Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas mežos rekordliels sekmīgo vistu vanagu ligzdu skaits

© Latvijas valsts meži

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) vides eksperti, veicot vistu vanaga monitoringu, lai sekotu līdzi aizsargājamā putna ligzdošanas tendencēm, konstatējuši 81 sekmīgu ligzdu, liecina LVM publicētā informācija.

LVM pārstāvji informē, ka šogad vistu vanaga monitoringā pārbaudītas 195 teritorijas, kurās konstatētas 116 apdzīvotas ligzdas. Vienlaikus Latvijas valsts mežos bijis rekordliels sekmīgo ligzdu skaits - 81.

"Apdzīvoto vistu vanagu teritoriju skaits ir ievērojami palielinājies - 2015.gadā, kad tika sākts monitorings, tādu bija tikai 50. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad visvairāk sekmīgu ligzdu bija ar trim mazuļiem, bet 12 ligzdās bija arī pa četriem mazuļiem," informē LVM vides eksperts Aigars Kalvāns.

Tāpat LVM vides eksperti fiksējuši rekordlielu jaunatrasto ligzdu skaitu - kopumā 36 jaunas ligzdas. Visvairāk jaunu ligzdu atrasts Dienvidlatgales reģionā - 14 jaunas ligzdas.

LVM pārstāvji arī atzīmē, ka šogad interesants gadījums noticis Zemgales reģionā pie Kandavas, kur vistu vanags sekmīgi ligzdoja peļu klijāna ligzdā ekoloģisko koku grupā jaunaudzē. "Šis ir ļoti netipisks gadījums vistu vanagam, jo pārsvarā tas ligzdo vecās mežaudzēs, tālu no atklātām vietām," skaidro LVM pārstāvji.