši bērniem domātā psihiatriskās ārstēšanas iestāde, šādus bērnus ārstē arī citās slimnīcās. Veselības inspekcijas Veselības aprūpes uzraudzības un kontroles departamenta direktore Andžela Gudre pastāstīja, ka inspekcijā ir izveidota ekspertu darba grupa un darba plāns ar noteiktiem datumiem un noteiktām iestādēm, kuras jāpārbauda. Veselības inspekcija pārbaudīs, vai slimnīcas ievēro visas obligātās ārstniecības prasības, vai pareizi aizpilda medicīnisko dokumentāciju un to, vai valsts budžeta līdzekļi tiek izlietoti pamatoti, vai slimnīcā ir pietiekami daudz speciālistu un vai pacientu fiksācija tiek veikta atbilstoši noteikumiem.

Ainažos atklāta virkne pārkāpumu, divi būtiskākie: slimnīca faktiski strādā bez psihiatra un bez ārsta norīkojuma un bez medicīniska iemesla bērni regulāri tiek fiksēti pie gultām. Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško norāda, ka slimnīca Ainaži jāvērtē kā izņēmums, jo tik liels speciālistu trūkums citās šāda tipa slimnīcās nav. «Mums ir vairāki risinājumi, ko plānojam darīt, lai situāciju uzlabotu,» saka D. Mūrmane-Umbraško. «Ar psihiatru asociāciju diskutējam, vai nevajadzētu pārskatīt kārtību, cik ilgs laiks jaunajam speciālistam nepieciešams, lai viņš varētu kļūt par bērnu psihiatru, mūsuprāt, tas pašlaik ir pārāk ilgs un nemotivē jaunos ārstus pievērsties tieši bērnu psihiatrijai. Otrkārt, ir jānostiprina psihiatru komanda un jānodrošina atbalsta personas, jo ar pacientiem strādā ne tikai viens psihiatrs.»

Vai Veselības ministrijai nav jāatbild par pārkāpumiem Ainažos. Veselības ministrija uzskata, ka nav. «Jautājums, vai Veselības ministrija ir vainīga pie tā, ka sistēmā gadiem trūkst naudas, - to tā var teikt, varbūt mēs esam par maz par to klieguši,» domā VM amatpersona. «Katrs cilvēks savā darba vietā atbild par tām lietām, kuras viņam ir uzticētas. Ja iestādes vadītājs, šajā gadījumā slimnīcas vadība, paraksta līgumu ar Nacionālo veselības dienestu, un ja viņš apnēmies, ka slimnīcā būs trīs ārsti, tad tas viņam ir jānodrošina vai pretējā gadījumā jāziņo, ka nevar izpildīt saistības.» Veselības ministrija nenozīmējot ārstus katrā slimnīcā, par to atbild katras slimnīcas vadītājs. Ainaži nav vienīgā slimnīca, kas ziņo, ka trūkst ārstu, - regulāri tiek saņemtas ziņas, ka trūkst ginekologu, reimatologu un citu speciālistu. «Tomēr, ja nevar nodrošināt nekādā veidā, ir jānāk klajā ar kardināliem priekšlikumiem, bet šādi no Ainažiem netika saņemti,» saka D. Mūrmane-Umbraško. Ainažu vadītāja Ilona Balode sacīja, ka ministrija par situāciju ar ārstiem slimnīcā zinājusi.

D. Mūrmane-Umbraško atklāja, ka pašlaik visiem bērniem, kuri ārstējas Ainažos, piesaistītie speciālisti no Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra veic veselības stāvokļa izvērtējumu, un, iespējams, daļai bērnu vajadzēs atgriezties mājās, tas ir, bērnunamā, jo nebūs apsiprinājušās diagnozes, ar kurām vajadzētu ārstēties psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Daļa bērnu, kuriem jāārstējas, iespējams, nonāks citās slimnīcās, visticamāk, Bērnu slimnīcā. Ainaži varētu turpināt darbu, taču, uzņemot daudz mazāku pacientu skaitu, bet Veselības ministrija pieļauj, ka tiks realizēta arī slimnīcu apvienošana, proti, Ainažus juridiski pievienos kādai lielākai slimnīcai, kura pār Ainažiem uzņemtos šefību.