Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Zināms, kuri 4. maijā saņems Triju Zvaigžņu ordeni. Viņu vidū arī sirds ķirurgs un bijusī FID vadītāja

© Dmitrijs Suļžics/F64

Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2023. gada 4. aprīļa lēmumu 104 sabiedrības pārstāvjiem piešķirti augstākie Latvijas valsts apbalvojumi – Triju Zvaigžņu ordenis, Viestura ordenis un Atzinības krusts. Pasniegšanas ceremonija notiks Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 33. gadadienā, 4. maijā, plkst. 15.30 Rīgas pilī, informē Valsts prezidenta kanceleja.

Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts vairākiem sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, to vidū arī sirds ķirurgam Pēterim Stradiņam, pianistam Andrejam Osokinam,mūziķei Katrīnai Gupalo, bijušajai Finanšu izlūkošanas dienesta vadītājai Ilzei Znotiņai.

Latvijas valsts augstākie apbalvojumi piešķirti cilvēkiem, kuru godprātīgais darbs, aktīvā pilsoniskā stāja, pašaizliedzība, drosme un patriotisms stiprina Latviju kā demokrātisku, tiesisku un nacionālu valsti.

Valsts augstāko atzinību saņem izcilas personības visdažādākajās jomās no visas Latvijas, kuru darbs valsts labā ir īpaši nozīmīgs. Tie ir mediķi, kuri ilgstoši un pašaizliedzīgi rūpējas par sabiedrības veselību, kultūras darbinieki, Nacionālo bruņoto spēku karavīri, Robežsardzes un Valsts policijas amatpersonas, kuras sargā mūsu valsts drošību un apsargā tās robežu. Tāpat arī tiesu sistēmas pārstāvji, zinātnieki, skolotāji, informācijas tehnoloģiju nozares pārstāvji, uzņēmēji, lauksaimnieki, pašvaldību darbinieki, nacionālās pretošanās kustības dalībniece, vēsturiskās atmiņas un kultūras mantojuma kopēji, sabiedriskie darbinieki, tostarp cilvēki, kuri rūpējas par dzīvnieku aizsardzību un labturību.

Ar augstāko Latvijas valsts apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni - apbalvoti pilsonisko iniciatīvu organizētāji, kuri īpaši pašaizliedzīgi snieguši palīdzību Ukrainai, tās karavīriem un civiliedzīvotājiem, kā arī ukraiņu bēgļiem Latvijā.

Leta vēsta, ka līdz 25.aprīlim iespējams pieteikties vakantajam Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieka amatam. Kā ziņots, pēc aptuveni desmit mēnešu pauzes valdība pirms nedēļas nolēma izsludināt konkursu uz FID priekšnieka amatu.

FID priekšnieka atlases konkurss noslēdzās 2022. gada 13.maijā, atlases komisijai par uzvarētāju atzīstot toreizējo dienesta vadītāju Ilzi Znotiņu. Ministru kabinetā 2022. gada 31.maija Znotiņa guva valdības atbalstu, un viņas kandidatūra tika ieteikta Saeimai, taču deputāti 16.jūnija balsojumā neatbalstīja Znotiņas iecelšanu priekšnieces amatā uz otro termiņu. Znotiņas kandidatūra tika noraidīta pamatā ar "Konservatīvo", Nacionālās apvienības un "Saskaņas" balsīm.

Līdz ar to kopš 2022.gada 1.jūnija ir vakants dienesta priekšnieka amats un patlaban dienesta priekšnieka pienākumus pilda priekšnieka vietnieks Toms Platacis, kurš iepriekš aģentūrai LETA ar preses pārstāves starpniecību apliecināja, ka plāno piedalīties konkursā.