Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: vai mācību laikā studenti strādā algotu darbu?

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Latvijā mācību semestra laikā algotā darbā strādā 63% studentu, no kuriem vairāk nekā puse jeb 52% nodarbināti regulārā algotā darbā, liecina starptautiskā zinātniskā pētījuma "Studentu sociālie un ekonomiskie dzīves apstākļi" jeb "Eurostudent VIII" rezultāti.

Četri no pieciem jeb 82% studentu aptaujā norādījuši, ka viņi strādā, lai varētu atļauties nopirkt lietas, ko citādi viņi nevarētu atļauties. Kā otru nozīmīgāko faktoru 80% strādājošo studentu minējuši līdzekļu iegūšanu ikdienas izdevumu segšanai.

Joprojām nozīmīgs faktors ir arī pieredzes gūšana darba tirgū - to par svarīgu motivāciju atzinuši 66% strādājošo studentu.

Vairāk nekā puse jeb 57% pilna laika studentu norādījuši, ka viņu darbs ir samērā cieši saistīts ar studiju tematisko jomu vai specialitāti, ko viņi apgūst augstskolā. Atbilstoši specialitātei visbiežāk strādā izglītības zinātņu veselības aprūpes, inženierzinātņu, ražošanas un būvniecības, dabaszinātņu un matemātikas, komerczinību un administrēšanas jomu studenti.

Viszemāk sava pašreizējā darba saistību ar apgūstamo specialitāti vērtē humanitāro zinātņu un mākslas, sociālo zinātņu un pakalpojumu jomu studenti.

Lai arī vairāk nekā puse jeb 56% strādājošo studentu par primāru uzskata darbu, studentu attieksme pret studijām ir mainījusies. 2022.gadā vairums pilna laika studējošo jeb 62% respondentu par primārām uzskata studijas. 2017.gadā studijas par primārām uzskatīja 55% respondentu, savukārt 2013.gadā - 51% respondentu.

Visbiežāk studiju prioritāti pār darbu atzina veselības aprūpes un sociālās labklājības jomas studenti. Šo jomu studentu attieksme laika gaitā nav mainījusies: 2017.gadā šādu uzskatu paudis 91% respondents, bet 2022.gadā - 92% respondentu. Šajā grupā ir arī viszemākais algotā darbā nodarbināto studentu īpatsvars: 28% respondentu strādā pastāvīgā algotā darbā, un vēl 18% studējošo norādījuši, ka strādā laiku pa laikam.

"Eurostudent VIII" pētījumu pēc Izglītības un zinātnes ministrijas pasūtījuma Latvijā veica Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieki. Tiešsaistes aptauju no 2022.gada 1.marta līdz 15.jūnijam aizpildīja 2646 studenti no 52 valsts un juridisko personu dibinātām augstākās izglītības iestādēm visā Latvijā.