Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Atlīdzību summa par vētras radītajiem zaudējumiem sasniedz rekordlielus apjomus

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Trešdienas rītā apdrošināšanas sabiedrības "Balta" (PZU grupa) klientiem par vētras nodarītajiem zaudējumiem rezervētā atlīdzību kopsumma sasniegusi jau 1,42 miljonus eiro, informē "Baltas" pārstāvji.

Tādējādi šī summa vairāk nekā divas reizes pārsniedz visu pēdējo četru gadu laikā reģistrēto vētru zaudējumus kopā, norāda kompānijā.

"Baltas" Īpašuma apdrošināšanas atlīdzību pārvaldes vadītājs Ainārs Puķe informē, ka "Balta" nemitīgi turpina saņemt atlīdzību pieteikumus par klientu īpašumam un automašīnām nodarītiem zaudējumiem. Ja otrdienas rītā zaudējumu aplēses bija ap pusmiljonu eiro, tad 24 stundas vēlāk šī summa tuvojas jau pusotram miljonam eiro un noteikti vēl pieaugs, cilvēkiem piesakot zaudējumus un ekspertiem - novērtējot to apjomu.

Trešdienas rītā "Balta" reģistrēti 423 atlīdzību pieteikumi, no kuriem 258 ir īpašuma (tostarp lauksaimniecības tehnika, sējumi), bet 165 - KASKO apdrošināšanā.

Atlīdzībās jau izmaksāti 30 000 eiro, kamēr pārējie zaudējumi tiek vērtēti un administrēti, to kopējās izmaksas paredzot vismaz 1,42 miljonu eiro apmērā.

Vislielākā atlīdzību rezerve pagaidām noteikta sējumu apdrošināšanā, kur Dobeles novadā lielā platībā bojāti labības lauki. Citviet atlīdzības pieteikums saņemts par izskalotu ceļu būves objektu.

Daudzos KASKO gadījumos jau iesniegtas pirmās tāmes, kas lielākoties pārsniedz 3200 eiro par gadījumu. Liela daļa klientu vēršas Dobeles un tuvāko pilsētu auto servisos, kur veidojas lielas rindas.

"Tāpēc, lai palīdzētu izvērtēt, vai auto būs ekonomiski atjaunot, mēs proaktīvi izsūtām klientiem informāciju ar aicinājumu pievienot bojātā auto fotogrāfijas, aiztaupot došanos uz auto servisu transportlīdzekli atrādīt. Savukārt īpašuma apdrošināšanā vairāk nekā 20 gadījumos jau izmaksātas atlīdzības, jo īpaši gadījumos ar daļēji bojātiem jumtiem, lai klienti varētu operatīvi veikt glābšanas darbus, izvairoties no turpmākiem zaudējumiem," norāda Ainārs Puķe.

Apdrošināšanas eksperts arī uzsver, ka "Baltas" atlīdzību izmaksas neskars tas, vai valstī tiks izsludināta ārkārtas situācija - vētras nodarīti zaudējumi ir standarta īpašuma un KASKO apdrošināšanas segumā, un tie klientiem tiek atlīdzināti saskaņā ar noslēgto apdrošināšanas līgumu neatkarīgi no valstī pieņemtajiem lēmumiem.

Visvairāk atlīdzības pieteikumu - teju puse - saņemts no Dobeles novada, un daudz pieteikumu ir arī no Augšdaugavas novada, Talsiem un Tukuma.

Tikmēr līdz otrdienas, 8.augusta, plkst.18 apdrošināšanas kompānija "Balcia Insurance" ("Balcia") kopumā saņēmusi 48 atlīdzības pieteikumus par postošo negaisu nodarītajiem kaitējumiem, informē "Balcia" pārstāvji.

Nepilnas diennakts laikā apdrošināšanas uzņēmums "Balcia" izvērtējis visus 7.augusta postošās vētras atlīdzības pieteikumus un pieņēmis pozitīvus lēmumus par atlīdzību izmaksu, daļai no atlīdzību pieteikumiem veiktas izmaksas.

Visi klientu pieteikumi par vētras un krusas nodarītajiem zaudējumiem ir apstrādāti un pieņemts pozitīvs lēmums par atlīdzības izmaksu. Apdrošināšanas uzņēmums jau ir veicis maksājumus vairākiem klientiem un rezervējis vēl vismaz 250 000 eiro.

Tomēr kompānijā norāda, ka reālo zaudējumu apmērs būs lielāks, jo klienti turpina iesūtīt remontdarbu tāmes un faktiskās izmaksas, kā arī uzņēmuma eksperti joprojām apseko vētrā cietušos īpašumus, lai novērtētu bojājumus un vienotos par atjaunošanas vai aizstāšanas darbu veikšanu.

"Balcia" pārstāvji informē, ka uzņēmums turpina strādāt ārkārtas režīmā un uzņēmuma partneri operatīvi novērš postījumu sekas, lai pasargātu klientu īpašumus no tālākas negatīvas laikapstākļu ietekmes. Notiek pagaidu jumtu un logu uzstādīšana ēkām un transportlīdzekļu aizstāšana ar maiņas auto, tai skaitā - "Tesla" modeļa automašīnām. Piecos KASKO apdrošināšanas gadījumos transportlīdzekļi tiks norakstīti, jo to krusas radītie bojājumi ir pārāk būtiski, tādēļ remonts nav ekonomiski pamatots. Klientiem, kuriem nav iespējams uzturēties savā mājoklī, uzņēmums sedz pagaidu dzīvesvietas izdevumus.