Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

5G tīklā šogad deviņas bāzes stacijas

© Publicitātes foto

Latvija ir viena no pirmajām valstīm Eiropā, kura ieviesusi 5G tīklu. Šobrīd Latvijā darbojas deviņas 5G bāzes stacijas – sešas Rīgā un pa vienai Liepājā, Jelgavā un Daugavpilī.

Tehnoloģiju jomā šis gads noritējis 5G zīmē. Vasaras vidū savas pirmās 5G bāzes stacijas teju vienlaikus iedarbināja SIA Latvijas mobilais telefons (LMT) un Tele2. Arī Bite Latvija vasarā uzstādīja šādu staciju. Šobrīd LMT jau ir piecas 5G bāzes stacijas, Tele2 - trīs, Bite - viena bāzes stacija. Nākamo 5G staciju Bite plāno uzstādīt 2020. gada sākumā Rīgā.

«Latvija ir viena no pirmajām valstīm pasaulē, kur pieejams 5G,» ar lepnumu teic LMT prezidents Juris Binde piebilstot, ka Latvijas 4G tīkls ir tik jaudīgs, ka citās valstīs tādus rezultātus cer sasniegt ar 5G. Arī Bite Latvija vadītājs Kaspars Buls atzīst, ka viens no galvenajiem šā gada izaicinājumiem visiem telekomunikāciju nozares uzņēmumiem bijis pirmo 5G bāzes staciju atklāšana. Ne velti operatori paziņojumus par atklātajām bāzes stacijām būtībā izsūtīja vienlaikus.

Taču ar bāzes staciju uzstādīšanu un iedarbināšanu vien nepietiek, lai sabiedrība un uzņēmējdarbība varētu izmantot 5G sniegtās iespējas. Tele2 tehniskā direktore Līga Krūmiņa norāda, ka ir nepieciešams pakāpeniski izvērst 5G tīklu visā Latvijā, ko uzņēmums arī darot. Ņemot vērā šīs tehnoloģijas specifiku un ievērojamās investīcijas, ieviešanas process Tele2 tīklā notiks paralēli - līdztekus 4G tīkla turpmākai attīstībai.

J. Binde saredz vēl tālākas attīstības perspektīvas, proti, lai izmantotu visas 5G priekšrocības, ar tīkla izbūvi vien nepietikšot. «Uzņēmumiem visās nozarēs un valsts pārvaldei arī pašiem jāskatās uz jaunajām digitālās transformācijas iespējām, lai sadarbībā ar operatoriem radītu jaunus risinājumus, kā strādāt efektīvāk un ietaupīt resursus,» uzsver J. Binde. LMT jau šobrīd strādā pie vairākiem inovāciju virzieniem, lai radītu jaunus risinājumus 5G priekšrocību izmantošanai. LMT izpēta un attīsta projektus dronu, digitālo ceļu, viedās pilsētvides, lietu interneta risinājumu un valsts aizsardzības jomā. Kopā ar pasaulē pazīstamo Latvijas bezvadu sakaru iekārtu ražotāju Mikrotik, LMT strādā arī pie 5G rūteru ražošanas Latvijā. Tie pārdošanā gaidāmi nākamajā gadā.

K. Buls lēš, ka Bite Latvija pilnvērtīgu 5G tīkla pārklājumu visā Latvijā nodrošinās līdz 2023. gadam. Tad tirgū būšot arī vairāk šo tehnoloģiju atbalstošas ierīces, kas 5G iespējas ļaus pilnvērtīgi izmantot gan biznesa klientiem no dažādām industrijām, gan ikdienas mobilo sakaru lietotājiem.

Lai optimizētu radiotīkla infrastruktūras uzturēšanas un attīstības izmaksas, kā arī lai veicinātu 5G tīkla straujāku attīstību, Bite grupa un Tele2 šogad parakstīja vienošanos par kopīga radiopiekļuves tīkla (Radio Access Network) izveidi Latvijā un Lietuvā un dibināja kopuzņēmumu Centuria.

«Taču, jāņem vērā, ka 5G ieviešanā visiem operatoriem ir vēl ļoti daudz sarežģītu mājasdarbu, kas skar arī infrastruktūras izbūvi, paredzu, ka 5G bāzes staciju uzstādīšana prasīs daudz izaicinājumu lielās sabiedrības pretestības dēļ. Jau tagad novērojam, ka ieviešot 4G+ tehnoloģiju, uzstādot, piemēram, tīkla pastiprinātājus iekštelpās, pat tirdzniecības centros, atsaucība ir zema vai pat noraidoša. Ņemot vērā sabiedrībā valdošo noskaņojumu par 5G tehnoloģu, bāzes staciju saskaņošanas process būs vēl sarežģītāks un laikietilpīgāks,» sacīja K. Buls.

Bite Latvija vadītāja prognozes par daudz sarežģītāko saskaņošanas procesu bāzes staciju nodošanā ekspluatācijā nav bez pamata, jo šovasar līdz ar 5G reālu ienākšanu Latvijā aktivizējās arī šīs tehnoloģijas pretinieki.