Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Latvijā

"Balta" pērn KASKO atlīdzībās izmaksājusi 25 miljonus eiro

© Pixabay

Apdrošināšanas sabiedrība "Balta" (PZU grupa) 2022.gadā KASKO atlīdzībās par dažādiem auto apskādējumiem izmaksājusi 25 miljonus eiro, kamēr 2021.gadā - 21 miljonu eiro, bet 2020.gadā - 19 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja apdrošinātāja pārstāvji.

Visbiežāk "Baltas" KASKO izmaksu cēlonis 2022.gadā bijis bojāts vējstikls - ar to saistīts aptuveni katrs trešais atlīdzības pieteikums, kas vidēji izmaksājis ap 400 eiro. Retākas, toties dārgākas bijušas sadursmes ar citu transportlīdzekli (vidējā atlīdzības izmaksa 1407 eiro) vai meža dzīvniekiem (vidējā izmaksa ap 2020 eiro).

Apdrošinātāja pārstāvji informē, ka gadās arī situācijas, kad virsroku ņem autovadītāja nogurums, neuzmanība vai aizmāršība - pērn vairāki desmiti klientu vērsušies "Baltā", jo uzpildījuši auto nepareizo degvielu, kas vidēji izmaksājis ap 260 eiro, bet gandrīz 300 autovadītāju pazaudējuši transportlīdzekļa atslēgas, vidējai atlīdzībai par šādu gadījumu sasniedzot gandrīz 400 eiro.

Salīdzinot jaunāku un vecāku transportlīdzekļu apdrošināšanas datus, redzams, ka tikko iegādāti, jauni transportlīdzekļi tiek apdrošināti gandrīz 100% apmērā, toties no 20 gadus veciem un vecākiem auto, kuri ir tehniskā kārtībā, apdrošināti ir tikai nedaudz vairāk kā 1% transportlīdzekļu, informē "Baltas" pārstāvji.

Pēdējo gadu "Baltas" fiksētās tendences KASKO apdrošināšanā nav būtiski mainījušās. Apdrošināto transportlīdzekļu skaita izmaiņas gadu no gada svārstās vien 1-2% robežās, un ir nepilni 30% no visām Latvijā reģistrētajām un tehniskā kārtībā esošajām automašīnām. Toties vidējās atlīdzības apmērs šogad ir par 20% lielāks nekā pērn šajā pašā laikā, un arī apdrošinājuma summas ir augušas vidēji par 20%.

Apdrošinātāja pārstāvji skaidro, ka galvenokārt tas saistīts ar faktu, ka pagājušajā gadā lielākā daļa autoservisu paaugstināja darba izcenojumus, reaģējot uz apkures, enerģijas, izejmateriālu un rezerves daļu cenu kāpumu - dīleru servisos cenas pieauga vidēji par 35-50%, lielākais pieaugums fiksēts pat 80% apmērā. Pēcgarantijas servisos kāpums bija vidēji ap 20%.

"Baltas" statistika liecina, ka lielākoties KASKO apdrošināšana tiek iegādāta "Volkswagen" markas automašīnām, bet līdz šim dārgākais "Baltas" apdrošinātais auto ir bijis autoceltnis, kura vērtība pārsniedza 400 000 eiro.

Covid-19 pandēmijai ir bijuši savi pozitīvie efekti - piemēram, nedaudz samazinājies auto zādzību skaits. Tiesa, 2022.gada nogalē biežāk zagti jauni transportlīdzekļi.

Zaudējumi apzagto auto īpašniekiem palielinājušies par 35% - ja 2021.gadā vidējā atlīdzība par apzagtu auto bija 1700 eiro, tad pērn - jau gandrīz 2300 eiro.