Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Saistībā ar cūku mēri Madonas pusē noteikti stingri gaļas un gaļas produktu aprites noteikumi

© F64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saistībās ar konstatēto Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumu Madonas novada Cesvaines pagastā noteicis karantīnas zonas ap ĀCM skarto novietni "Vecpavāri", liecina informācija "Latvijas Vēstnesī".

Karantīna ar aizsardzības zonu noteikta Madonas novada Cesvaines pagastā un Cesvaines pilsētā, trīs kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni. Savukārt karantīna ar uzraudzības zonu noteikta Madonas novada Cesvaines, Liezēres, Aronas, Sarkaņu un Dzelzavas pagastā un Cesvaines pilsētā, 10 kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni.

Uzraudzības un aizsardzības zonas paredz cūku transportēšanas ierobežojumus, higiēnas prasības novietnēm, transportlīdzekļiem un personām, kā arī cūkgaļas produktu izplatības ierobežojumus.

PVD informē, ka cita starpā karantīnas laikā aizsardzības zonā cūku turētājiem vai īpašniekiem vismaz 15 dienas aizliegts veikt cūku kustību un pārvietot tās ar transportlīdzekļiem pa valsts, pašvaldības un privātiem ceļiem, no aizsardzības zonā esošām novietnēm.

Tāpat, ja vien nav saņemta PVD atļauja, personām aizliegts izvest svaigu savvaļas vai mājas cūku gaļu, malto gaļu, gaļas izstrādājumus un gaļas produktus, kas satur savvaļas vai mājas cūku gaļu, kas iegūta aizsardzības zonā. Aizliegts arī bez PVD atļaujas laist pārtikas apritē svaigu mājas un savvaļas cūkas gaļu, kas iegūta aizsardzības zonā.

Savukārt karantīnas laikā uzraudzības zonā cita starpā cūku turētājiem vai īpašniekiem vismaz 30 dienas aizliegts veikt cūku kustību un pārvietošanu, arī ar transportlīdzekļiem pa valsts un privātiem ceļiem, no uzraudzības zonā esošajiem novietnēm.

Jau ziņots, ka divām mājas cūku novietnēm Madonas novada Cesvaines pagastā konstatēts ĀCM uzliesmojums. Vienā no novietnēm atradās sešas cūkas, bet otrā - 44 cūkas.

PVD abās slimības skartajās novietnēs Cesvaines pagastā veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus un epidemioloģisko izmeklēšanu. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnēs esošās cūkas tiks likvidētas.

Kopumā Latvijā šogad fiksēti četri ĀCM uzliesmojumi mājas cūku novietnēs.

Tāpat ĀCM šogad ir konstatēts 301 mežacūkai 23 Latvijas novados.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.