Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Pieaugs sociālās rehabilitācijas pakalpojuma izmaksas

© f64.lv, Oksana Džadana

Labklājības ministrija (LM) plāno palielināt sociālās rehabilitācijas pakalpojuma izmaksas vienam klientam institūcijā, liecina šodien valdības sēdes darba kārtībā iekļautie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanas kārtību no vardarbības cietušām un vardarbību veikušām pilngadīgām personām.

LM skaidro, ka patlaban vardarbībā cietušo pilngadīgo personu rehabilitācijas pakalpojums institūcijā vienam klientam izmaksā ne vairāk kā 46,06 eiro dienā. Taču saistībā vispārēju cenu pieaugumu, tai skaitā pakalpojumu jomā, nepieciešams palielināt finansējuma apmēru par pakalpojumu sociālās rehabilitācijas kursu veidā institūcijā pilngadīgai personai un par uzturēšanos institūcijā bērniem, kuri nav cietuši no vardarbības. Šobrīd par bērniem, kuri nav cietuši no vardarbības, bet uzturas institūcijā kopā ar vardarbībā cietušo pilngadīgo ģimenes locekli - izmaksas ir 27,01 eiro.

Līdz ar to LM paredz, ka no 2023.gada 1.aprīļa sociālās rehabilitācijas pakalpojuma izmaksas vienam klientam institūcijā tiks palielināts ne vairāk kā 52 eiro dienā, bet vienam bērnam, kurš nav cietis no vardarbības, bet institūcijā atrodas kopā ar vardarbībā cietušo pilngadīgo ģimenes locekli, izmaksas tiks palielinātas ne vairāk kā 32,24 eiro dienā.

Tāpat grozījumi paredz pilnveidot atbalsta pasākumus terorismā cietušām personām. Proti, terorismā cietušās personas varēs saņemt pakalpojumu tik ilgi, cik tas nepieciešams, ja persona izteikusi vēlmi turpināt pakalpojuma saņemšanu un to par nepieciešamu atzīst speciālists. Savukārt pakalpojuma sniedzēja pienākums regulāri izvērtēt sniegtā pakalpojuma efektivitāti un nepieciešamības gadījumā pārskatīt pakalpojuma sniegšanas veidu un ilgumu.

Vienlaikus projektā stiprināta pieeja, kurā terorismā cietušas personas pakalpojumu var saņemt nekavējoties. Tas nozīmē, pakalpojuma sniedzējam terorismā cietušajam pakalpojums jānodrošina prioritāri citiem klientiem. Līdz ar ko paredzēts neierobežots sociālās rehabilitācijas pakalpojuma apjoms pēc terora akta, ja cietusī personu šādu vēlmi izsaka.